Димедрольна аномалія

  • Прибудинкова територія п’ятиповерхівки на вул. Мазепи, 89 в Івано-Франківську буквально всіяна ампулами від димедролу. Місцеві знають про тих, хто може «доганятися» забороненими ліками, та найбільшу тривогу у них викликає те, що аптеки продають рецептурні ліки у такому обсязі.

    Сотні ампул

    «Кожного разу попереду та позаду будинку я бачу величезну кількість – понад дві сотні і більше – використаних ампул димедролу. Ми якось визбирали їх, то вийшла половина картонного ящика. Я дуже здивувалася, бо це ліки, що належать до рецептурних», – розповідає дільничний терапевт Лідія Мадалінська. Лікарка опікується територією з Мазепи, 83 і до Мазепи, 162, також в її підпорядкуванні будинки на вулиці Дорошенка.

    Нагадаємо, димедрол – протиалергійний лікарський препарат, що знімає спазм бронхів і кишечника, розширює кровоносні судини. У медицині його використовують і як снодійний засіб. При додаванні димедролу до алкогольних напоїв спостерігається наркотичне звикання. Крім того, наркозалежні використовують препарат для того, щоб «закинутись», іншими словами – посилити ефект дії наркотиків. Відповідно до чинного законодавства, ці ліки мають купуватися в аптеках за рецептом.

    Мешканців першого поверху 89-го будинку на вул. Мазепи сотні ампул на землі вже не дивують. Вони збирають не лише небезпечне скло, а й упаковки від них. Лідія Мадалінська пояснює, що димедрол використовують під час лікування у стаціонарі і безпосередньо там використані ампули утилізують. Ніхто зі стаціонару не буде розкидати таку кількість ампул під житловим будинком. Медик підібрала кілька ампул та пішла з ними у найближчі аптеки з перевіркою, чи є в них у продажі димедрол з відповідною серією. Її пошуки були марними.

    «Перша думка – це корупція. Як спромогтися без рецепта отримати таку кількість ампул димедролу? А друге – мені дуже прикро, бо в тому під’їзді є хлопці до 30-ти років, які вживають наркотики, і є навіть ті, хто перебуває на замісній терапії. І замісну терапію вони собі коригують димедролом, і їм у цьому допомагає аптека», – каже терапевт. Вона переконана, що продати таку кількість ампул – це злочин, і що деякі аптеки штовхають молодь у вир «кайфового» пекла.

    Мадалінська запевняє, що в будинку на вул. Мазепи, 89 хворих, яким вона виписує пронумеровані рецепти, немає. Тож кілька зібраних під будинком ампул, де збереглася серія, лікарка передала журналістові. Ми спробували знайти пункт продажу, спершу звернулися в «Обласний аптечний склад».

     

    Здоров’я – народу

    «До міських аптек ми не маємо абсолютно ніякого відношення, в місті обслуговуємо лише дві аптеки. Якби це стосувалося препаратів наркотичного чи психотропного спрямування, бо лише ми ведемо їх облік, то так, а ампульний димедрол може поставляти будь-яка фірма чи дистриб’ютор. Він відпускається за рецептом, але його облік не ведуть», – каже завідувач комунального підприємства «Обласний аптечний склад» Феодосій Менделюк. 

    Він також додає, що під контролем перебуває лише таблетований димедрол. За його словами, з вересня аптечний склад ампульного димедролу отримав лише 500 упаковок. Завідувач переконаний, що на реалізацію в аптеки з цього обсягу надійшла незначна кількість ампул.

    В Україні є два виробники цього препарату – «Галичфарм» і «Здоров’я народу». Ми звірили наявну на ампулах серію і з’ясували, що виробником того димедролу, ампулами від якого засіяно двір на Мазепи, 89, була фармкомпанія «Здоров’я народу». Відтак ми спробували знайти аптеку-реалізатора.

    В Україні діє Державна служба з лікарських засобів. Її представники в Івано-Франківську пояснюють, що перевірити, яка аптека реалізовує велику кількість димедролу та чи законно вона це робить, майже неможливо. По-перше, ще минулого року указом президента «Про зміни до бюджету 2014 року» їм заборонили проведення будь-яких перевірок. Тож цю службу до спільної перевірки може залучити лише прокуратура, або ж ініціювати відповідну перевірку можна за дорученням Кабміну.

