Цей день в історії Прикарпаття. 14 березня

  •   сьогодні Міжнародний день числа «Пі»

    Число «Пі» – математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжини його діаметра. 14 березня людство (чи принаймні його частина, небайдужа до математики) відзначає день числа «Пі». В американському написанні сьогоднішня дата виглядає так – 3.14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято.

     

    ПОДІЇ:

     

    – 14 березня 1973 р., Коломия –  викрита нелегальна організація «Спілка української молоді Галичини».

    Спілка української молоді Галичини (СУМГ) виникла в січні-лютому 1972 у с. Печеніжин Коломийського району. Ініціатором створення спілки був Дмитро Гриньків. СУМГ вважала себе спадкоємницею  ОУН за нових умов. Вона була організована на зразок бойових загонів УПА: нелегальні зібрання в лісі, горах; кожен член організації мав псевдонім. Її метою було створення незалежної української самостійної держави (на зразок Польщі або Чехословаччини). Досягати цього мали намір шляхом ідеологічної боротьби, хоча, залежно від обставин, не виключали і збройної. Шукали зв’язків з подібними організаціями в інших районах і республіках.

    Група нараховувала 12 осіб, її члени (робітники та студенти) провели 10 зборів (своєрідні семінари), роздобули кілька одиниць зброї, вчилися стріляти, збирали літературу ОУН, спогади, повстанські пісні. СУМГ була розкрита КГБ.

     

    Дмитро Гриньків та Микола Мотрюк

    У серпні 1973 року відбувся суд, на якому Дмитра Гриньківа засудили до 7 років ВТК суворого режиму та 3 років заслання, Іван Шовковий та Дмитро Демидів отримали по 5 років, а Микола Мотрюк та Роман Чупрей – по 4 роки радянських концтаборів.

     

    – 14 березня 1990 р. – відбувся позачерговий III з’їзд народних депутатів СРСР, на якому Михайла Горбачова обрали президентом Радянського Союзу (першим і останнім).

     

    ІМЕНИНИ: Антоніна, Євдокія (Явдоха), Антон, Нестор, Домна.

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Олекси Новаківського (1872-1935), художника, педагога. Часто бував у Коломиї, Космачі Косівського району.

    О. Новаківський, “Натюрморт” (1916.)

    Виставка робіт О. Новаківського та його учнів, Івано-Франківськ (2012).

     

    – 14 березня 1892 р. – народилася у Станіславі Олександра Любич-Парахоняк, (14 березня 1892, Станіслав – 23 лютого 1977, м. Винники, поблизу Львова) – українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано), акторка.

     

     – народився Атаманюк Василь Іванович (14.03.1897, м. Яблунів на Косівщині – 1937 Сандармох, Капельська АРСР), український поет, перекладач, літературознавець. У 1933 році був  репресований.

     

     

  •  

     ЮВІЛЕЙ:

    – 80 років від дня народження Романа Стринадюка (1935-2010), майстра з художньої обробки металу та шкіри, члена НСХУ, заслуженого майстра народної творчості України, уродженця м. Косова.

     ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 14 березня 1801 р. – помер Ігнацій Красіцький, польський поет, драматург і публіцист епохи Просвітництва. Діяч католицької Церкви в Польщі, королівський капелан при Станіславі Понятовському, єпископ, сенатор і князь. Член Академії наук у Берліні (1786), один із засновників Товариства друзів науки у Варшаві (1800). У 1764 році призначається архієпископом Львова. Того ж року очолив трибунал (апеляційний суд) Малої Польщі. У 1765 році очолив Коронний трибунал. Автор героїчно-комічних поем «Мишеїда», «Монахомахія», першого польського роману «Пригоди Миколая Досвядчинського» (1776) та ін.

     – 14 березня 1882 року помер у Снятині священик УГКЦ, диригент, фольклорист та громадський діяч Теофіл Кобринський (1848-1882, Снятин).

    Народився 1848 року у с. Яворів Косівського повіту. Закінчив Львівську духовну семінарію. У с. Белелуя в 1872 році пов’язав свою долю з Наталією Озаркевич, пізніше відомою письменницею, з якою мав багато спільних інтересів.

    У 1878-1882 рр. подружжя проживало у Снятині, навпроти Вознесенської церкви. Отець Теофіл був настоятелем церкви Св. Вознесіння. Щоб поглибити емоційне сприйняття Божого Слова, організував церковний хор. Сам був диригентом і співаком, регулярно збирав репетиції хору.

    Молодий священик став ініціатором організації в Снятині української міщанської читальні, яка була започаткована в 1881 році. Згодом на базі міщанської читальні було створено філію товариства «Просвіта». Розпочав у Снятині будову церкви Архистратига Михаїла.

    Снятинці вшанували пам’ять Теофіла Кобринського, відкрили йому меморіальну дошку, її встановлено на фасаді церкви, яку він розпочинав будувати. На місці, де проживали Кобринські, також встановлено меморіальну табличку. В Снятині є вулиця названа іменем подружжя Кобринських.

     

    – 14 березня 2001 р. – помер Роман Федорів (1грудня 1930, Братківці Тисменицького району – 14 березня 2001) , український письменник і журналіст, редактор журналу «Дзвін». Лауреат Шевченківської премії 1993 р. за твір «Єрусалим на горах».

     

    ЦІКАВО:

    – сьогодні – День рідної мови в Естонії

    14 березня в Естонії щорічно з 1996 року відзначається День рідної мови, дослівно «материнської» мови. Дата цього свята вибрана на честь дня народження письменника Крістіана Яака Петерсона (1801-1822), який поклав початок розвитку естонської літературної мови. Мета свята – збереження естонського народу, його мови та культури.

    За традицією, в День рідної мови в естонських школах та інших навчальних, освітніх та культурних закладах проходять конкурси на знання мови, виставки, концерти, театралізовані вистави та тематичні круглі столи, присвячені розвитку естонської мови. Також в цей день прийнято покладати квіти і вінки до пам’ятника Крістіана Яака Петерсона.

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня, 13 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    14.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!