Теплі ідеї для теплого міста

  • Середовище “Тепле місто”, яке планує зробити Івано-Франківськ комфортним та європейським, визначило пріоритетні проекти на найближчий час. Чимало проектів уже стартували й отримали велику підтримку франківчан.

    Учасники середовища “Тепле місто” вперше зібралися на відкриту зустріч, щоб познайомитись та публічно представити свої ідеї щодо розвитку Івано-Франківська. Досі ця дискусія відбувалася лише в Інтернеті на сторінці спільноти у Фейсбуці, а тепер віртуальні знайомства та дискусії нарешті стали реальними. Конференц-зал готелю “Надія” був вщент заповнений переважно молоддю, яка прийшла не просто послухати, що нового відбувається у місті, але й долучитися до котрогось із проектів.

    Теплі люди

    Охочих власноруч творити зміни у своєму місті виявилося більше ста. На зустріч прийшло трохи менше. Айтішники, роверисти, власники консалтиногвих компаній, представники турбізнесу, ресторатори, журналісти, дизайнери, юристи, архітектори та просто урбан-хулігани – це далеко не весь перелік учасників теплого середовища. Кожен із присутніх представлявся та говорив, який напрямок роботи йому близький та цікавий.

    Дмитро Романюк нагадав під час зустрічі фразу Богдана Гаврилишина, що для творення змін необхідна критична маса людей, які готові ці зміни робити. Схоже, у Франківську критична маса вже є. На зустрічі “Тепле місто” задекларувало кільканадцять проектів, які ініціюватиме й втілюватиме середовище за підтримки франківчан, влади, бізнесу та грантових проектів.

    Теплий візуальний стиль

    Ініціатива створення “Теплого міста” належить ресторатору Юркові Филюку, який також є ініціатором розробки для Івано-Франківська візуального стилю від компанії “Aimbulance”. Природно, що новостворене середовище буде пропагувати розроблений логотип Івано-Франківська та впроваджувати усі аспекти візуального стилю в життя. Оскільки далеко не всім учасникам середовища до душі новий логотип міста у вигляді стібка української вишивки,  його впровадженням займатиметься окрема група людей, які були ініціаторами розробки візуального стилю.

    Зокрема, йдеться про розповсюдження сувенірної продукції з логотипом. Вже є готові декілька видів футболок, горнят та магнітиків, планується випуск еко-торб із зображенням логотипа. Щонайменше 15 закладів міста будуть поширювати цю продукцію, долучитися до її поширення можуть усі охочі. “Не можу сказати, що я закоханий у логотип-хрестик. Але нам треба з чимось конкурувати, треба мати обличчя, із яким ми будемо виходити в люди. Оскільки будемо писати гранти, добре мати логотип, бланки, візитки. На зустрічі із представниками банків не скажеш: вибачте, але ми ще не маємо візитки”, – прокоментував Юрко Филюк.

    Одним з найважливіших аспектів візуального стилю є впорядкування у місті вивісок та рекламних конструкцій. Як уже писав “ГК”, група молодих дизайнерів взялася розробляти у рамках візуального стилю “правильні вивіски”, які відповідатимуть правилам розміщення та не псуватимуть фасади будинків. Під час зустрічі куратор цього напрямку, дизайнер Микола Шкварок розповів, що сьогодні над розробкою правильних вивісок працює шість дизайнерів і можуть долучитися усі, кому це цікаво.

    “Ми не шукали людей, які хочуть замінити вивіску. Після представлення візуального стилю Івано-Франківська вони самі нас знайшли, і це дуже позитивно, – каже Микола. Коли людина телефонує, ми зустрічаємось, дивимось на фасад будівлі, робимо фото фасаду, обговорюємо бюджет, формуємо технічне завдання та відправляємо його дизайнерам. Дизайнери віртуально “чистять” фасад від всієї реклами, бруду та тріщин і “підганяють” нові вивіски під стандарти візуального стилю”. На презентації Микола представив візуалізацію майбутніх вивісок та довколишньої території для кількох різних закладів.

    Сьогодні змінити свої вивіски за допомогою дизайнерів “Теплого міста” готові 10 підприємців. Незабаром нові, а головне, правильні та стильні вивіски прикрасять крамницю “Любава” та ресторан “Наталі” (вул. Січових Стрільців), Нотаріальну контору на Незалежності, 35, магазин “Плюс” на Курбаса, Гранд-кафе (вул. Грушевського), Бастіон та ще кілька закладів.

    Так фасад крамниці “Любава” виглядає зараз

      А так може вигладати завдяки дизайнерам “Теплого міста”

     

    Проект “Грюнвальдська”

    Проект із комплексної реконструкції вулиці Грюнвальдська представив дизайнер Андрій Назаренко. Ідея зробити у Франківську хоча б одну, але ідеальну у всіх відношеннях вулицю рік тому народилася у середовищі веб-дизайнерів “Вебміл”. Цю ідею вирішили втілити в рамках ініціативи “Теплого міста”.

