Обідня перерва

  • Минулого тижня батьківський контроль перевірив якість гарячого харчування у кількох франківських школах. Активісти ГО «Мама Прикарпаття», зокрема Мар’яна Вершиніна, та голова ради батьківського самоврядування Петро Хмельовський спільно з журналістами провели черговий моніторинг шкільного харчування і дійшли висновку, що якість обіду повинна бути кращою.

    Спецшкола з їдальнею у підвалі

    Спершу перевірка потрапила до підвального приміщення їдальні спеціалізованої школи №11. У меню – картопляне пюре, два салати та котлета. Щоправда, котлета виявилася гречаником доволі мініатюрного розміру.

    «Якщо говорити про смак їжі, то ми колегіально відзначили, що в школі картопляне пюре не таке водянисте і гречаник на смак мало чим відрізняється від котлети. Хліба в ньому точно немає», – підсумувала дегустацію Мар’яна Вершиніна.

    Для учнів молодшої школи, які їдять безкоштовно і яких саме привели снідати, подавали макарони, салат і той же гречаник. Зауваження до харчування у контролерів були такі: малі порції, невідповідність меню, старе обладнання на кухні.

    Підприємець Наталія Мазур пояснила: аби визначити, чи обмежують дітей у стравах, слід важити не одну, а десять порцій і лише тоді виводити середню вагу продукту. М’ясна страва у вазі не втратила, і якщо на м’ясній страві не зекономили, то на макаронах тим більше, додала вона.

    Щодо приміщення, жінка виправдовується тим, що це підвал і довести його до пуття важко. Упродовж двох років їй вдалося за власний кошт закупити обладнання, відремонтувати кімнатку, де організували буфет, в їдальні поміняти плитку, купити нові столи. Попри все, приміщення потребує капітального ремонту.

    Мазур нарікає на проплати. Востаннє гроші за дитяче харчування міське управління освіти перераховувало чотири місяці тому. Вона обслуговує дві школи, їй заборгували 170 тис. гривень. «Нам йдуть назустріч підприємці, знають, що ми кілька місяців можемо боргувати, але це бюджетні гроші, і рано чи пізно їх повертають. Аби годувати дітей, в банку взяла два кредити», – пояснює підприємець.

    Годі шукати котлету

    Найбільше батьківських скарг було на гаряче харчування у ЗОШ №21. На відміну від попереднього підвального приміщення, їдальня 21-ї школи простора та світла, але столи та лавки у занедбаному стані, учні харчуються з металевих тарілок та горнят.

    «Мені телефонували батьки і казали, що залишки продукції у спільний котел для відходів не викидають, а переробляють їх знову. Виготовляють запіканки, використовують на котлети чи інші страви. Підозра дуже велика, бо коли зайшов на кухню, побачив: перерва закінчилася, а тарілки не вичищають, недоїдки посортовані в ряд. Це непрямі докази, що недоїдки повторно переробляють», – розповідає Петро Хмельовський.

    Поки в прискореному темпі в їдальні мили підлогу і витирали столи, перевірка замовляла обід: борщ, картопляне пюре, котлету, салат. Висновки такі: картопля перетовчена на воді, макарони розварені, рибну котлету їсти неможливо, страва залишає по собі специфічний присмак.

  • У шкільному меню були рибні котлети та смажена риба, але сертифіката на продукт не було. Завідувач виробництва Ярослав Руміш відсутність документа пояснив тим, що підприємець, який організовує харчування у школі, обслуговує ще й ЗОШ №22, тому сертифікати перебувають там. Власне, підприємець – це його мати Валентина Руміш.

    «Не заборонено купувати рибу на ринку, але ви обов’язково повинні мати накладну або товарний чек і сертифікат відповідності – оригінал чи копію оригіналу про походження товару», – пояснює Хмельовський і продовжує гортати документи. Щоправда, зрозуміти, що і де є у папці, йому не вдається.

    У 21-й школі ситуація із заборгованістю від управління освіти ідентична – останні проплати надходили у листопаді минулого року. На 1 лютого заборгованість становить 98 тис. гривень. У школі безкоштовно харчують 340 учнів. У ЗОШ №22 харчують 490 дітей, заборгованість становить 78 тис. гривень.

    Управління проти

    Громадський контроль серед підприємців, які організовують шкільне харчування, наробив добрячого переполоху. В управлінні освіти з відповіддю не забарилися – 20 березня організували зустріч осіб, відповідальних за організацію харчування в школах.

    На засіданні вкотре наголосили на дію ст.25 та ст.22. Закону України «Про освіту». Тобто щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, технологією виготовлення страв, фактичним виконанням меню повинні здійснювати шкільні медичні працівники. Чиновники нагадують про мораторій на перевірки та просять дотримуватись вимог чинних нормативно-правових документів. Щоправда, про заборону проводити перевірки громадським організаціям у повідомленні не йдеться.

    Небувалу заборгованість перед підприємцями пояснив заступник міського голови з економічних питань Богдан Білик. Він сказав, що з початком року змінився принцип фінансування системи охорони здоров’я та освіти. Раніше відповідні потреби фінансували місцеві бюджети, тепер освітня субвенція – прерогатива державної казни. А перерахованих коштів вистачає лише на зарплату.

    «Тепер це функції держави та державної субвенції. У міністерстві так розподілили, що нам навіть не вистачає грошей платити вчителям зарплату, а безкоштовне харчування взагалі не включили у витрати. Це відбувається не лише в нашій області, а й по всій Україні», – запевнив Богдан Білик. Змінити ситуацію з проплатами місто чи область не можуть, все відбувається на рівні Мінфіну.

    Нагадаємо, що у січні начальник міськуправління освіти і науки Наталія Микула доповідала про те, що грошей на безкоштовну організацію харчування учням молодшої школи не вистачає. За її підрахунком, до завершення навчального року потрібно понад 5 млн. грн. Чиновниця запропонувала безкоштовно годувати тільки 1-2 класи та дітей пільгової категорії. Депутати ж профільної комісії міськради категорично відхилили цю пропозицію.

    На сьогодні вже існує кількамільйонна заборгованість перед приватними підприємцями, що відповідають за організацію шкільного харчування. То хто винен у тому, що івано-франківських дітей годують продуктами сумнівної якості: підприємці чи популісти?

    Ірина ТИМЧИШИН

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!