Шкільна економія

  •  Задля скорочення витрат газу на обігрів закладів освіти учнів можуть  перевести на шестиденне навчання, а зимові канікули розтягнути на місяці.

     

    Після ескалації конфлікту на сході країни перед чиновниками на місцях постала проблема економії природного газу. Хоча уряд і запевняє, що нинішніх запасів газу вистачить на цілу зиму, проте посадовці намагаються «модернізувати» систему освіти так, щоб у холодну пору року діти якомога менше часу проводили в приміщеннях освітніх закладів. Відтак, і опалювати їх не буде потреби, що дозволить зменшити споживання ресурсів.

    Проблему обговорюють у різних областях уже впродовж тривалого часу. Зокрема, була пропозиція розпочати навчальний рік раніше, але найбільш ймовірним вирішенням цієї проблеми на Прикарпатті і в інших регіонах Західної України стане шестиденне навчання, яке дозволить пролонгувати зимові канікули для школярів на місяць-два.

     

    Досвід сусідів

    Схожа ситуація склалася і в інших областях Західної України. Скажімо, у Тернополі ширились пересуди про початок навчального року з 8 серпня. В інших – Львівській та Хмельницькій – з 15 серпня. Фігурує ще одна дата, 18 серпня, що є логічнішою, ніж дві попередні, адже дивно було б починати навчальний рік у п’ятницю. Чиновники спростовують інформацію, але водночас налаштовують громаду на інші нововведення.

    «Днями була проведена нарада, яка визначила, що зміни щодо початку навчального року ми не здійснюємо, – коментує ситуацію заступник голови Івано-Франківської ОДА з гуманітарних питань Сергій Адамович. – Тому що ні діти, ні батьки не готові до навчання з середини серпня. Відтак, зросте імовірність розпочати навчальний рік без належної кількості школярів. На нинішній день тих 15 днів нас не врятують, але зате є прийняте рішення про шестиденне навчання. Це справді виправляє ситуацію. За рахунок шостого дня навчання вирішуємо питання економії, і залежно від кількості зекономлених днів можна буде продовжити зимові канікули».

    У сусідньому Львові питання шестиденного навчання вирішуватимуть на Конференції освітян, що пройде в 20-х числах серпня. На розгляд чиновників винесено кілька запитань. Наприклад, є пропозиція навчатися в суботу, а зимові канікули розпочати 6 грудня і завершити 2 лютого. Ще один варіант – канікули триватимуть цілу зиму, але школярам доведеться навчатися в суботу і в літній період. Останній варіант – просто залишити все, як є досі, без зміщення початку навчального року, без робочих субот і довгого відпочинку в холодну пору року.

     

    Шість на шість

    Найнеочікуванішим і, мабуть, найскладнішим шестиденний навчальний тиждень стане для шестиліток, які йдуть цього року у перший клас. Бувалі школярі вже звикли до нововведень у системі освіти, зміни шкільних програм, підручників, зошитів, системи оцінювання та інших інновацій. А от ті, які вперше підуть до школи, матимуть змогу все це освоїти.

    «Якщо батьки піклуються про дитину, створюють їй умови для якісного відпочинку, то одного дня вистачить, щоб відновитися, – ділиться досвідом директор Івано-Франківського обласного центру практичної психології та соціальної роботи Людмила Підлипна. – Хоча треба не забувати про те, що для дітей першого року навчання, для першокласників, уроки мають тривати 30 хвилин, повинна бути збільшена перерва на 10 хвилин і обов’язково задоволена рухова активність».

    А проблеми, каже, виникнуть тоді, коли першокласників змушуватимуть сидіти 45 хвилин, вчитель не використовуватиме ігровий компонент, але писатиме в щоденнику червоною ручкою: «Ваша дитина була активна на перерві». А де ж тоді дитині бути активною? Тому дуже важливо, щоб була задоволена рухова активність підростаючого покоління.

     

  • Вихідні без вихідних

    Дехто з батьків зреагував на ситуацію на диво спокійно, інші ж обурені можливим розвитком подій, до кінця не розуміючи, чому економія в першу чергу має торкнутися дітей. Крім того, виникає й інше запитання: де мають перебувати школярі під час затяжних зимових канікул? І що робити батькам, які постійно працюють, – брати кількамісячну неоплачувану відпустку, звільнятися з роботи, залишати дітей самих на цілий робочий день, наймати педагога, який би сидів з дитиною, чи відвозити малих до непрацюючих родичів?

    «Інформацію про робочу суботу я сприйняв дуже негативно, –  коментує батько двох школярів Олег Паук. – Діти не матимуть можливості відпочити, адже навчальна програма й без того дуже складна. Чому економити слід на підростаючому поколінні? Можливо, Міністерство освіти має переглянути навчальні програми і спростити їх, щоб діти не були настільки завантаженими? Крім того, вважаю, що проблему з газом має вирішувати держава, і думати про це слід було ще віддавна, а не просто перекласти її на плечі людей».

    А от батько шестикласниці Олі Ігор Маслов розповідає, що він особисто все життя навчався шість днів на тиждень. «Введення шестиденного навчання – це така річ, на яку ми впливати не можемо, – коментує батько. – Мені доводилося відвідувати і школу, й інститут у суботу, тому вважаю, що біди немає. Погоджуюсь з тим, що спочатку буде важко, адже діти звикли до навчального тижня з понеділка до п’ятниці. Хоча з часом всі звикнуть до змін і сприйматимуть їх як належне».

    Шостий день навчання може мати й переваги, вважає Маслов. Мовляв, дітям багато дають на самостійне вивчення, а так вони матимуть змогу в школі обговорити ці питання. Певний позитив у такому графіку бачить і його донька, вважаючи, що більше часу зможе спілкуватися зі шкільними подругами. Крім того, додає чоловік, є питання щодо економії газу в області. Відтак, якщо такі заходи необхідні – шкоди ні для дітей, ні для батьків в цьому він не бачить.

     

    Доцільність економії

    Як зауважує директор департаменту промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Василь Ковальчук, рівень споживання природного газу закладами бюджетної сфери – лікарнями, школами та іншими державними установами – у 2013 році склав 3,6% від загального споживання ресурсу в області. Крім того, багато шкіл області нині переведені на опалення дровами. Найбільше, за словами директора, споживає саме населення – 61,3%. А якщо діти цілий день перебуватимуть вдома, то й обігрівати приміщення слід буде сильніше. То чи врятує ситуацію економія на закладах освіти і дітях, які змушені будуть грати за новими правилами, тобто навчатися в суботу й відпочивати ледь не цілу зиму? І на батьках, які вирішуватимуть проблему проведення довготривалих зимових канікул для своїх школяриків…

     

    Ірина ФЕДОЛЯК

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!