Шахова королева

  • 22-річна українка Марія Музичук перемогла росіянку Наталію Погоніну в битві за шахову корону світу, обігравши суперницю у напруженому фінальному двобої у Сочі.

    Україна перемогла Росію! Щоправда, в шаховому протистоянні, але на території суперників. Міжнародний гросмейстер Марія Музичук у принциповій битві здолала росіянку Наталію Погоніну у фіналі чемпіонату світу із шахів серед жінок. Заключну, четверту, партію вихованка шахової школи міста Стрий Львівської області зіграла в неділю, 5 квітня. Вигравши зустріч з загальним рахунком 2,5:1,5, українка виборола титул чемпіонки світу. «Звичайно, я дуже щаслива. Виграти такий важкий турнір, не будучи в ньому фаворитом, – це великий успіх у моїй кар’єрі. Зараз я відчуваю неймовірну втому, але водночас переповнена, природно, дуже позитивними емоціями», – поділилася враженнями Марія Музичук.

    На шляху до фіналу Музичук обіграла Юаньлін Юань, що представляє Канаду (2,5:1,5), Моніку Сочко з Польщі (3:1), Антоанету Стефанову з Болгарії (1,5:0,5), а також представниць Індії Хампі Конеру (2,5:1,5) і Дронаваллі Харику (3,5:2,5). З призового фонду чемпіонату світу (450 тисяч доларів США) переможниця отримала 60 тисяч доларів. Восени українка захищатиме титул чемпіонки світу у зустрічі з китаянкою Хоу Іфань. «Турнір був для мене дуже непростий, було багато нервових партій, я зіграла кілька божевільних тайбрейків, та й фінал з Наталією Погоніною вийшов напруженим. Особливо я нервувала в останній партії, бо відчувала, що якщо буду вести неточну гру, Наталія зможе зрівняти рахунок, а дуже не хотілося грати додатковий тайбрейк», – каже новоспечена чемпіонка.

    Тріумф 22-річної спортсменки став для шахових фахівців якщо не сенсацією, то великою несподіванкою. На світову першість Марія їхала, перебуваючи на 12-му місці в рейтингу ФІДЕ. Українські сподівання на світову шахову корону перед турніром були пов’язані радше зі старшою на два роки сестрою Марії Анною Музичук. У березневому рейтингу ФІДЕ Анна була шостою і справедливо вважалася однією з фавориток мундіалю. Втім, у чвертьфіналі Музичук-старша поступилася одній з найдосвідченіших представниць топ-100 планети, 51-річній шведці Пії Крамлінг.

    Марія Музичук стала другою українською чемпіонкою світу з шахів серед жінок за часів незалежності після харків’янки Анни Ушеніної, яка виграла світову шахову корону у 2012 році в Ханти-Мансійську (Росія). Зазначимо, що чемпіонати світу з шахів серед жінок проводяться з 1927 року. У 1950-1953 роках шаховою короною володіла Людмила Руденко, уродженка міста Лубни на Полтавщині, яка була другою в історії шахів і першою серед радянських шахісток чемпіонкою світу.

    Раніше Музичук ставала чемпіонкою світу у складі жіночої збірної України. Було це два роки тому в Астані. У заключному турі українки поділили очки з Росією і втримали лідерство у турнірній таблиці. Всі партії між нашими та російськими шахістками закінчилися внічию. То був перший тріумф України на командній першості світу.

    Андрій МЕНІВ

     

    Довідка
    Марія МУЗИЧУК
    Міжнародний гросмейстер серед жінок.
    Народилася 21 вересня 1992 року (22 роки) в Стрию Львівської області.
    Найвищі досягнення:
    В особистому заліку – чемпіонка світу (Сочі, 2015); дворазова чемпіонка України (2012, 2013);
    У складі збірної України
    – чемпіонка (Астана, 2013) та бронзова призерка (Нінбо, 2009) командних чемпіонатів світу; чемпіонка першості Європи (2013); дворазова бронзова призерка Всесвітніх олімпіад у Стамбулі (2012) та Тромсе (2014).

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!