    Наявність серії на використаній ампулі, кажуть фахівці, аж ніяк не допоможе у пошуку продавця. Адже завод виготовляє та розповсюджує ліки по всій Україні, одну і ту ж серію можуть мати різні аптеки. Довести, що ці ампули продані в Івано-Франківську, а не завезені з іншої області, майже неможливо. Законність проданих ліків можна проконтролювати за чеком, але не за рецептом, бо його фармацевти не зберігають, а повертають покупцеві. А ще замовити будь-які, навіть заборонені, ліки можна через інтернет – там продають все, що завгодно. Тому в держслужбі з лікарських засобів з цим питанням радять звертатися до правоохоронних органів.

     

  • Небезпечне сумісництво

    Правоохоронці, які працюють у відділі боротьби з незаконним обігом наркотиків, кажуть, що димедрол в ампулах не перебуває під контролем. Під пильною увагою лише тверда його форма – таблетки. У міліції запевняють, що димедрол в ампулах можна купити в будь-якій аптеці, тому до роботи БНОНу такий випадок жодного стосунку не має і жодного правопорушення у цьому там не вбачають. Велика кількість використаних ампул та місця, де їх можна купити, обійшовши закон, тобто без рецепта, схоже, їх не цікавлять.

    За словами інших правоохоронців, якщо в будинку мешкають клієнти замісної підтримуючої терапії, не виключено, що десь є витік препаратів, які використовують під час терапії. І шукати ниточки треба там.

    Замісна підтримуюча терапія (ЗПТ) – це міжнародна програма, що існує для того, аби ін’єкційні наркозалежні не поширювали ВІЛ-інфекцію через користування шприцом. Офіційно на ЗПТ в Івано-Франківську перебувають 130-140 наркозалежних, їм щодня легально видають синтетичні наркотики, їх використання контролюють на місці.

    «Димедрол використовували, коли кустарним методом варили так звану «ширку». А ці ампули у наркоманів стали не такими затребуваними, зараз в широкому використанні – таблетовані препарати», – пояснює головний лікар обласного наркодиспансеру Валерій Скопич. Він запевняє, що наркозалежних, які перебувають на замісній терапії, у використанні препарату не обмежують, вони самі знають свої потреби. За його припущенням, «може, з піввідсотка є таких, які намагаються цей препарат винести і ввести його неін’єкційно, але це їм дуже рідко вдається». Якщо таке порушення виявляють, наркомана із ЗПТ на якийсь час виключають. Щоправда, потім знову поновлюють, щоб уберегти його від пошуків наркотиків на вулиці.

    На «чорному» ринку один із популярних таблетованих наркотиків – субутекс, але його завозять з-за кордону. Попри потуги працівників міліції та СБУ, зупинити його контрабанду важко. Якщо є можливість використати таблетку субутексу, то бавитися з димедролом немає потреби, переконаний нарколог.

    «Димедрол додають до будь-яких наркотиків і таким чином посилюють їхню «тягу». Винятком є амфітамін – це швидкі наркотики. А більшість опіатів приймають з димедролом», – каже керівник благодійного фонду «Захід-шанс» Олександр Гринь. Він впевнений, що своєї популярності стимулятор не втратив, його можуть вживати під час виготовлення так званих «болтушок». За його словами, купити ці ліки і справді не проблема: якщо вартість упаковки за рецептом 10 гривень, то без призначення у «своїй» аптеці їх можна придбати за 15 гривень. Трапляється, що рецепти підробляють або забирають у хворих родичів. Втім, у місті є аптеки, які мають «постійних» клієнтів і роблять на цьому бізнес.

    На завершення хотілося б сказати ось що. Кількість наркозалежних у нас впродовж останніх п’яти років умовно стабільна. Залежність від наркотиків зростає, але її важко виявити, адже існують різноманітні стимулятори, пояснюють наркологи. Сприяє цьому вседозволеність та безкарність. Зусилля держави та громадських активістів, колишніх наркоманів, їхніх родичів і небайдужих українців з викорінення наркоманії достатнього ефекту не дають. Очевидно, у неї теж є свої «лобісти» – ті, які на цьому непогано заробляють. Адже фармацевтика та наркобізнес – одні з найприбутковіших у світі. Тож чи зацікавляться компетентні органи ситуацією, описаною в цій статті, і чи знайдуть привід, щоб розпочати розслідування, – можна лише здогадуватися…

    Ірина ТИМЧИШИН

     

    ДО ТЕМИ

    Відповідальність за продаж димедролу без рецепта передбачає частина 2 статті 321 Кримінального кодексу України: «Порушення встановлених правил виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, відпуску, обліку, перевезення, пересилання отруйних чи сильнодіючих речовин, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами, або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень – ред.) або позбавленням волі на строк до трьох років».

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!