Не тільки руками, а й серцем…

  •  Ця майстерня – не зовсім робітня. Це радше домівка, де народжуються і живуть дуже стильні і теплі речі. Теплі тому, що їх хочеться споглядати, гладити і просто собі мати… Бо зроблені руками і серцем.

    Почалося все п’ять років тому із просто прикольного слова «шуфля», яким Наталя Найда назвала новостворену майстерню. З того часу «Шуфля» накидала в арт-простір Франківська багато «смачних» іграшок, сувенірів, листівок, записників, горняток і ще масу приємних дрібниць, але неодмінно світлих і зроблених вручну. У вересні минулого року в «Шуфлі» народилася майже близнючка «Буквиця», і тепер вони обидві родинно живуть під дахом нової майстерні в середмісті.

    Цей арт-простір дуже відкритий до всього нового – ідей, речей, відвідувачів… Тут розмістилися і галерея, і виробництво, і крамниця.

    Із полиць посміхаються кольорові звірятка в теплих светриках та в’язані ляльки, у десятках пуделок, розставлених на підлозі, – сотні листівок, зшитих, намальованих, аплікованих – до кольору, до вибору…  У плетених кошичках вмостилися баранці та кізочки з патріотичною символікою. Цілий стелаж займає серія «Тандем» з оригінальним гаслом «Не можу зробити цього без тебе» ‒ подушки, горнятка, блокноти, чохли на паспорти…

    В окремому кутку майстерні живе собі милий суто франківський звіринець із серії «IF you…» От на іграшковому ведмедику надпис: «IF you strong» може відчитуватися двояко: «Якщо ти сильний» або ж «Івано-Франківськ, ти сильний». Або ж надписи «Якщо ти організований…», «Якщо ти сміливий…» чи «Якщо ти інтелігентний…» Кому чого бракує… І такі мотивуючі фрази ‒ на футболках, сумках, горнятках…

    Майстерні, наскільки можуть, популяризують Франківськ і мріють, за словами Наталі Найди, «щоб сюди приїжджало більше людей, бо ми завжди раді гостям і хочемо, щоб вони щось забрали з собою – але щось круте і стильне…» Тож «Шуфля» і «Буквиця» активно розвивають і візуальний стиль Франківська – логотип у формі вишитого хрестика-стібка – й готові одягнути в нього всіх охочих. Скажімо, футболки з цим логотипом і з уже всюди впізнаваним «вишиваним козаком» ‒ теж витвір майстерні.

    Якщо старша сестра «Шуфля» виготовляє речі на замовлення окремих шукачів оригінального, які приходять часто просто з вулиці і мають особливі побажання, то молодша «Буквиця» співпрацює здебільшого з бізнесменами, які замовляють великі гуртові партії для сувенірних крамничок у Трускавці, Львові, Києві, Житомирі…

    Головна фішка «Шуфлі» і «Буквиці» – якісний український продукт, зроблений смачно: все витримано в одному стилі – без гламуру, кислотних кольорів, зайвої розцяцькованості, синтетики. Сертифікований сирець, з яким працює майстерня, настільки екологічно чистий, що діти можуть не те що бавитися ним, а й жувати його.

    Останнім часом, зізнається Наталя Найда, «Шуфля» і «Буквиця» орієнтуються не просто на красиві і стильні подарунки, а й на практичні й потрібні речі. Тому й взялися за виготовлення якісних футболок, світболок, светрів, а вже цієї весни франківчанки зможуть шпацерувати містом і в модних платтячках від «Шуфлі» і «Буквиці»… Минулого тижня майстерня випустила нові світболки з гуцульським елементом, які вже роз’їхалися всією Україною. Незнайома російськомовна киянка миттєво відгукнулася в соцмережі на нову одежинку: «Відчуття, як від дружніх обіймів. Шкода, що це поки що максимальна близькість Франківська, яку я можу собі дозволити…» А ще приємно, що майже весь матеріал, з якого робляться брендові речі, ‒ український.

    Половину майстерні займає дивне обладнання, схоже на гігантського павука – власне тут  і виготовляється більша частина речей. На «Шуфлю» і «Буквицю» працює одна команда – з десяток креативних і молодих людей, які власне тут народжують ідеї, підхоплюють їх один в одного і на місці й втілюють… Кожен відповідає за окрему ділянку роботи та свій виріб. Потрапити в команду не так уже й легко: до потенційних працівників придивляються від двох тижнів до кількох місяців. А головний критерій ‒ хороший смак, розуміння справи, акуратність і чи не найважливіше – любов до своєї роботи. Тут навіть фінансисти – креативні. Настя, яка прийшла спершу працювати бухгалтером, настільки «заразилася» арт-атмосферою і полюбила працювати зі шкірою, що тепер поєднує дві справи і більшість робочого часу вигадує та експериментує зі шкірою… А ще команда «Шуфлі» і «Буквиці» кілька разів на день стає в коло і робить веселу зарядку.

    Незабаром майстерня відзніме маленьку відео- та фотоісторію про те, як виготовляються всі ці теплі зайці і кози, блокнотики, горнятка і вишивані козаки на футболках… Але зробить це радше для гарного настрою, аніж для широкої реклами. Адже покупців та замовників, зізнається Наталя Найда, вистачає. Часто люди передають за кордон вироби для тих, хто виїхав, але вболіває за Франківськ і хоче мати звідси пам’ятку… Інколи люди приходять просто з вулиці і щось замовляють – то чиєсь ім’я на блокнотик, то ляльку, дуже схожу на когось із близьких. А одного разу на замовлення навіть робили букет із презервативів… Мабуть, це був найнеочікуваніший подарунок на холостяцькій вечірці. «Якщо люди хочуть, чого не погнати?» ‒ сміється Наталя Найда. У майстерню часто приводять на екскурсію туристів з інших міст.

     «Шуфля» і «Буквиця», окрім того, що вболівають за українського виробника і споживача, постійно підтримують… Але вони дуже просили про це не розповідати… Одним словом, вони роблять благородну (благодійну) справу. Не тільки руками, а й серцем…

     

    До теми:

    Наталя Найда – натхненник і керівник творчих майстерень «Шуфля» та «Буквиця», екстремалка, шанувальниця велоспорту, організатор фестивалів «Мізунська Zвигода» та «Х-Гуцулія», а також керівник франківського клубу альтернативних видів спорту «Адреналіновий стиль».

     

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!