Пристрасті за головою

  • Минулого тижня Верховинщина залишилася без свого очільника. Президент України Петро Порошенко звільнив Ярослава Скуматчука з посади голови Верховинської районної державної адміністрації. На вакантне місце подано три кандидатури. Обурені таким рішенням верховинці вимагають повернення колишнього голови РДА.

    Більше тижня навколо вакантної посади голови Верховинської районної державної адміністрації ведеться жвава дискусія: хтось вважає, що районом має керувати людина з досвідом та відповідними навичками, інші рекомендують нові обличчя, не заплямовані політичним минулим, треті говорять про чиновника з іншого району чи області, натомість значна частина верховинців наполягає, що це має бути «людина Майдану», як-от звільнений днями Ярослав Скуматчук. Власне, задля підтримки народного керманича верховинці їздили минулого тижня до Івано-Франківська.

    18 березня до обласного центру прибули майже три десятки мешканців Верховини та представників місцевої Самооборони, які влаштували пікет під стінами “білого будинку”. Люди вимагали пояснень, чому був звільнений Ярослав Скуматчук, який цілком влаштовував громаду. За словами пікетувальників, зараз їм намагаються насадити когось «зверху». «Владу на місцях має обирати громада, більша частина якої підтримує саме Скуматчука. Якщо голова ОДА сумнівається, то нехай сам приїде у район, – наголошують верховинці. – Два тижні тому ми зустрічалися з губернатором, він запевнив, що наш голова залишається, але сьогодні бачимо інше. Якщо нам не вдасться тут відстояти нашого голову, ми поїдемо до Києва». Зрештою, пікетувальникам таки вдалося поспілкуватися з головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком.

    На зустрічі з губернатором присутні вимагали дослухатись до думки громади, відтак не приймати «кулуарних рішень». «У нас був призначений кандидат від Майдану, влада не змогла його підкупити, зламати, а зараз його взяли і звільнили», – нарікають люди. Активісти звинуватили очільника області в тому, що він не дотримав слова, яке особисто дав громаді два тижні тому. Втім, Олег Гончарук такі звинувачення відкинув: «Я особисто Скуматчука не звільняв, розпорядження про його звільнення підписав Президент. За Ярослава Скуматчука я до останнього боровся». За словами голови ОДА, до ранку 16 березня він був зобов’язаний подати три кандидатури на посаду нового голови РДА, які наступного дня вже мали бути у Києві на співбесіді.

    Олег Гончарук визначив трьох кандидатів, один з яких, ймовірно, може незабаром очолити Верховинську РДА. Серед них – Ярослав Кікінчук, Іван Гречук та Дмитро Іванюк. Кого з них призначать, вирішіть кадрова комісія Адміністрації Президента. «Свого відношення до Верховинщини я не зміню, хто б там не був головою. Я б’юся за ваш район, я б’юся за те, щоб зробити Верховинський район прикордонною зоною. Я відстоював позицію Скуматчука до кінця, і він про це знає», – запевнив присутніх Гончарук.

  • У свою чергу, верховинці закликали губернатора ще раз подати на розгляд Президента кандидатуру Ярослава Скуматчука. Однак зробити це Гончарук відмовився, втім, запевнив присутніх: якщо жоден з трьох запропонованих ним кандидатів на посаду голови РДА не буде призначений Адміністрацією Президента, він готовий повторно висунути на вищезгадану посаду Скуматчука. Зрозуміло, що активістів таке запевнення аж ніяк не заспокоїло. Навпаки, вони одноголосно ствердили, що рішення про подачу кандидатур Гончарук прийняв поспіхом. До того ж, верховинці не розуміють, чому кожен із кандидатів (Кікінчук, Гречук та Іванюк) не виступив перед громадою та не розказав, що зробить для району, будучи головою адміністрації.

    Зауважимо, що питання призначення нового голови Верховинської РДА нині хвилює мешканців району чи не найбільше. Люди обговорюють тих, кого б хотіли бачити на посаді очільника району, всюди: на роботі, вдома, на вулиці, у транспорті. Зокрема, на районному сайті verchovyna.at.ua навіть організували опитування: «Кого верховинці хочуть бачити на посаді голови РДА?». Зрештою, відповісти на це питання самим верховинцям дуже складно, адже люди не бачать єдиного кандидата, який задовольняв би вимоги більшості. Більшість очікує, що голова ОДА таки висуне Ярослова Скуматчука на вакантну посаду. У разі, якщо цього не станеться, пристрасті стосовно нового очільника району розгоряться з новою силою.

    Тарас ЛЮТИЙ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!