Методом «батога і пряника»

  • Нові тарифи на проїзд повинні спонукати перевізників до якісного обслуговування пасажирів

    В Івано-Франківську, незважаючи на численні скарги мешканців міста на неякісне обслуговування, тариф на проїзд у міському пасажирському транспорті таки збільшився. Тепер іванофранківцям доведеться на користування громадським транспортом витрачати майже вдвічі більше коштів. За нескладними підрахунками, ця сума складатиме щонайменше 210 грн. на місяць для однієї особи. І це ще не остаточний тариф.

    Питання про підняття тарифів у міському пасажирському транспорті загального користування розглядалося на засіданні виконавчого комітету міськради у п’ятницю, 3 квітня. Міський голова Віктор Анушкевичус одразу попередив присутніх, що дискусії не буде. Адже напередодні відбулося чимало обговорень цього питання за участю громадськості, перевізників та представників влади.

    Підняти ціну проїзду у виконкомі погодилися після того, як вивчили розрахунки перевізників після суттєвого подорожчання паливно-мастильних матеріалів і запчастин. За словами Анушкевичуса, виконком прийняв «дуже мудре, консолідоване рішення». Чиновники визнають, що претензії до якості перевезень є, але перевізники після всіх обговорень з ними погоджуються та обіцяють, згідно з новим рішенням та додатком до угоди про пасажирські перевезення, їх усунути.

    Таким чином, тариф на одноразове перевезення у міському пасажирському транспорті загального користування підвищили з 2 грн. 75 коп. до 3 грн. 50 коп. Новий тариф вступає в дію з дня його опублікування в «Західному кур’єрі» та після підписання перевізником угоди з виконкомом.

    Крім того, за словами директора департаменту житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку Михайла Смушака, до 10 червня ц.р. перевізники зобов’язані обладнати свої автобуси приладами GPS-моніторингу, впровадити систему обов’язкового обілечування пасажирів серійними квитками. Якщо ж ці вимоги не будуть виконані, то тариф повертається до 2 гривень. Перевізники ж, які виконають умови договору, після 10 червня зможуть перевозити пасажирів за тарифом 4 гривні. Тобто якщо перевізник порушить умови договору, він втратить право на рентабельну вартість перевезення і буде змушений возити пасажирів за найзбитковішим тарифом.

    Перевізники повинні будуть також встановити відеореєстратори та компостери, але згодом – до нового конкурсу. Умови проведення конкурсу на пасажирські перевезення, який відбудеться наприкінці року, будуть винесені на розгляд виконкому в липні.

    У свою чергу, міська влада зобов’язалася відреагувати на численні прохання перевізників облаштувати туалети для водіїв на кінцевих зупинках. Для цього у місті буде оголошений спеціальний конкурс для залучення інвесторів.

    За таке рішення виконком проголосував майже одностайно, лише Руслан Руско висловився проти.

    Крім того, підвищується ціна проїзду і в автобусах «Karosa» та «Volvo» ДКП «Електроавтотранс» – до 2 грн. 75 коп. Як пояснив міський голова, такий тариф буде оптимальним для цього підприємства, адже держава відшкодовує йому із держбюджету за перевезення пільговиків. 

    Голова Асоціації івано-франківських перевізників Володимир Сохан подякував виконкому за конструктивну працю та розуміння. Також він запевнив, що з новим тарифом покращиться якість перевезень та технічний стан маршруток. А ще пообіцяв, що під час великодніх свят водії маршруток їздитимуть у вишитих сорочках.

    Тож після підписання договорів та оприлюднення їх у міській газеті франківці їздитимуть за новим тарифом 3 грн. 50 коп. і сподіватимуться, що, може, тепер якість перевезень нарешті покращиться.

  •  

     

    Олександра БАКУН 

     

    Читайте також:

    Активісти їздили у франківських маршрутках, спостерігаючи за якістю надання послуг (ФОТО)

    У соцмережах франківців закликають бойкотувати маршрутки

    У Франківську проведуть конкурс на встановлення GPS-навігаторів у маршрутках

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!