Готовність номер один

  • У неділю, 19 квітня, стартує чемпіонат з футболу. У першому дивізіоні боротьбу за нагороду вестимуть одразу п’ятнадцять команд, три з яких репрезентують обласний центр Прикарпаття.

    Вперше за останні роки обидва обласні футбольні турніри зберегли майже всіх своїх учасників. Крім того, до чемпіонату примкнули одразу п’ять новачків. Зокрема, об’єдналися два перегінські клуби, а також відбулася городенківська «ротація» – «Пробій» замість «Каменяра». Разом із тим, повернулися на обласну арену косівська «Гуцульщина», «Карпати» з Кутів і верховинський «Черемош» (два останні заявилися в Другу лігу). Раніше прохання зіграти у найсильнішому дивізіоні надійшло від переможця обласного Кубка чемпіонів та володаря Кубка Підгір’я-2015 «Оскара», новоутвореної «Галичини» з Івано-Франківська, а також двох найкращих команд Другої ліги за підсумками минулого сезону – болехівських «Карпат» та франківського «Тепловика». Відтак число учасників обласного чемпіонату сягнуло п’ятнадцяти.

    Кадрові втрати чемпіона
    8 квітня розпочалася заявкова кампанія учасників чемпіонату і першості Івано-Франківщини. Одними з перших подали свої заявкові листи «Карпати» з Брошнева-Осади і Болехова, а також франківська «Галичина». 10 квітня оголосив свій склад ФК «Калуш». Чинний чемпіон краю рівно наполовину оновив свій склад. Насамперед, скажемо про втрати. Залишили колектив з Брошнева одразу дев’ять виконавців: Басараб («Атомік Селектс», Канада), Волошинович, Кушецький  (обидва – «Тернопіль»), Димид («Нафтовик»), Януш, Драган (обидва – ФК «Калуш»), Мельниченко, Третяк та Громоляк. Серед придбань найбільш вагомими є запрошення Романа Дранчука та Святослава Локатира (обидва – ФК «Перегінське»), а також досвідченого стража воріт Олега Локатира («Колос», Цінева). Натомість склад болехівських «Карпат», порівняно з минулим сезоном, фактично не зазнав змін. А от ФК «Калуш», окрім дозаявки Ореста Януша, включив до свого складу досвідченого півзахисника Олега Веприка, екс-гравця ФК «Перегінське» та «Візи Вторми» (футзал).

    Франківський дебютант  
    До речі, про представництво обласного центру. Найбільш цікавим для вболівальників видається дебют у чемпіонаті новоствореної «Галичини». Президентом клубу став добре відомий на теренах краю Сергій Пташник, а головним тренером виступив Микола Васильків. Щодо бойового складу, то «Галичина» має як декількох досвідчених виконавців (Орест Дорош, Микола Хомин), які складатимуть кістяк команди, так і перспективних молодих виконавців (Олександр Хавлюк, Андрій Кукурудз). Звичайно, боротися за медалі команді буде складно, що засвідчив виступ франківчан на «Кубку Підгір’я» (6-те місце). До слова, юнацький склад колективу формуватиметься з вихованців місцевої Обласної дитячо-юнацької спортивної школи. Зрештою, керуватиме діями юних «галичан» екс-гравець «Прикарпаття», «Хутровика» та «Енергетика» Петро Мельник. До слова, цікавим буде локальне протистояння «Галичини» і «Тепловика». Перед останнім стоїть чітке завдання вибороти першість серед франківських колективів. Це додасть інтриги чемпіонату, який може стати одним з найбільш видовищних за останніх кілька років.

    Андрій МЕНІВ

    Чемпіони Івано-Франківщини (1992-2014)

    Сезон

    Чемпіон

    1992

    “Хутровик” (Тисмениця)

    1993

    “Лімниця” (Перегінське)

    1994, 1997

    “Нафтовик” (Долина)

    1995

    “Хімік” (Калуш)

    1996

    “Автоливмаш” (Ів.-Фр.)

    1998

    “Енергетик” (Бурштин)

    1999

    “Техно-Центр” (Рогатин)

    2000

    ФК “Королівка”

    1999, 2001

    “Пробій” (Городенка)

    2002

    “Тепловик” (Ів.-Фр.)

    2003-2005

    “Дельта” (Гвіздець)

    2006

    “Цементник” (Ямниця)

    2007-2009, 2012

    “Карпати” (Яремче)

    2010

    “Карпати” (Печеніжин)

    2011, 2013

    “Карпати” (Коломия)

    2014

    “Карпати” (Брошнів)

     

     

    До теми…
    Агов, райони!
    У першу неділю після Великодня, 19 квітня, розпочнуться не тільки матчі чемпіонату області, але й низка районних турнірів.
    У першості Богородчанського району виступатимуть дванадцять команд. Порівняно з попереднім сезоном, не виступатимуть “Оскар” з Підгір’я, ФК “Гринівка-Нивочин” і ФК “Солотвин”. Натомість у турнірі дебютує богородчанський “Газовик”. В Першій лізі Калущини традиційно гратиме дванадцять команд. Невдахи попереднього сезону поступилися місцями переможцям Другої ліги – ФК “Тужилів” і ФК “Копанки”. В Першій лізі чемпіонату Коломийщини гратимуть чотирнадцять колективів. З чемпіонату вибули “Карпати” (Спас), а увійшли “Княгинин” (Підгайчики) і ФК “Сопів”. У Першій лізі Тлумацького району гратимуть тринадцять команд. Порівняно з попереднім роком, не виступають  ФК “Тлумач”, ФК “Жуків” і “Горицвіт” (Палагичі). Натомість підвищилися у класі ФК “Гарасимів” і ФК “Буківна”.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!