Виконком присвоїв звання Почесного громадянина Івано-Франківська січовому стрільцю

  • Сьогодні, 7 травня, виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення про присвоєння звання почесного громадянина Івано-Франківська Борису Францу Яковичу.

    Франц Якович Борис – сотник армії УНР, який народився у Станиславові.

    Довідка. Народився у Станіславові. У складі австро-угорської армії брав участь у Першій світовій війні, потрапив до російського полону. Останнє звання в австро-угорській армії — фендрих.

    У січні 1918 р. вступив до Галицько-Буковинського куреня Січових стрільців. З 1 березня 1918 р. — командир кінної розвідки 4-го (1-го) полку Січових стрільців. 30 квітня 1918 р., після розформування полку німцями, залишився у Києві.

    Наприкінці вересня 1918 р., отримавши дозвіл гетьмана П. Скоропадського на формування окремого пішого загону Січових стрільців у Білій Церкві, повернувся до загону, сформував та очолив кінну розвідку.

    З середини грудня 1918 р. — командир кінного дивізіону Січових стрільців першої Січової дивізії військ директорії. У середині липня 1919 р. дивізіон розгорнули у кінний полк Січових стрільців Дієвої армії УНР.

    У жовтні 1919 р. захворів на тиф та здав посаду командира полку своєму помічникові — сотникові Сергію Байлу. З другої половин 1920 р. до жовтня 1920 р. — в. о. командира Четвертого кінного полку Четвертої Київської дивізії Армії УНР. Згодом — старшина для доручень штабу Шостої Січової стрілецької дивізії Армії УНР.

    З 1921 р. жив на Волині (потім — Польща).

  • Загинув у 1944 р. під час польсько-українських сутичок на Волині. 

     

    Нагадаємо, що сьогодні франківський виконком також затвердив переможців літературної премії імені Івана Франка.

    7.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!