Гади на подвір’ї

  • Змії атакують прикарпатців. Небезпечних плазунів дедалі частіше можна побачити не лише у лісі чи в горах, а й біля житлових будинків. З початку року на Прикарпатті зафіксовано понад 20 випадків укусів змій. Їх кількість зростає щодня.

    Почервоніння по всьому тілу

    Чотирирічного Михайлика з села Росільна Богородчанського району вкусила гадюка. Майже тиждень він пробув у реанімації.

    «Троє дітей йшли недалечко від хати, на стежці лежала велика жовта змія, і вона вкусила дитину», – каже мати хлопчика Люба Сікора. Родина живе недалеко від лісу, але такого, аби гади попід хатами повзали, в селі ще ніхто не бачив. Вже згодом жінка знаходить пояснення: «Колись між хатами та лісом було поле, і там випасали худобу, а цього року його зорали, посіяли пшеницю, дали хімікати, і то все (плазуни – авт.) звідтіля тікає до будинків».

    Михайлика врятувало те, що його швидко доправили до Борогодчанської райлікарні і вже за годину привезли в обласну дитячу. Щоправда, хлопчик упродовж тривалого часу, навіть під час рятівної терапії, перебував у важкому стані.

    «У дитини укус був на стопі, а набряк поширився аж до шиї. Механізм дії отрути в організмі достатньо зрозумілий, а ось зупинити його дуже важко», – пояснює заввідділу дитячої інтенсивної терапії Олег Курташ. Як каже медик, традиційно упродовж «зміїного» сезону через реанімаційне відділення дитячої лікарні проходить від десяти до двадцяти маленьких пацієнтів. А старших дітей та легші наслідки інтоксикації отрутою повзучих лікують у районних шпиталях. Адже отрута плазунів складна за хімічною структурою, вона руйнує еритроцити, порушує згортання крові, вражає нервову і серцево-судинну системи. А може навіть спровокувати розвиток алергічної реакції, аж до анафілактичного шоку.

    «Коли змія проштрикує шкіру, вона залишає характерний подвійний слід. Як правило, ранки не кровлять, але набряк та почервоніння дуже швидко поширюються по всьому тілу», – так пояснює клініку дії отрути Олег Курташ. За його словами, карпатську гадюку можна легко розпізнати, адже в неї чітко виражена голова, забарвлення може бути різним – від чорного до бурого, але на лусці завжди є виразний малюнок у вигляді ромбів. Отрута повзучої небезпечна, попри те, що гадюка сама по собі не агресивна: не нападає, а лише захищається. Токсичність зміїного укусу залежить від низки факторів: фізіологічного стану і віку плазуна, часу, який минув з моменту пробудження від сплячки (в голодних змій отрути більше, ніж у ситих).

    Проблема із закупівлею сироватки

    Найбільш ефективний засіб від зміїної отрути – полівалентна сироватка. Це витяжка антитіл крові коня, якому упродовж тривалого часу вводили зміїну отруту. Вартість такої сироватки 1300 гривень. В реанімаційному відділенні дитячої обласної лікарні залишилося лише дві дози. «Дві ми використали і стільки ж є – цього мені повинно вистачити до кінця сезону», – каже Олег Курташ. Щоправда, зазначає, що не завжди є покази до введення сироватки. Більшість укусів лікують не використовуючи дорогоцінну та дефіцитну сироватку.

    Епіцентрів укусів плазунів на Прикарпатті кілька – це Долинський, Косівський та Богородчанський райони. «Цього року «стартувала» Долина, там, включно з Болеховом, зафіксовано аж дванадцять зміїних укусів, у Косові та Богородчанах – по чотири, в Надвірній – три», – каже обласний епідеміолог Марія Бойко. Вона стверджує, що ситуація доволі стандартна. Адже упродовж «зміїного» сезону в області фіксують понад півсотні випадків укусів гадюки. Чиновниця від охорони здоров’я запевняє: до кінця року область з наявними запасами сироватки протримається. За її словами, протизміїних сироваток на цілу область залишилося 22 дози, по одній-дві в кожному районному шпиталі. Це ще минулорічні залишки, цього року препарат навіть не закуповували, повідомила чиновниця.

    «Наскільки мені відомо, в Україні є проблема із закупівлею протизміїної сироватки, бо реєстрація дешевшої сироватки російського виробника наразі не проведена, а польська ще донедавна лише проходила перереєстрацію», – додає Марія Бойко. Переконує, що загрозливої ситуації з відсутністю вакцини, як це було три роки тому, в області немає. Рятівні ліки за потреби передають в район, де вони відсутні. Щоправда, без паперової тяганини тут не обійтися: аби передати рятівну вакцину, потрібні спеціальні накази.

    Лікують і без сироватки

    Наразі протизміїну сироватку зберігають в усіх райлікарнях, дорослій та дитячій обласних та першій Івано-Франківській міській клінічній лікарні. Однак, івано-франківські медики пригадують випадок, коли до приймального відділення упродовж дня привезли одразу чотирьох з укусами змій.

    «У нас є лише ліки, які протидіють отруті карпатської, або так званої звичайної гадюки. Кілька років тому в тераріумі змія вкусила людину, то спеціально з Києва сироватку передавали, адже це була рідкісна змія», – каже лікар-анестезіолог першої міської клінічної лікарні Іванна Марцинковська-Данчо.

    Згідно з сучасними медичними протоколами, протизміїна сироватка не панацея, використовують також інші схеми лікування, адже смертельно отруйних гадюк в Карпатських горах немає. До того ж, людський організм здатен перебороти отруту місцевих плазунів, головне вчасно звернутися до лікаря.

    Горяни знають чимало “бабусиних” засобів захисту, наприклад, натирання взуття часником. Переконані, запах відлякує плазунів. «Колись мене вкусила гадюка, то мене батьки відвели до мольфарки, вона брала часник, голкою той часник проколювала та якісь нашіптування промовляла», – розповідає жителька Дземброні, що на Верховинщині, Катерина Копчак.

  • Щоправда, лікар народну терапію спростовує. Каже, змія відчуває вібрацію та серцебиття, натомість органів нюху у плазунів немає. «Ми живемо зі зміями тисячі років, варто зважати на те, куди йдеш та підбирати відповідне взуття. Ми виходжуємо людей і без введення сироватки. Вона цінна лише тоді, коли її вводять упродовж півгодини від часу укусу».

    Ірина ТИМЧИШИН

     

    Варто знати

    Якщо вкусила змія, необхідно обмежити рухливість потерпілого. Ногу, на якій є укус, треба прибинтувати до другої ноги та, підклавши щось під ноги, злегка підняти їх. Якщо від укусу потерпіла рука, необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. При сильному болі можна прийняти 1-2 таблетки анальгіну або баралгіну. Щоб прискорити виведення отрути, давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

    Основне: потерпілого потрібно якомога швидше на носилках або попутним транспортом доставити в найближчий медичний заклад. Всі маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Вони призводять до розвитку інфікованих ран, які довго не гояться, спричинюють порушення обміну речовин у пошкоджених тканинах.

    Категорично заборонено:

    ♦ накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Цей засіб не перешкоджає всмоктуванню і поширенню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці та сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута;

    ♦ припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами;

    ♦ розрізати рану на місці укусу;

    ♦ накладати зігріваючі компреси і мазати зігріваючими мазями.

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!