Чи варто святкувати День незалежності?

  • Двадцять третій День незалежності в Івано-Франківську відзначатимуть святковими заходами, акціями та концертами, салютом. Також пройде започаткований цьогоріч «Довбуш-фест», що має на меті вшанування нескореності українського духу. Для франківців у честь свята виступить українська співачка та композитор Alyosha, представниця України на пісенному конкурсі Євробачення 2010 року.

     

    А, до прикладу, заступник голови Київської міської державної адміністрації Ігор Ніконов запропонував відмовитися цього року від звичного формату святкування Дня незалежності і не проводити розважальних та концертних заходів у місті, які зазвичай проходили у попередні роки 23-24 серпня. Він доручив головам районних адміністрацій забезпечити належний благоустрій території районів, надати пропозиції заходів щодо гідного вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, встановити їм пам’ятні знаки та меморіальні дошки, провести відповідні інформаційно-просвітницькі заходи.

    Чому ж у нашому місті, замість того щоб вшановувати загиблих героїв, будуть проводити концерти та фестивалити?

    За словами керівника міського відділу сім’ї, молоді та гендерної політики Володимира Соловйова, гучних святкувань не буде, проте не треба все ж забувати, що це День незалежності. А начальник відділу внутрішньої політики Ігор Кінаш зазначив: «Наразі програма заходів ще не затверджена міським головою. Але, навіть зважаючи на ситуацію в країні, ми не можемо увесь час плакати. Потрібно бути оптимістичнішими».

    Щодо пісень, Кінаш обіцяє, що вони будуть тільки патріотичними. Відтак, щоб не скасовувати концерти, потрібно заздалегідь задуматись над тим, що в них вкладають. «Наразі є величезний перелік заходів, які планують включити в програму святкування, але якщо міський голова їх не затвердить – нічого не буде», – додає Кінаш.

     

    Ольга ГЕРАСИМ’ЮК, журналіст, народний депутат 5-го і 6-го скликань:

    – Те, що нам потрібно у День незалежності, – це патріотичні заходи, спрямовані на підтримку військових і тих, хто вболіває за перемогу. Я проти витрачання коштів на концерти замість того, щоб допомагати армії. Все залежить від того, в який спосіб ці святкування будуть влаштовані, адже в цей день ми маємо підтримувати один одного і наш бойовий дух. В цей День незалежності треба показати Путіну, що ми не здаємося. Особисто я в цей день буду підтримувати поранених земляків з Полтавщини. Вважаю своєю місією допомогти бійцям і їхнім рідним пережити складний час.

     

    Ірена КАРПА, письменниця, співачка:

    – Бюджет свята я би віддала на приїзд артистів саме в зону АТО. Або вже традиційно – на броніки, каремати, тепловізори. Маю на увазі, бюджети свят у столиці та великих містах…

     

    Сергій СИВАЧУК, голова Івано-Франківської обласної ГО «Патріот України»:

    З одного боку, це виглядає як «бенкет під час чуми». Скидається на те, що хоч кіл нам на голові теши ─ а ми все одно будемо танцювати і веселитися. Якщо ж ми кожного дня маємо похорони та прощання із загиблими, то чи можемо ми співати та святкувати? Україна єдина, і коли на Сході гинуть люди, і наші земляки в тому числі, то нам потрібно святкувати День незалежності стримано і зосередитись на безпеці країни, а не на механічному відзначенні дат. Треба не бути байдужими до того, що відбувається на Сході, і проявляти свою громадську активність не у святкуванні знаменних дат, а у повсякденній допомозі, підтримці вояків і збереженні нашої незалежності.

     

    Мар’яна ВЕРШИНІНА, голова ГО «Мами Прикарпаття»:

    – Святкування потрібне, бо це День незалежності, але воно повинно бути в іншому форматі. Адже ті люди, які зараз перебувають у зоні АТО, відстоюють незалежність нашої країни.

    Святкувати потрібно, але без дорогих концертів. Можна робити концерти за участю місцевих зірок (на благодійних засадах) або організовувати тематичні майстер-класи, флеш-моби з метою підтримки воїнів. Адже дуже важливо, щоб чоловіки, які зараз захищають кордони нашої країни, знали і відчували, що ми їх підтримуємо і чекаємо.

     

    Максим КИЦЮК, громадський активіст:

    – На мою думку, будь-які святкування недоречні у час, коли в нашій країні йде запекла війна з ворогом, а також частина наших суверенних територій анексована країною-окупантом. Святкувати День незалежності можна лише у мирний час, віддавши шану усім, хто поклав свою голову за нашу незалежність. Святкувати День Конституції можна лише при новій її редакції. Взагалі, дуже гидко бачити, що люди публічно проявляють свою байдужість до страждань багатьох наших громадян, святкуючи на концертах, пускаючи феєрверки, без жодних докорів сумління гуляючи весілля та дні народження, наче нічого не відбувається. За це дуже соромно. Дуже.

     

    Микола ГАВРИЛЯК, засновник проекту «Типовий Франківськ»:

    – Справді незалежна Україна твориться саме зараз, і тому всі ресурси, які є мають іти на підтримку і забезпечення наших військ, в яких у голові не воєнні паради, а виконання бойових завдань. І чим швидше всі бойові завдання будуть завершені, тим швидше можна буде повернутися до парадів та концертів. Парад до Дня незалежності як показуха є безглуздим, бо всі дані стосовно нашого озброєння є і в Росії, і в “союзників”, і від гарної картинки по телебаченні ситуація на Сході не стане менш критичною, а от додаткові БТРи, броня чи тепловізори будуть куди кращим самоствердженням у потрібний момент і в потрібному місці. В цей день не завадило б просто поспілкуватись із рідними та друзями із сходу, півночі чи півдня нашої країни, знайти з ними спільну мову і тим самим довести, що країна єдина та незалежна, бо народ єдиний.

     

    Ірина РАБАРСЬКА, голова молодіжного виконкому:

    – З одного боку, я категорично проти всяких святкувань. Ми скасували велику кількість розважальних заходів, розуміючи, що вони не на часі. Але є категорія людей, яким потрібні ці заходи, щоб переключитись на позитив. Вони кажуть, що діти продовжують народжуватись, весілля проходять, життя триває і не потрібно затягувати себе у психологічну яму, а треба молитись Богу, підтримувати хлопців фінансово та вірити в те, що цей жах завершиться. Я думаю, ті, хто проти цих заходів, їх просто не відвідають, мешканці на них не підуть, а кому зараз хочеться фесту, той прийде. Побачимо, як люди налаштовані, вибір за ними.

     

    Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав ШЕВЧУК:

    – Я би сказав, що зараз ведеться не тільки збройна, а й психологічна війна, щоб нас застрашити, щоб ми не могли спати, нормально працювати, щоб паралізувати наші душі і щоб ми не здатні були чинити опір. Для громадян, які живуть поза межами АТО, дуже важливо не піддаватися паніці і залякуванню, не боятися. Нам треба любити наших близьких і заради них жити. Треба, щоб жила і працювала держава. Живімо і працюймо для нашої землі, а тоді наша совість нам підкаже, що робити далі.

     

    Як бачимо, відзначення 23-ї річниці незалежності України в Івано-Франківську викликає неоднозначні відгуки. Влада мовчки планує культурну програму, а громадські активісти не мають часу святкувати, бо зайняті допомогою та підтримкою військових на Сході.

     

     

    Записала Анна ЛУЖНА

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!