    На прикладі Грюнвальдської хочемо показати модель ідеального Івано-Франківська, як можна перетворити місто на сучасне та лояльне до людей, у якому справді приємно жити, а не ходити по вулицях з опущеними головами”, – зауважив Андрій. Грюнвальдську обрали тому, що вона коротка і достатньо широка, щоб на ній розмістити парковки та велодоріжки, одна з центральних та веде від вокзалу до центру. Крім того, на вулиці росте багато дорослої зелені та є сквер, у якому досі немає жодної лавочки, але який легко облаштувати. До співпраці запрошують архітекторів, проектантів та усіх, хто має бажання витрачати свій час та енергію.

    “Мені подобається думати, що ми робимо найкращу вулицю в Україні. Це може підняти рівень гордості за своє місто і зробити перетворення Грюнвальдської в ідеальну вулицю національною ідеєю на рівні міста”, – зауважив Юрко Филюк.

    Із небес на землю спробував спустити мрійників екс-керівник ЄРЦ Вадим Войтик, який завітав на презентацію. Він наголосив, що на реконструкцію вулиці включно з усіма фасадами будинків потрібні не просто великі гроші, а дуже великі гроші. Крім того, на Грюнвальдській цьогоріч запланований капремонт, який може розходитися з ідеями  проекту. Войтик порадив почати з малого, наприклад, поставити лавки чи облаштувати сквер, щоб потренуватися.

  • Urban Space 100

     Одним із джерел фінансування та одночасно майданчиком для обміну ідеями для “Теплого міста” має стати ресторан, співвласниками якого будуть 100 людей. Проект уже запущений, 20 людей вже погодились на запропоновані умови – вкласти безповоротно по тисячі доларів, щоб стати співвласником безкомпромісного ресторану в урбаністичному стилі. Управляти закладом спочатку буде компанія “23 ресторани”. Ціни обіцяють зробити демократичними, а всі прибутки використовувати на громадські проекти “Теплого міста”. Власники самі вирішуватимуть, на які добрі справи скерувати доходи. Залишилось 80 місць для майбутніх співвласників.

    Теплі поштівки

    На сторінці спільноти “Тепле місто” нещодавно оголосили конкурс ідей на розробку “теплих поштівок” про Івано-Франківськ. “Хочемо мати паперову згадку про місто, щоб було чим поділитися з іншими людьми, – розповів активіст Сергій Гаврилюк. Це мають бути однозначно креативні, сучасні рішення, які стануть смачною родзинкою нашого міста”.

    Героєм першої серії листівок про Франківськ стане симпатичне звірятко, яке з’являтиметься на фоні міських пейзажів і робитиме щось типово франківське. Ініціатори проекту мріють відродити у місті традицію обміну поштівками. Поширювати серію будуть у різноманітних закладах, наприклад, кав’ярнях, де планують встановити поштові скриньки, щоб люди могли відправити поштівку, не йдучи на пошту.

    Тепле місто – чисте місто

    Ініціатива “Чисто” об’єднала людей, яким не байдужі купи сміття. Надія Самохвалова, яка неодноразово організовувала масові прибирання, вирішила розпочати з моніторингу найбрудніших точок Івано-Франківська. Минулої неділі ініціативна група на роверах об’їздила ціле місто і склала карту найбільш забруднених зон. “Запрошуємо до нас усіх, хто хоче зробити місто чистішим. Це правдива волонтерська робота”, – каже Надія. У планах – навчити франківчан сортувати відходи, а також із зібраного сміття зробити якусь корисну річ, щоб люди побачили, що сміття може приносити ще й якусь користь.

    У середовищі “Тепле місто” працює також напрямок “Тепле ІТ”. Щоб Івано-Франківськ у майбутньому асоціювався з айті-містом нарівні зі Львовом, Харковом та Києвом, у рамках проекту планують проведення публічних подій, пов’язаних з ІТ, та створення комфортних умов для праці та проживання айтішників з інших міст. Над проектами зголосилася працювати група айтішників з компанії “Softjorn” та ще чимало охочих.

    Ще один проект середовища “Bike Friendly City” об’єднав роверистів, які прагнуть популяризувати велосипед як модний та комфортний засіб пересування Івано-Франківськом і, відповідно, будуть працювати над розвитком велоінфраструктури: велопарковок, велодоріжок тощо. Сьогодні в групі кількадесят учасників, які є членами міських велоклубів, а також роверистів-любителів.

    Приєднатися до будь-якого з проектів можна на сторінці “Теплого міста” у Фейсбуці.

    Обговорення ідей “Теплого міста” відбувається також на сайті ideas.warm.if.ua. “ГК” буде стежити за реалізацією кожного із проектів “Теплого міста”.

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!