Спершу тариф, а потім якість

  • У понеділок, 16 березня, в Івано-Франківську відбулися громадські слухання про внесення змін до рішення виконавчого комітету міськради від 04.06.2014 р. “Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування”. Суть цих змін – підняття вартості проїзду в міських маршрутках з 2,75 грн. до 4 грн.

    Перед початком обговорення заступник директора департаменту житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку Ігор Сенчук зазначив, що напередодні перевізники звернулися з проханням підвищити тариф на проїзд у зв’язку з подорожчанням паливо-мастильних матеріалів та запчастин до автобусів. Надавши розрахунки, перевізники попросили встановити тариф у розмірі 6 грн. за одноразовий проїзд. Але, як запевнив Сенчук, після перегляду проекту рішення вирішили узгодити ціну “в межах 4 гривень”.

     

    Невиконані обіцянки

    Громадський активіст Денис Квасов висловив думку, що піднімати тариф не можна, допоки не покращиться якість послуг. Він нагадав, що, відповідно до попереднього рішення виконкому, перевізники, перед тим як підвищувати ціну з 2 грн. до 2.75 грн., мали виконати певні зобов’язання. Втім, жодне з прописаних у рішенні зобов’язань виконане перевізниками не було.

    “Стосовно GPS, тут взагалі нема про що говорити – їх просто нема. До речі, відеореєстратор, бачив, один недавно з’явився в місті. Щодо квитків, це профанація. Те, що є, – це не квитки, а просто гарні кольорові папірці з дизайном, тому що на них немає серійного номера. У рішенні пише: “організувати відповідний облік пасажирів”. Як можна такими квитками організувати облік? Пристроїв компостування теж немає…”, – наголосив Квасов.

    “Ми, активісти та громадськість, не проти підняття цін на проїзд у маршрутках, – продовжив тему активіст Володимир Кушніренко. – Зрозуміло, що потрібно збільшувати тариф, адже зросли ціни на пальне та мастильні матеріали. Але, як бачимо, минулого року, коли затверджувався тариф 2,75 грн., ви виконали лише умову підняття ціни, а щодо якості нічого не зробили. Тепер мова йде про те, щоб ви, перевізники, виконали свої зобов’язання”.

    Далі активісти намагалися отримати відповідь, якими є реальні розрахунки рентабельності автобусних маршрутів. Згадали перевізникам про порушення Правил дорожнього руху, хамство, куріння, з’їзди з маршрутів, відсутність квитків, недотримання графіка руху тощо.

    Перевізники вже звично для себе виправдовувалися, акцентуючи увагу на нерентабельності маршрутів і на тому, що водії не заробляють, а працюють собі у збиток. Вони казали, що “навіть у ціні 4 гривні немає рентабельності”. Голова асоціації івано-франківських перевізників Володимир Сохан запропонував будь-кому з активістів узяти автобус і попрацювати впродовж місяця, а потім зробити висновки.

     

    GPS відклали до осені

    Активісти ж стояли на своєму. Мовляв, якби були виконані всі умови договору, а не тільки в частині підняття ціни, то перевізники мали б чим аргументувати. Вони наголошували на тому, що водіїв неможливо контролювати через відсутність GPS-трекерів, “обілечування” та низку інших чинників. Це, в свою чергу, спричиняє непорозуміння між пасажирами та перевізниками, які за останніх півроку намагаються двічі збільшити тариф.

    До речі, як повідомив Ігор Сенчук, GPS-трекери і досі не встановлені на маршрутках через те, що перевізники не змогли визначити, які трекери вони хочуть. “У нас була домовленість з перевізниками, що вони за власні кошти купують трекери, а департамент за кошти міського бюджету купує систему їх обслуговування. Але одні перевізники захотіли трекери однієї фірми, інші – іншої, а треті взагалі відмовились їх встановлювати. У жовтні буде проведено конкурс для перевізників, а перед тим ми проведемо конкурс для фірм, які продають необхідне обладнання”, – запевнив Сенчук.

    У перевізників – своя позиція. Як каже Віталій Бабій, спершу було вирішено, що влада бере на себе встановлення, а обслуговування GPS-трекерів йде за їх рахунок. Проте потім влада все переклала на них. “Ми не дійшли єдиної згоди, хто це має оплачувати. І лише потім вирішили, що GPS-трекери встановлюватимуть перевізники, за умови проходження у новому конкурсі, – повідомив перевізник. – А щодо квитків, ніхто таких із нумерацією не робить”.

    Після годинної дискусії активіст Кушніренко запропонував департаменту ЖКГ  звернутися до бюджетної комісії з проханням виділити кошти на закупівлю GPS-трекерів. “У міському бюджеті є нерозподілених 100 млн. гривень, – зазначив він. – Пропоную звернутися до бюджетної комісії, щоб виділити кошти і забезпечити перевізників GPS-навігаторами, щоб вони їх тільки утримували”.

    Насамкінець Ігор Сенчук нагадав перевізникам про важливість надання якісних послуг. І додав, що у департаменті ЖКГ сподіваються на те, що новий конкурс допоможе вирішити це питання. А чи платитимуть франківці 4 гривні за проїзд у маршрутках, вирішить виконком.

     

    Олександра БАКУН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!