Посланець миру

  • Івано-Франківськ – одне з вісімдесяти міст, куди завітав 10-місячний велотур «Всі за мир».

    Впродовж десяти місяців 44-річний мешканець Грузії Нодар Берідзе повинен відвідати 80 міст, 350 населених пунктів, подолавши більше 10 тисяч кілометрів на звичайному велосипеді. 10 вересня посланець миру завітав до Івано-Франківська. Мета відкритого велопробігу «Всі за мир», який стартував у Києві, полягає в тому, щоб закликати світову громадськість сприяти припиненню бойових дій на території України.

    Масштабний спортивний захід «Всі за мир» відбувається на честь грузинського спортсмена, 14-разового рекордсмена «Книги рекордів Гіннеса», заслуженого діяча спорту, посла захисту природи ООН, інженера-кібернетика, лауреата державної премії Грузії Джумбера Лежави. Він – єдина людина у світі, що здійснила безперервну навколосвітню подорож на велосипеді. Так, за 3333 дні спортсмен подолав 264 тисячі кілометрів.

    Власне, Джумбер Лежава і виступив ініціатором та засновником цього велотуру. Він планував дати старт грандіозному заходу 25-30 серпня у Києві. Однак втілити задум не встиг. Адже за місяць до цього, 25 липня, на 75-му році життя він раптово помер. Але ідея Джумбера Лежави залишилася жити в серцях його співвітчизників. Зокрема, свій внесок для проведення цього унікального марафону вирішив зробити його приятель, глава організації «Всі за одного», довірений помічник програми «Жди меня» Нодар Берідзе. Він став керівником проектів і основним учасником велотуру «Всі за мир».

    До числа 80 міст, які охопить велотур «Всі за мир», увійшов і наш обласний центр. Так, 12 серпня Нодар Берідзе виїхав з Івано-Франківська до Тернополя, а звідти вирушив до Хмельницького, Вінниці, Одеси, Миколаєва, Херсона, Полтави, Черкас та Києва. Проекту посприяло керівництво департаменту сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської облдержадміністрації. Щоб обговорити особливості заходу та участь у ньому франківчан, начальник управління молоді та спорту Ростислав Микитюк провів зустріч з Нодаром Берідзе.

    «Мета пробігу залишається незмінною: закликати весь світ до припинення військових дій на території України, зміцнити міжетнічні зв’язки серед її населення, досягти взаєморозуміння і поваги між людьми різних регіонів і зберегти Українську державу в єдності, а також ознайомити громадськість з досягненнями Джумбера Лежава, – розповів керівник проектів велотуру «Всі за мир». – Торік ми провели схожий 17-денний велотур містами Грузії. Мали намір за два роки проїхати 30 країн Євразії, СНД і Східної Європи».

  • Нинішній велопробіг охоплює 350 населених пунктів України, Білорусі, Росії та Грузії. Нодар Берідзе має намір зустрітися з президентами країн, в яких він буде перебувати. За десять місяців він планує подолати понад 10 тисяч кілометрів. Нодар Берідзе розраховує, що до цього спортивного заходу приєднаються й інші небайдужі люди. При цьому не важливо, чи це будуть професійні спортсмени, чи велосипедисти-любителі.

    Посланець миру зазначив, що, проїжджаючи містами Східної України, не збирається вдягати бронежилет. Адже розраховує, що благородна мета зможе вберегти його від куль. «Наші нащадки нам скажуть «спасибі», якщо ми сьогодні зупинимо війну. Інакше нас будуть вважати бовдурами. Треба берегти кожне життя. Мається на увазі не збирати на бронежилети або ще на щось. Просто це несправедлива війна. Хоча всі війни несправедливі, але ця – особливо», – переконаний Нодар Берідзе. Здійснити першу частину велопробігу він сподівається за три місяці, повернувшись назад до Києва, звідки і стартував.

    Андрій МЕНІВ

     

    До теми…
    Велосипедисти закликають єднати Україну
    Традиційний велопробіг «Спорт для всіх єднає Україну!» пройшов дорогами Івано-Франківщини. Захід присвятили Дню фізичної культури і спорту. Цьогоріч велосипедний марафон проводився під гаслом «За мир в Україні». Велопробіг стартував біля будівлі Івано-Франківської ОДА 12 вересня і впродовж двох днів охопив населені пункти Богородчанського, Надвірнянського, Коломийського і Тисменицького районів. Голова ОДА Олег Гончарук наголосив, що ця спортивна акція має підтвердити, що наша країна і наша нація є миролюбною.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!