Олег Заріцький: «Якщо громада проти – забудовувати «Бастіон» не будемо. Почнемо дискусію»

  • Власник фортечного комплексу «Бастіон» Олег Заріцькій зізнався у коментарі «ГК», що шокований резонансом, який викликав проект забудови, винесений на містобудівну раду. Підприємець запевняє, що всупереч бажання громади нічого будувати не буде, але мріє про сучасний об’єкт біля давніх фортечних мурів і готовий до цікавих думок та обговорення. Далі – пряма мова Олега Заріцького.


    У 2007 році ми вирішили зробити приклад для міста, як зберегти старе, і як можна збудувати гарне нове. Оскільки немає пророка в своїй Батьківщині, на проект реконструкції «Бастіону» ми запросили франківського архітектора Володимира Мартинюка, а на сучасний –австрійського архітектора з бюро «Шищковіц і Ковальські» — вони якраз проектують на важких ділянках в історичних місцях, де має бути поєднання старого і нового.

    Ми зініціювали публічне обговорення проекту. Тоді перший раз була дискусія у фаховому середовищі Івано-Франківська. В ті часі ніхто нічого не обговорював, будували собі всі на свій смак. Громадянського суспільства як такого не було. Ми якраз намагалися змінити цю ситуацію і запропонували максимально широке обговорення. В «Надії» був повний зал, тільки архітекторів десь 40. Шишковіц пояснював, що він хотів гармонійно поєднати старе і нове. Якщо стіни бастіону мали відкоси в один бік, то елементи проекту були скошені в інший. Була також ідея, щоб якось підніматися наверх бастіону, хотіли мости зробити. Плюс ескалатори, щоб нагору могли підніматися мами з візочками та люди з особливими потребами. Проект був цікавий і в його основі було скло. Практично всі стіни були скляні, тому з Новгородської крізь скло було видно майже весь бастіон і Катедру. Дворівневий паркінг він завів під землю.


    Зараз ми просто хотіли нагадати, що з самого початку у нас була така задумка – поєднати старе і нове.  Зрозуміло, що зараз робити такий закритий бастіон, як на австрійському проекті, буде не дуже гарно. Тому ми попросили Микуляка його осучаснити. Хочемо подивитися, яка зараз думка щодо цього проекту. Хочемо подивитися, як змінилася думка архітекторів від часу тієї зустрічі у 2007 році, які зараз підходи. Микуляк сказав, що закривати бастіон не треба, а було би гарно на колонах4-метрових підняти, щоб був проїзд. Ця будівля на проекті масштабно виглядає, але насправді вона досить далеко від самого бастіону. Ми також планували зробити повну реконструкцію того старого будинку з тріщиною, що зліва від входу в «Бастіон». Він мав бути відновлений і це мала бути прибудова до нього.


    Резонанс піднявся такий, ніби вже завтра хтось буде щось будувати. Ні. Це не є питання нагального будівництва. Це швидше на рівні теорії. Хочемо підняти дискусію більш широку – як взагалі в Івано-Франківську має виглядати сучасна архітектура. Ми якраз зараз у «Теплому місті» обговорюємо, як би мала зароджуватися нова архітектура, яка би мала бути дискусія. Ми останні, хто би міг нашкодити своєму місту. Хочемо подивитися, чи хтось у Франківську здатний проектувати, чи взагалі нічого зараз не проектувати. Хочемо почути наших архітекторів. Хочеться залучимо до цієї дискусії Віктора Зотова.


    Зрозуміло, що ні проект Шишковіца, ні Микуляка зараз не піде. Моя мрія – збудувати щось маленьке, сучасне і симпатичне біля «Бастіону», якщо це вдасться. Якщо не вдасться – не будемо будувати нічого. Можливо, біля тої частини, де представлена реконструкція за склом, обговорити ідею транспортування наверх ліфтом і якогось мостика. Я би хотів, щоб якийсь був приклад гарної сучасної архітектури, спільно з австрійцями, чи спільно із Зотовим, щоб не було такого, що ми прожили за незалежної  України 40 років, а ні одного красивого будинку, яким би можна було пишатися, не залишили. В Австро-Угорській імперії щось будували, поляки будували, а за сучасної України в Івано-Франківську, фактично, немає жодного будинку, який би подобався людям.

  •  

    Ніхто так не любить «Бастіон», як ми, бо це наша дитина, яку ми «виходжували» понад 10 років, і ми дуже раді, що зараз люди його люблять. Хочемо лише почати цивілізовану дискусію. Я чув що говорили архітектори у 2007 році. Хочу почути, що вони зараз скажуть. Думка громади також важлива. Важливо, щоб до дискусії долучилася громада, були альтернативні думки, а не просто крик. Якщо зараз не буде гарної ідеї і розуміння, я можу знову цей проект заморозити на 10 років. Це має бути будинок – «Вау!»  і не інакше. Просто банальний будинок я будувати не буду, бо я не забудовник.


    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

    Читайте також:

    Тарас Прохасько: «Не розумію, як проект забудови Бастіону взагалі можна обговорювати!»

    «Бастіон» збирається забудувати його власник – Олег Заріцький (ФОТО)

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!