У міськраді сварилися, щоб людям краще жилося?

  • До початку 47-ї сесії Івано-Франківської міської ради, що розпочала свою роботу минулого четверга, під міським крилом «білого дому» зібралися дві групки протестувальників. Одні прийшли захищати міське озеро від забудови, інші – забудову на вул. Мазепи, 35А від знесення. Невдовзі пристрасті перемістилися в сесійну залу на четвертому поверсі…

    Закладення фундаменту

    Насамперед депутати виключили з порядку денного питання про надання дозволу на розробку детального плану території «Планувальна організація та уточнення позицій генерального плану щодо меж і функціонального використання території в межах вулиць Ленкавського – Романа Гурика – Південний бульвар – міське озеро в м. Івано-Франківську». Це було зроблено на вимогу групи мешканців, які протестували проти забудови зеленої зони біля озера. 

    Таких питань, про надання дозволів на розробку ПДП (проект детального планування), було ще три. Вони стосувалися будівництва об’єктів придорожнього сервісу вздовж вул. Івасюка в межах від ТЦ «Епіцентр» до наявної АЗС, забудови на вул. Ленкавського, 34 та на вул. Мазепи, 140А. Депутат Василь Бойчук запропонував спершу провести громадські обговорення з цих питань і тільки після цього виносити їх на сесію: «Щоб ми тут не займалися тим, чим має займатися виконавча влада».

    Натомість перший заступник міського голови Зіновій Фітель пояснив, що коли сесія надає дозвіл на розробку документації, то в її рішенні окремим пунктом зазначається забезпечення проведення громадських слухань. Щоб приступити до цієї роботи, потрібен дозвіл сесії, а затвердження відповідних документів буде відбуватися вже після громадського обговорення. «А інакший варіант не буде легітимним», – наголосив Фітель.

    Напередодні сесії депутат Юрій Соловей поцікавився, чи є протокол дачного кооперативу на вул. Івасюка про те, що він хоче, щоб його територію забудовували, і виявилося, що такого протоколу немає. «Не маючи цього протоколу, ми не можемо вирішувати за людей, які є власниками земельних ділянок», – заявив він і запропонував зняти і це питання з розгляду, допоки такого протоколу не буде.

    У результаті депутати зняли з порядку денного ці два питання, а також питання про надання дозволу на розробку детального плану території по вул. Ленкавського, 34. Але дражлива тема забудови міста цим не вичерпалася…

    Зустріч призначено в суді

    Юрій Соловей озвучив депутатський запит стосовно недопустимості внесення змін до генплану міста, який він адресував міському голові Віктору Анушкевичусу. За словами депутата, до нього неодноразово зверталися мешканці міста з проханням не дозволити забудову в районі міського озера. Зважаючи на це, депутат просив мера вжити всіх необхідних заходів, зокрема і видати розпорядження щодо недопущення в подальшому винесення на розгляд виконкому проектів рішень, пов’язаних з функціональною зміною призначення ділянки в межах вулиць Ленкавського – Гурика – Південний бульвар – міське озеро.

    У відповідь мер почав говорити про подвійні стандарти, яких, за його словами, багато і в державі, і в міськраді. «Ви сказали про одну частину озера, пане Юрію, а я нагадаю про другу частину озера, де ви забудувались, біля двох озер», – зауважив він, зірвавши оплески. Тут же Анушкевичус доручає департаменту архітектури і містобудування та управлінню земельних відносин розібратися з ситуацією навколо земельної ділянки на так званій ДТСААФівській землі, де розміщений спортивний майданчик і яку буцімто отримав Соловей. 

    Соловей у відповідь заявляє, що останніх вісім років не займається бізнесовою діяльністю, та обіцяє звернутися до суду про спростування слів міського голови. Він радить Анушкевичусу замість різних байок, які мер любить розповідати мешканцям міста, розказати їм, за якими цінами його фірма продає фарби в бюджетні заклади, скільки він берете відкатів, як зруйнував вулиці Набережну, Дудаєва, Промислову тощо. 

