Нове життя пивзаводу

  • Солодовий цех Станиславівської пивоварні, який розвалюється на очах, може отримати шанс на друге життя. Всупереч поширеній серед франківчан думці, що власник пивоварні чекає, поки цех завалиться, Костянтин Бородайко вирішив облаштувати там міні-броварню з рестораном і замовив проект реставрації споруди.

     

    Станиславівська броварня – це комплекс із двох цехів, солодового і варного, розташованих на вулиці Новгородській №28 та №49. Їх спорудження датується 1767 роком. Комплекс було занесено до Державного реєстру пам’яток архітектури національного значення у 1979 році. За часів незалежності завод збанкрутував. У 2003 році з ініціативи тодішньої міської влади Івано-Франківська (мера Зіновія Шкутяка) пам’ятку було виставлено на приватизаційний аукціон. За 100 691 гривню її придбав підприємець, який працював у сфері інтересів будівельної компанії “Гаразд Україна”, співвласником якої був Костянтин Бородайко. Тодішня міська влада запевняла, що продаж було здійснено за умови збереження спеціалізації підприємства.

     

    Фото Ростислава Шпука

     

    З 2009 року фірмі “Гаразд Україна”, яка офіційно оформила своє право власності на це майно, почали дорікати недотриманням обіцянки, адже, за умовами договору, вона зобов’язалась відновити пам’ятку архітектури. Всередині пивзаводу мали облаштувати кафе, музей пивоваріння та міні-броварню, де туристи могли б спостерігати за процесом варіння пива.

     

    На солодовому цеху поставили хрест, коли кілька років тому обвалилася задня стіна будівлі. Костянтин Бородайко пояснював тоді «ГК», що відіслав вже цілу купу запитів у міськвиконком з проханням дозволити проведення на пам’ятці робіт з ревалоризації – перебудови об’єкта з використанням старих матеріалів. Таким способом згодом було відбудовано варний цех пивзаводу, який розташований через дорогу.

     

    «У науково-дослідному інституті «Укрзахідпроектрестраврації» є звернення про ліквідацію аварійного стану, ремонт та реставраційні роботи і пристосування під заклад виготовлення та споживання пива, – розповів головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар. – Проектанти розповідали з захопленням, що сам власник дійшов до такої думки, що нічого іншого тут робити не варто, а треба повернути закладу первісну функцію».

     

    Як зауважує Ігор Панчишин, начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому, солодовий цех має значно більшу історичну цінність, «бо у ньому абсолютно все автентичне – від перекриття до цегли. В той час, як у варному цеху подекуди траплялося вже третє покоління цегли».

     

    Костянтин Бородайко запевняє, що не збирається будувати житло на місці солодового цеху. «Ми вже проплатили розробку проекту реставрації. Фахівці роблять хімічні аналізи і формують реставраційне завдання, – прокоментував Костянтин Бородайко. – Це не буде житловий об’єкт, як дехто думає. Заклад «Івано-Франківська, чи Станиславівська броварня” буде пристосований для споживання пива».

     

  • Із попередніх пропозицій, розроблених проектантами, видно, що заклад буде дворівневим. На першому поверсі буде броварня, а вверху – ресторація. «Приємно, що проектанти знайшли старі архівні креслення, коли робилися якісь інвентаризаційні обміри і були перші обстеження, – наголошує Гайдар. – Там гарно зроблені обміри і креслення усього того комплексу, і маючи це, фахівці собі спокійно роблять проект. Вони обстежували конструкції і фундаменти. Казали, що роблять укріплення на несучих стінах, бо вони частково втратили несучу здатність. Тут зацитую начальника управління охорони культурної спадщини Львова Лілю Швець-Онищенко, яка каже: якщо збережено хоч 10% вікна, то воно підлягає реставрації. Це така реставраційна думка – якщо є споруда, її можна рятувати. Тому мене дуже тішить, що роботи у солодовому цеху ведуться в цьому напрямку».

     

    Фасад солодового цеху залишиться без змін. Втрачену башту відновлять. Ні об’єм споруди, ні кількість поверхів також не змінюватимуть. Дерев’яне перекриття всередині броварні, відповідно до сучасних норм, замінять залізним.

     

    Коли розпочнуться реставраційні роботи і як швидко франківці зможуть побачити пивоварню відреставрованою, власник споруди наразі прогнозувати не береться. Але запевняє: кошти на проект акумульовані.

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

     Довідка “ГК”:

    Пивзавод з’явився у Станиславові у 1767 році. Комплекс заводу складався з двох цехів –солодового і варного. У підвалах варного цеху відбувався процес доброджування пива. Ім’я першого власника заводу невідоме. З 1905 року і до Другої світової війни варінням пива на Станиславівській броварні займався Петро Зедельмайєр з родиною. Завод при ньому носив назву «Browar Parowy Sedelmajera Sp.zoo». У радянські часи завод продовжував функціонувати. Тут варили пиво «Станіславське», «Гуцульське», «Донецьке», «Жигулівське», «Львівське», «Московське» у скляних пляшках та на розлив.

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!