Оригінальний проект забудови ділянки перед “Бастіоном” від австрійського бюро “Szyszkowitz.Kowalski” (ФОТО)

  •  

    У 2008 році архітектори архітеткруного бюро «Шишковіц.Ковальські» з міста Грац розробили перший варіант ескізного проекту забудови ділянки перед «Бастіоном». Цей проект сьогодні адаптований архітектором Олександром Микуляком.


    Як виглядав оригінальний австрійський проект, можна переглянути тут: http://szy-kow.at99.at/content/der-bastion-ivano-frankivsk


    «Такою була пропозиція пана Шишковіца щодо забудови цього місця. Тоді ще він не виглядав, як пляц, — коментує проект архітектор Богдан Їдак.  Він розбив будинок на три частини, що відповідають приблизним габаритам типового фасаду міста. Поверховість не мала перевищувати будинок навпроти (той старий, модерновий)»

     

    Ігор Панчишин додає: «Той проект австрійський на замовлення Зарицького всіх задовольняв в тій першій ситуації, коли артикульованим залишався кут фортеці. Радою врешті було прийнято лише два об’єми. І то вони були гладкі і без горизонтальних сонцезахистів. Вставка стосувалась виключно двох симетричних об’ємів (без середини. Там був прохід (проїзд) до входу в бастіон. Це були дві симетричні чоренні блискучі призми. Вони власне фланкували вхід до фортеці. Висотою у три розвинені (торгові) поверхи. Але це було при умові відкритого кута фортеці. Тепер там (в зв’язку з цим кутовим будинком) містобудівельний хаос. Зараз симпатично, що видно хоч якось стіну в «адаптованому» Микуляком проекті.

     

    Нагадаємо, кут бастіону з боку фортечного провулку та Новгородської – це єдиний залишок автентичних мурів. Решта мурів бастіону відновлено з нової цегли під час проекту реставрації Бастіону.

    Читайте також:

    Активіст Денис Квасов про забудову «Бастіону»: «Пора перейменовувати Франківськ на Рагулівку!»

    «Бастіон» збирається забудувати його власник – Олег Заріцький (ФОТО)

    Тарас Прохасько: «Не розумію, як проект забудови Бастіону взагалі можна обговорювати!»

     

     

    20.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!