    «Це не ми, депутати, повинні цих людей слухати тут. Тому що люди приходять через вашу бездіяльність. Ви є мер міста, і ви відповідальні за ті процеси, які в Івано-Франківську відбуваються. А ви що робите? Ви стараєтеся цю відповідальність з себе зняти і перекласти на інших. Тому, будь ласка, припиніть спекулювати на оцих речах», – заявив Соловей.

    Натомість мер попросив начальника міліції та прокурора міста перевірити все, про що заявив Соловей, «особливо в частині відкатів». «Я вам теж гарантую, що ми по цьому питанню зустрінемося в суді», – пообіцяв він Солов’ю.

    Дитячий шантаж

    Сесія була перервана ще двома появами протестно налаштованих мешканців. 

  • Спершу до сесійної зали увірвалася група жінок з маленькими дітьми, окремі з яких були на руках, а деякі плакали. Так активістки громадської організації «Мами Прикарпаття» висловлювали свою незгоду з планами мерії встановити ще один дитячий майданчик на Валах. Представниця ГО Мар’яна Вершиніна заявила, що замість витрачати гроші на вже другий дитячий майданчик на Валах, краще відремонтувати той, що є, а на зекономлені кошти придбати необхідні речі для їхніх чоловіків, які перебувають в зоні АТО. Раніше повідомлялося, що «Мами Прикарпаття» виступають за облаштування дитячого майданчика на площі Міцкевича.

    «Ми вас почули, будемо розбиратися з цим питанням, будемо враховувати вашу думку, – пообіцяв мер. – Забирайте дітей, хай не плачуть. Ми будемо працювати далі».

    Але працювати далі депутатам на цей раз завадили люди, які придбали квартири у скандальній новобудові на вул. Мазепи, 35А, яку раніше міськрада визнала самочинною. Майже півсотні власників квартир стали заручниками конфлікту між забудовником Василем Друком (гендиректор ПФ «Галицький двір») і міською владою. 

    «Якщо зносити наш будинок, то треба знести пів-Франківська», – заявила представниця мешканців цього будинку Віра Шимко. Вона зауважила, що якщо сусідні будинки на 11 і 7 поверхів залишити, а їхній знести до трьох поверхів, то буде «якась чупакабра». Шимко попросила депутатів подумати про долі власників квартир цього будинку, що вклали в їхню купівлю свої останні гроші, і підтримати їх. 

    Інший учасник протесту, Ярослав Павлюк, запропонував дати депутатам Солов’ю і Чорноусу, які активно виступають проти цієї забудови, по бронежилету і «одну каску на двох» та відправити їх в Донецьк, мовляв, хай подивляться, як там зносять будинки. Також він звинуватив Солов’я у незаконній приватизації магазину «Едельвейс», що раніше належав міському «Зеленому господарству». 

    У відповідь Соловей пообіцяв подати на Павлюка, який, за його словами, є тестем Друка, до суду. «За кожне слово… будете відповідати в суді», – пообіцяв депутат. 

    «От судам робота буде після сьогоднішньої сесії», – підсумував мер. 

    Зловживання демократією

    Депутатам міськради таке «народовладдя» не дуже сподобалося. «Депутатський корпус може просто наступного разу не погодитися надавати слово мешканцям, які будуть приходити і обговорювати, де ставити пісочницю або яку квартиру, кому і де купити», – заявив голова мандатної комісії Михайло Сеньків. Він назвав неприпустимим «шантаж дітьми», а також обурився втягуванням міськради у конфлікт через те, що хтось «придбав сумнівну квартиру у сумнівного забудівника». 

    Керівник фракції ВО “Свобода” Роман Онуфріїв висловив думку, що чим ближче до виборів, тим буде вищий градус дискусії в залі, та попросив колег-депутатів «не перетворювати сесійну залу на арену з’ясування стосунків різних конкуруючих середовищ, які борються за вплив у місті».

    А Василь Бойчук з фракції ВО «Батьківщина» традиційно заявив: «Те, що люди сюди приходять, – це недопрацювання міської виконавчої влади». 

    Тарас ТКАЧУК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!