Вода гроші миє

  • У Тлумачі в озері «втопили» 6 мільйонів гривень! Аби «поліпшити благоустрій» міської водойми, в екологічному фонді додатково просять ще 950 тисяч. Поки при владі існують лобісти різноманітного штибу, історія з п’ятьма золотими монетами та Країною Дурнів не втрачає актуальності. 

    Тлумач жартома називають «спальним районом» Івано-Франківська. Багато тлумаччан залежні від облцентру, бо там працюють, але своїм озером вони і справді гордяться. І недаремно – на його очищення та облаштування упродовж двох років з бюджету виділили страшну суму – понад 6 мільйонів гривень.

     

    Свій до свого по своє

    31 березня кілька депутатів облради, зокрема Ярослава Ульванська, Сергій Адамович та Ганна Біляшова, спільно з журналістами виїхали проінспектувати якість виконаних робіт з очищення плеса та облаштування території тлумацького озера. До перевірки спонукало минулотижневе рішення сесії Івано-Франківської обласної ради. Частина депутатів вирішила, що 6 млн. грн. замало і що роботи, «пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми в Тлумачі» варто продовжити. Тож з екологічного фонду просять додатково виділити 950 тис. грн. 

    Здавалося б, ідея позитивна. Втім, про благоустрій озера дбала фірма, до якої безпосереднє відношення має депутат облради Роман Павлів.

    Так, 22 вересня минулого року Тлумацька міська рада уклала чергову угоду з ТДВ «Карпатнафтобуд» на додаткові роботи з покращення стану та благоустрою водойми в Тлумачі. Вартість угоди – 1,98 млн. грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

    Тендер було проведено за переговорною процедурою закупівлі, оскільки йдеться про додаткові будівельні роботи, які не були включені у початковий проект, але з непередбачуваних обставин стали необхідні. Оскільки ці роботи економічно і технічно пов’язані з основним договором, то було прийнято рішення провести закупівлю у того самого підрядника.

    Основний договір вартістю 4,23 млн. грн. уклали з «Карпатнафтобудом» ще 20 серпня 2013 року. У списку запланованих робіт – облаштування пляжу, видалення чагарнику, влаштування покриття дна та ін. Упродовж років озеро очистили, облаштували та облагородили на суму 6,2 млн. грн.

    Власниками «Карпатнафтобуду» є 333 фізособи, з яких найбільші окремі частки мають Роман Безрукий і Марія Безрука. Марія Безрука також значиться керівником ТОВ «Ромбуд», яким володіють Михайло Швед і Роман Павлів, і фірми «Будучність» тих же Шведа і Павліва.

     

    Мільйони канули, як у воду

    Одним з перших знайдених рішень, проголосованих обласною радою, було рішення «Про роботу, пов’язану з покращенням технічного стану ставка у Тлумачі». Воно датоване ще 2012 роком, у ньому фігурує сума 128 тис. грн. Минуло три роки, особливими пляжами та довгоочікуваним покращенням на понад 6 млн. грн. біля тлумацького озера й не пахне.

    Підрядники вгатили чималу смугу бруківки, значно розширивши пішохідну алею. Збоку додатково досипали гальку та розрівняли ділянку. Депутати, які приїхали на перевірку, припускають, що там хочуть облаштувати літній торговий павільйон. Адже потреби такого широкого проходу немає, озеро доволі далеко від центру Тлумача, прогулянки молодих мам з дитячими візочками тут нечасті. Зазвичай на території озера люди масово відпочивають тільки на вихідні.

  • «Для чого викладають таку широку алею бруківкою? – обурюється Сергій Адамович. – За ці гроші можна було відремонтувати кілька шкіл».

    Якщо пролісок справа від озера почищений та досить пристойно виглядає, бо там розташовано заклад громадського харчування, то зарості зліва захаращені. Щоправда, понад берегом видно, що його важкою технікою пробували розрівняти. А дерева, які влітку можуть дати рятівну тінь, просто спиляли.

    Чоловіки з пилами там працюють і зараз. Вони намагаються розчистити кущі, а паралельно зрізують і добротні стовбури. Зрубане гілля дроворуби збирають у величезні купи, а розпиляні великі стовбури одразу вивозять. Спілкуватися з депутати та журналістами вони не захотіли і втекли. Припускаємо, що дозволів на вирізання молодих дерев у прибережній зоні вони не мають. Чого б інакше їм втікати?

     

    А тепер – фінанси

    Жодних актів виконаних робіт чи кошторисів від підрядників депутати, які інспектували роботи на озері, не мали. Вирішили спершу візуально оцінити те, що зроблено в рамках 6-мільйонного фінансування для очищення та облаштування тлумацького озера.

    «Ми рішення про виділення коштів з екологічного фонду на озеро не могли знати, адже документи нам роздали під час сесії. Я не голосувала, кілька депутатів також не голосували, але рішення все ж таки прийняли», – каже Ярослава Ульванська.

    Голова постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Андрій Троценко ситуацію коментує неохоче. Пояснює, що розпорядником коштів є Тлумацька РДА, власне їхні спеціалісти складали проектно-кошторисну документацію. А екологічна комісія тільки затверджує пакет документів, який попередньо розглядається РДА, ОДА та юридичним відділом обласної ради.

    Після поїздки депутати вирішили детально вивчити фінансову ситуацію з очищенням та облаштуванням тлумацького озера. Вони подаватимуть запити розпоряднику коштів для того, аби саме розпорядник перевірив використання бюджетних коштів. Не виключено, що справу вивчатиме прокуратура.

    Ірина ТИМЧИШИН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!