Підготовче засідання у справі Коцаби: підозрюваний під вартою, гроші під арештом (ФОТО)

  • Сьогодні, 6 квітня, в Івано-Франківському міськомі суді відбулося підготовче засідання у справі Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді.

     

    При вході до судового залу, в якому мало відбутися засідання, юрмилося безліч журналістів. Щоб завести Коцабу в зал, потрібно було кілька хвилин, охорона і гавкання службової собаки. Так журналістів просили “зробити кілька кроків назад”. На засідання прийшли родичі обвинуваченого, представники ЗМІ, свідки в справі й громадські активісти.

     

    Сам підозрюваний не заперечує, що ця справа є підсудною міського суду, бо “відео знімав на території Івано-Франківська”.

     

    Коли дійшло до клопотань, прокурор попросив викликати і допитати як свідків бльзько двох десятків осіб. Серед прізвищ у цьому переліку були Гапич і Майстришин. Суд клопотання задовільнив.

     

    Коцаба зі свого боку попросив суд зняти арешт із техніки і коштів (6320 доларів, 9110 євро, 7000 гривень), які були вилучені у нього вдома під час обшуку. Поки судді радились у нарадчій кімнаті, говорив підозрюваний. Говорив про високі речі, Божі заповіді, критикував владу і попередив, що багатьох жителів Прикарпаття прослуховує СБУ. Також Коцаба попросив допомогти його мамі і дружині, бо “їм зараз найважче”. Мама у цей момент вигукнула: “Не треба нам грошей”.

     

    Один зі свідків у справі попросив Руслана Коцабу не обманювати людей, на що той відповів: “Романе! Ми зараз не про це говоримо. Дай я скажу!”

     

    Коцабі нагадали, що він “не бачив російської армії на Донбасі”. Він зазначив: “Я казав, що російської армії на Донбасі МАЙЖЕ немає. Як я міг казати про чеченців, якщо я їх не бачив?” Переглянувши відомий антимобілізаційний ролик у Інтернеті, можна припустити, що Коцабу пам’ять не підводить. На відео він чітко сказав: “…Російських військ, регулярних російських військ, там є… майже немає на Донбасі. Є місцеві хлопці, чоловіки”.

     

    Суд постановив, що вилучені кошти є речовими доказами і зняття з них арешту наразі не на часі. 

     

    Своєю постановою суд також призначив п’ять засідань, перше з яких відбудеться 16 квітня о 15:30. На найближчому засіданні має бути також запасний суддя, якого призначать шляхом автоматизованого жеребкування. Запобіжний захід – тримання Коцаби під вартою – суд продовжив ще на 60 діб, до 6 червня.

     

    6.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!