Цей день в історії Прикарпаття. 3 квітня

  • – Страсна Пятниця у католиків західного обряду

     

    Християни цього дня згадують про смерть Ісуса на хресті, Його зняття з хреста і поховання. Це єдиний день у році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Страсна П’ятниця вважається днем найсуворішого посту.

     

    ПОДІЇ:

    3 квітня 1900 р. у залі Товариства музичного ім.Монюшка українські товариства (станиславівський «Боян», Товариство руських женщин, філія «Просвіти», «Руська Бесіда», «Шкільна поміч», філія Українського педагогічного товариства) влаштували на 39-ті роковини смерті «незабутнього Кобзаря Руси-України» Т. Шевченка концерт. Відчит про Шевченка виголосив професор Ф. Колесса. Вірш «Чернець» декламував поет і художник К. Устиянович. У концерті брали участь співак К. Білинський, який виконав баритонове соло «Тарасова ніч», та чоловічий хор, який відспівав твори Ф. Колесси та М. Лисенка на слова Т. Шевченка. Вступне слово про Шевченка виголосив викладач гімназії М. Коцюба. Чоловічий хор виконав «Три шляхи» Шевченка – Топольницького та інші.

    – 3 квітня 1921 року – реклама в газеті «Українське життя»: «Пиво Зедельмайєра з першого парового бровару в Станиславові виробляє пива: мартовий лежак, ясний експорт… Дістати можна в гектолітрах, бочках, відрах, чвертках, вісімках. Заступництво в усіх містах!»

    3 квітня 1921 р. – у Тисмениці святочний концерт на честь Шевченка розпочався патріотичною промовою д-ра Шипайла. Потім хор місцевої молоді під керівництвом П. Роздольського виконав дві пісні, а дві – хор селян із Підпечар під керівництвом Монастириського. По концерті місцевий Український Аматорський клуб поставив п’єсу «Назар Стодоля». (Український вісник. – 1921. – Ч. 69).

    3 квітня 1932 р. у Станиславові, в залі «Сокола» (тепер товариство «Просвіта», вул. Грушевського, 18), відбувся академічний концерт з нагоди 71-ї річниці смерті Т. Шевченка. Промову виголосив адвокат, доктор М. Бих. У концерті брали участь хори «Боян» і «Думка» (диригент І.Недільський), хор читальні «Просвіта» з Підпечар (виконували пісні на слова Шевченка («Заповіт»), Воробкевича, Гайворонського, Лисенка, Людкевича), солісти – В.Тисяк, посол до сейму Ю.Чукур з Ковалівки, С.Пєлехівна, піаністка Стефанія Крижанівська.

    – 3-30 квітня 1938 року – у Львові проходила VІІІ Виставка мистецької фотографії. Свої роботи представив тільки один фотограф з Станиславова, та й то ми не знаємо його імені.

    – 3 квітня 1940 р., Москва – згідно з постановою Ради народних комісарів СРСР і ЦК ВКП(б) від 2 березня 1940 р. «Про охорону держкордону у західних областях УРСР і БРСР» РНК УРСР і ЦК КП(б)У постановили переселити жителів 800-метрової прикордонної смуги в західних областях і очистити її від будівель. На відстань 7,5 км углиб встановлювався прикордонний режим. Виселенню підлягало 100 тис. осіб і воно мало бути завершено до червня 1940 р.

    – 3 квітня 1940 р. – РНК УРСР та ЦК КП(б)У видали спільну постанову про переселення до 20 квітня 1940 р. 157-ми населених пунктів у Волинській, Львівській, Дрогобицькій, Станіславській та Тернопільській областях – разом 17342 двори та 80185 осіб. Згідно з особливими вказівками, відселення у містах Устилуг, Сокаль, Угнів, Перемишль, Ліско, Кути, Заліщики мали проводитися «за матеріалами НКВС», що означало режимну депортацію у віддалені райони СРСР.

    – 3 квітня 1945 р., Станіславська область – на залізничному перегоні Хриплин-Братківці вибух пошкодив шість ланок рейок та 40 шпал, паровоз і чотири вагони. Матеріальні збитки, завдані диверсією українських повстанців, оцінені в 148 тис. руб.

    – 3 квітня 1982 р. – Міжнародна федерація футболу (ФІФА) визначила список 40 арбітрів, які обслуговуватимуть ігри фінального турніру чемпіонату світу в Іспанії. Серед них Мирослав Ступар з Івано-Франківська, випускник Львівського інституту фізкультури. Його прізвище ввійшло в десятку кращих арбітрів чемпіонату–81.

    – 3 квітня 1990 р. – установча сесія Івано-Франківської міської ради народних депутатів першого демократичного скликання.

    ІМЕНИНИ: Кирило, Серафима, Хома, Яків, Агнія, Панкратій

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 3 квітня 1151 р. – народився Ігор Святославич, князь новгород-сіверський, герой «Слова о полку  Ігоревім». Дружиною князя була Єфросинія Ярославна, дочка галицького князя Ярослава Осмомисла.

    – народився Іван Смолинський (3 квітня 1878 р., с.Корениця на Ярославщині – 30 січня 1965 р., Івано-Франківськ) – хоровий диригент, математик, громадський діяч, професор Станіславської української гімназії.

    – день народження Лесі Верховинки (Я. Лагодинська-Кучковська; 1903-1936  рр.), письменниці родом з смт Делятин Надвірнянського району.

    –  день народження Олеся Гончара (1918-1995), письменника, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка, який неодноразово бував на Прикарпатті.

  • – день народження Юрія Новодворського (1928, Коломия) – українського піаніста, педагога.

    – народився Чоловський Петро (3.04.1944, с.Хотінь Калуського р-ну) – педагог, музикант. Заслужений працівник культури України (з 1992). Організатор і керівник квартету «Легінь» (1996) та квартету «Коло». Закінчив музичне училище ім. Д. Січинського (1963) та педагогічний інститут ім. В.Стсфаника (музично-педагогічний факультет, 1970) в Івано-Франківську. Доцент кафедри музикознавства Прикарпатського університету (з 1970). Упорядник нотних збірників «Пісні Українських січових стрільців» (Івано-Франківськ, 1994) та колядок і щедрівок «Добрий вечір тобі…» (там же, 1996).

    – народився Грицай Степан (1949 р., м.Долина Івано-Франківської обл.). Закінчив Косівське училище прикладного мистецтва (1968 р.), Львівський державний інститут декоративного та прикладного мистецтва (1979 р.). Твори закуплені ВДНГ (Москва), а також знаходяться у приватних колекціях України, Польщі, Франції, Канади.

    ПАМЯТАЄМО:

    – 3 квітня 1850 р. – помер Петро Прокопович, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва. Зробив цілу низку винаходів, які мали велике значення для розвитку світового бджільництва, зокрема перший у світі розбірний рамковий вулик.

     В Івано-Франківську в червні 2002 року встановлено погруддя  П.Прокоповича коштом мецената В. С. Войцюка.

     

    ЦІКАВО:

    – 3 квітня 1897 р. – помер Йоганнес Брамс, німецький композитор. Був почесним членом Галицького музичного товариства.

     

     

     Й. Брамс Угорський танець № 5

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня, 2 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    3.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!