Охота гірша від неволі

  •  

    Мешканця Коломийського району звинувачують у зґвалтуванні принаймні трьох хлопчиків

    Минулого тижня Прикарпаття сколихнула історія з жахливим сюжетом. На франківському вокзалі сорокалітній чолов’яга викрав 12-річного хлопчика, 10 днів тримав його у неволі та ґвалтував. Двічі дитина начебто намагалася втекти, але нелюд хлопчика наздоганяв і продовжував глумитися над ним. На щастя, цей жах закінчився. Жертва під наглядом лікарів, а ймовірний ґвалтівник – у руках правоохоронців.

     

    Життя з темного боку

    Ця історія сталася у селі Ворона, що на самісінькій межі Коломийського та Тисменицького районів. Саме тут мешкає 36-річний Сергій (назвемо його так), якого підозрюють у зґвалтуванні. Він з тих людей, яким життя показало тільки темний свій бік. Свого батька не знав і ніколи не бачив. Мати, яка любила горілку і гучні компанії більше, ніж свого сина, ніколи йому уваги не приділяла. З самого дитинства Сергій тільки й бачив, що п’яну матір з її дружками та брудний інтер’єр своєї страшної хижі, яку хатою назвати важко.

    Школу Сергій залишив після трьох класів і з юності добре опанував інші заняття – жебрацтво та крадіжки. За крадіжку навіть відсидів у в’язниці. За деякий час після повернення з «місць не надто віддалених» Сергій дізнався, що у Москві померла його мама, і він залишився сам. Піти працювати чоловік не захотів, тож жив тим, що давали добрі сусіди. Також ходив по селі і просив милостиню. Бувало здійснював дрібні крадіжки, на які селяни, втім, закривали очі, адже ставилися до нього з жалем. Час від часу Сергій їздив до Івано-Франківська, де «перспективи» для жебрацтва набагато більші.

    Серед односельців чоловік зажив не надто доброї слави. Він був відлюдькуватий, ні з ким не спілкувався і не дружив. Мав тягу до бродячого життя та хворів на відкриту форму туберкульозу. А ще була в Сергія одна дивна риса: час від часу на його подвір’ї односельці бачили зовсім юних хлопців, майже дітей. Одного разу у нього була жінка з грудною дитиною. Подовгу вони тут не затримувалася і за день-два зникали. Куди зникали і що, власне, робили в обійсті чоловіка – для мешканців Ворони було таємницею.

    Дуже схожа життєва історія і в жертви – Романа (ім’я з етичних міркувань змінено), 12-річного хлопчика з Тисмениці. Він також жив без батька, а мати зловживала алкоголем, що створювало у домі не надто теплу та сімейну атмосферу. Алкоголь і постійні конфлікти з мамою й спонукали хлопця не один раз тікати з дому. Зазвичай після двох-трьох днів він все-таки повертався. Та цього разу хлопця не було довше, це і змусило матір написати заяву в міліцію.

     

    Невдалі спроби втечі

    Після втечі з дому хлопець деякий час тинявся Тисменицею, а потім поїхав до Івано-Франківська. Днів зо три провів тут, вештаючись в околицях залізничного вокзалу. Тут і натрапив на свого кривдника. Судячи з усього, Сергій, побачивши розгубленого та самотнього хлопчика, одразу обрав його собі за жертву. Підійшов, заговорив, слово за словом – і між новими знайомими зародилися довірливі стосунки. Коли стало зрозуміло, що Роман втік з дому і не має де спати і що їсти, Сергій запропонував йому поїхати з ним в село. Мовляв, там і дах над головою, і кусок хліба та до хліба знайдеться. А головним  аргументом стали слова Сергія про те, що у нього вдома є комп’ютер і багато ігор.

    Малолітній Роман, якому, очевидно, бракувало звичайного людського тепла, відчув з боку Сергія щось на зразок турботи і співчуття. Це його підкупило та приспало пильність. Хлопець погодився поїхати, і двоє новоспечених друзів першою ж маршруткою вирушили у Ворону. Коли ж приїхали в село і Роман побачив на власні очі, де і в яких умовах живе його новий знайомий, хлопець запитав: а де ж обіцяне? На що Сергій, за словами сусідів, відповів, що це його дача, яку він нещодавно купив і ще не встиг зробити ремонт…

    Думки щодо подальшого перебігу подій різняться. Точку зору міліції озвучив Віктор Шкутов, начальник Івано-Франківського обласного управління МВС. За його словами, одразу після приїзду у Ворону п’яний Сергій, застосувавши фізичну силу, зґвалтував малолітнього хлопця неприродним способом. Після чого закрив його у себе в приміщенні та тримав там десять днів, періодично ґвалтуючи. Хлопчик двічі намагався втекти, але щоразу ґвалтівник його ловив. Під час затримання чоловік зізнався, що він неодноразово вступав у сексуальний контакт із малолітнім хлопцем.

    Дещо іншу версію подій мають мешканці Ворони. Вони не вигороджують свого відлюдкуватого односельця, а просто хочуть, щоб слідство було об’єктивним. Вороняни підтверджують факт перебування хлопчика в будинку Сергія. Однак кажуть, що він не був тут в’язнем, а вільно пересувався не тільки біля хати, але й селом. Хлопець, наприклад, сам ходив до магазину за цигарками для Сергія, грав з сільськими хлопчаками у футбол на шкільному майданчику чи в карти з Сергієм біля його хижі. Не чули сусіди і дитячих криків, що лунали б із Сергієвого обійстя. 

    Побачила незнайомого хлопця найближча сусідка пані Наталя та повідомила про це в сільраду. До Сергія навідався сільський голова і забрав хлопчика. Про те, хто він і звідки, малолітній Роман збрехав. Сказав, що він з Отинії, що його тато і мама померли. Тоді сільський голова взяв малого і поїхав з ним в Отинію. По дорозі Роман спробував втекти, і голова майже кілометр за ним гнався, але врешті-решт наздогнав та передав міліції. Вже тоді міліціонери приїхали до Ворони та заарештували Сергія.

               

    Важкі наслідки

    Розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.153 (Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом) та ч.2 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. За такі дії Сергію світить ув’язнення терміном від 10-ти до 15-ти років.

    У процесі слідства стали відомими нові факти. Виявляється, Роман був не єдиною жертвою Сергія. Правоохоронці отримали підстави вважати чоловіка причетним до насильницького задоволення статевої пристрасті ще з двома підлітками – 13-ти та 16-річним мешканцями Івано-Франківщини. Як і у випадку з хлопчиком з Тисменицького району, зловмиснику вдалося після знайомства з ними в обласному центрі заманити їх до себе додому, а відтак із застосуванням фізичної сили задовольнити свої сексуальні потреби. За рішенням Івано-Франківського міського суду, на час слідства підозрюваного у зґвалтуванні будуть тримати під вартою.

    Щодо 12-річного Романа, то зараз він перебуває на лікуванні в одному зі шпиталів області. Там він проходить реабілітацію після отриманих фізичних і, головне, психічних травм. І якщо травми тіла скоро заживуть, то травми душі можуть ще довго мучити хлопця. За словами психолога Ірини Пушкарук, найгострішими наслідками зґвалтування є фіксований страх перед повторним нападом, розвиток депресії, агресії та різноманітні сексуальні і психічні розлади. Для того, щоб хлопець повернувся до нормального життя, йому потрібен тривалий психологічний нагляд. Однак чи буде хлопця повертати до нормального життя його рідна мама, наразі ще вирішується.

    Віктор ФІТЬО

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!