Заступник голови Франківської ОДА хоче звіту Правого сектору, Народної самооборони і Народної ради

  • 8 травня в Івано-Франківську відбулися збори чиновників з керівниками навчальних закладів міста. Говорили про ситуацію в області, про недостатнє фінансування через загрозу військового втручання та прийом біженців, про необхідну економію бюджетних коштів тощо.

    Особливу увагу звернули на дошкільні заклади освіти. «На сьогодні освітні заклади міста не можуть забезпечити якісну дошкільну освіту всім бажаючим», – сказала начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. Мовляв, не вистачає у садочках місць. Вона нагадала, що зусиллями сільського голови ведеться будівництво дитячого садка в селі Вовчинець. Крім цього, завершується заміна даху дошкільного закладу №17 «Ромашка», і почато будівництво садочка в селі Угорники

    «Якщо ми виконаємо ці роботи в навколишніх селах, то зможемо розвантажити місто, – зауважила Микула. – Пасічна потерпає від нестачі дошкільних закладів. Там на весь мікрорайон є один великий дитячий садочок». Вона нагадала, що в Івано-Франківську існує електронна реєстрація дітей в дошкільні навчальні заклади. І завдяки ньому вступ у дошкільні заклади тепер прозорий, і без шансу потрапити в дошкільний заклад через «блати». Адже керівник дошкільного закладу може зарахувати у дошкільний заклад тільки тих дітей, які є у списку електронної черги.

    «Зараз до нас приїжджають діти з АР Крим, сходу чи  півдня України і ми зараховуємо їх без черги, але це зарахування також є прозорим, – переконує керівник управління освіти і науки. – Станом на 8 червня у електронній черзі є 3284 дитини. На жаль, в дошкільний заклад зможуть потрапити не всі».

    Значну увагу приділили питанню корупції та збору коштів у школах на випускні вечори. Освітяни радіють, що їм вдалося досягти того, що в закладах освіти не проводиться жодний випускний вечір. Крім цього, зменшилась кількість святкування випускних в ресторанах та проведення вечорів у розважальних закладах. Проте, зазначають, є ще батьки, які ініціюють проведення випускних в ресторанах. Мовляв, у школах збирають гроші на випускний, проте це не роблять не класні керівники чи директори шкіл, а представники батьківського комітету. Відтак освітяни просять приходити в управління освіти і відверто розповідати про побори.

    Представники Народної ради Івано-Франківської області звернулись до освітян стосовно куплених золотих медалей, збору коштів на ремонт освітніх закладів та вікового цензу працівників закладів освіти. Це викликало обурення освітян, які перевели тему на утворені при школах піклувальні ради, які мають банківські рахунки. А щодо вікового цензу, то в державі є кодекс законів про працю, який не передбачає, що педагог, який досяг пенсійного віку має бути звільненим. Заступник голови ОДА Сергій Адамович заявив, що хоче послухати звіт Народної Самооборони, Правого сектору та Народної ради, які примушують звітувати всіх, а самі не звітують. Сказав, що загальні звинувачення є безпідставними. Врешті решт освітяни висловили готовність співпрацювати з громадою стосовно фактів хабарництва в закладах освіти.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!