Коцаба думає, що ще працює

  • Минулого тижня в Івано-Франківському міському суді відбулося судове засідання у справі скандального журналіста і блогера Руслана Коцаби. Нагадаємо, його звинувачують у державній зраді, але своєї вини він не визнає.

    Засідання вже вдруге почалося з промови підсудного, який подякував журналістам за те, що вони його не ігнорують. «Присутність преси дозволить вплинути на владу, щоб влада не робила з будь-кого, хто критикує популізм чи відсутність політичних або економічних реформ, політичного шпигуна», – заявив Коцаба.

    Він також висловив сподівання, що судді розберуться у фіктивності обвинувачення, а  журналісти будуть об’єктивними та неупередженими. На думку Коцаби, владі зараз вигідно зробити з нього страшилку і говорити, що війну програють саме через нього.

    Крім того, Коцаба обізвав «Правий сектор» рядженими клоунами, а їхню «народну люстрацію» керівника облуправління юстиції Василя Кавацюка, якого у Чистий четвер кинули у сміттєвий контейнер та возили містом, назвав безчинством. Підсудний сказав, що більшість свідків у його справі – представники «Правого сектора» і вони будуть плутатися під час дачі свідчень.

    Прокурор в обвинувальному акті поінформував суд про злочини Руслана Коцаби проти України: «Досудовим розслідуванням встановлено та цілком доведено те, що Коцаба Руслан Петрович своїми умисними діями, які виразилися у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, вчинив кримінальне правопорушення ч.1 ст.114, а також вчинив державну зраду. Тобто діяння умисно вчинене на шкоду обороноздатності України, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України».

    Потерпілі – відсутні. Обставини, які б могли пом’якшити покарання, – теж. На утриманні обвинуваченого двоє неповнолітніх дітей, непрацездатний вітчим, мати-пенсіонерка та дружина, яка ніде не працює.

    Руслан Коцаба у суді підкреслив, що з березня 2014 р. і до затримання він працював журналістом «112 каналу». А перед тим чотири роки був власним кореспондентом телеканалу «ЗІК». Прокурор поцікавився, журналістом якого каналу є Коцаба на цей момент. «Я незалежний журналіст, – відповів Коцаба. – У мене є акредитація, прес-карта чинна до 18 жовтня. Це прес-карта Незалежної профспілки, яка підписана Лукановим». (Мова йде про Київську незалежну медіа-профспілку (КНМП) — професійне об’єднання журналістів, що захищає професійні, соціальні та трудові права співробітників мас-медіа, бореться з цензурою та іншими видами тиску на журналістів. Керівник КНМП – Юрій Луканов – ред.).

    «Те, що під тиском певних правозахисних структур вони сказали, що помилково мені її видали, – продовжив блогер, – то ми всі розуміємо, що після одного судового позову вона стане чинною до того часу, як вона записана. Я зараз не маю можливості оскаржувати повідомлення Незалежної профспілки на мою адресу, що буцімто мені її видали незаконно. Але тут більшість юристи і розуміють ситуацію».

    Суддя Володимир Попович поцікавився у Коцаби, чи часом не звільнили його зі «112 каналу». «Я не знаю, мені про це не повідомляли, – відповів він. – У мене була чинна угода до 31 грудня 2014 року. В пунктах угоди стосовно продовження дії чинності цієї угоди було вказано, що якщо в місячний термін до дня завершення угоди вона не оскаржена, то вважається, що вона автоматично продовжена». Оскільки повідомлень про припинення дії угоди Коцабі не надходило, то він вважає, що й досі працює на «112 каналі».

    На наступному засіданні розпочинається допит свідків.

     

    Тетяна СОБОЛИК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!