Цей день в історії Прикарпаття. 2 травня

  • ПОДІЇ:

    – 2 травня 1848 р. – у Львові заснована перша українська політична організація “Головна руська рада”, яка стала офіційним представником галицьких українців у 1848-1851 рр. Очолив її ректор духовної семінарії, єпископ Г. Яхимович. Згодом у Галичині було створено 12 окружних руських рад та 50 рад на місцях. 

                                        Засідання Головної Руської Ради

    2 травня 1865 р. – у Коломиї сталася страшна пожежа, згоріло 500 будинків, переважно постраждали євреї.

                           Коломия. Ринок, Поч. ХХ ст.

    – 2 травня 1873 р. – Галицький сейм визначив таку зар­плату вчителям, що вони опинилися в майже жебрацько­му становищі. Учитель у Галичині страждав не тільки від матеріальних нестатків, а й від морального і політичного пересліду­вання

    2 травня 1919 р. – за дорученням Найвищої ради мирної конференції до Галичини прибула міжнародна комісія під керівництвом південноафриканського державного діяча генерала Л. Боти для переговорів й укладення перемир’я між ЗОУНР і Польщею. Вона установила нову демаркаційну лінію («лінія Боти»), за якою Дрогобицько-Бориславський нафтовий район залишався за українцями, до поляків відходив Львів і територія на захід від лінії Львів–Сокаль. Армії ворожих сторін обмежувалися до 20 тис. кожна. Тож Станиславівщина залишалася в ЗОУНР.

               Карта. Лінія Боти – Львів-Сокаль

     

    ІМЕНИНИ: Христофор, Никифор, Георгій, Іван, Трифон

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Іван Ковалів (2.05.1916, с. Підкамінь на Рогатинщині, сьогодні Львівська обл., – 5.05.1987 р., Торонто, Канада) – скрипаль, диригент, письменник і педагог, видатний діяч українців Канади. Директор Українського музичного інституту в Торонто. Автор поетичних збірок «Прелюдії» (1942), «Три збірки» (1986), повісті «Поворот» (1943), «Мандрівки до Рисохвища» (1987).

    – 2 травня 1929 р. – народився Валентин Борисенко (1929 – 1990) – український скульптор, народний художник України. Автор пам’ятника Олексі Довбушу в Печеніжині (1971).

        Валентин Борисенко

    ЦІКАВО:

    – 2 травня 1900 р. – помер Іван Айвазовський (Ованес Айвазян), визначний російський художник-мариніст, син кримського вірменина.

    Зі станиславівською вірменською громадою пов’язана цікава версія про те, що предки видатного художника-мариніста І.Айвазовського були мешканцями нашого міста. За твердженням письменника з м. Феодосії  Євгена Білоусова, предок художника Каетан Гайваз народився у Станиславові у 1765 році і про це має бути запис у церковній книзі вірменського костьолу.

                                      Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк


     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень, Квітень

    2.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!