Чотири стіни

  • Із 20-ти проектів пам’ятного знака героям Небесної сотні в Івано-Франківську обрали чотири найдостойніші.

    30 квітня в Івано-Франківську за сприяння Департаменту містобудування та архітектури, ГО «Народна рада Прикарпаття» та «Герої Небесної сотні» відбулося засідання конкурсної комісії з розгляду проектів пам’ятного знака «Стіна пам’яті Небесної сотні».

    Пам’ятний знак планують розмістити на правому крилі адмінбудинку в Івано-Франківську. Цю стіну вибрали невипадково, адже саме на площі перед нею відбувався місцевий Майдан і саме тут сьогодні продовжують вшановувати пам’ять загиблих героїв. Під стіну, на якій розміщені фотографії вбитих героїв, чимало франківців досі приносять квіти та лампадки.

    Нагадаємо, ще в квітні 2014 р. виконком прийняв рішення про створення пам’ятного знака героям Небесної сотні. Перше засідання конкурсної комісії відбулося у жовтні, але на розгляд подали лише три заявки, тому комісія вирішила продовжити конкурс. Друге засідання відбулося у грудні, було представлено вісім робіт, три з яких визнали найкращими. Тоді департамент архітектури рекомендував цим трьом учасникам взяти участь у фінальному, третьому засіданні. Також до фінального конкурсу вирішили долучити молодих архітекторів та скульпторів.

    Цьогоріч на конкурс учасники подали вже 18 заявок та 20 робіт. Серед архітекторів були не тільки місцеві представники, а й митці з Сургута (Росія) та окупованого Донбасу.

    Як зазначив головний архітектор міста Володимир Гайдар, мета конкурсу – вибрати найцікавішу, найглибшу за змістом композицію. Так, з-поміж 20-ти проектів, що перегукувалися між собою не лише за змістом, а й за деталями, журі гідно оцінило лише чотири роботи, представлені під номерами 2, 5, 12 та 16.

    В ескізній роботі №2 скульптор Ігор Семак зобразив знесиленого майданівця, який падає, але його підтримує ангел. Свій ескіз митець робив на основі фотокартки київського Майдану, на якій зображений молодий хлопець, що йде проти вогню. За словами архітектора, він перетворив вогонь у абстракцію. Скульптура повинна бути з сірого, чорного та червоного граніту. Також окремо автор виділив постамент під лампадки та квіти.

    Ескізна робота №5 – проект франківського архітектора Максима Гаха, який зобразив абстрактну форму, що створює специфічний настрій. Пам’ятний знак – у вигляді крила як символу неба, свободи та польоту. Гах пропонує використати для знаку нержавіючу сталь, яка, на його думку, створить ефект небесності. Заввишки знак має бути 5 м, завширшки – 11 м. Також виділено тумбу для квітів та свічок, яка вночі підсвічуватиметься.

    Володимир Семків представив інсталяцію з нержавіючої сталі №12 під назвою «Тим, що віддали своє життя за ту гідність, з якою можеш дивитися собі в очі». Вона зображає силуети героїв Небесної сотні у повний зріст. «Кожен, хто підійде до стіни, зможе ніби подивитися собі в очі й запитати себе, чи не намарно загинули герої», – зауважив Семків.

    Також комісія обрала роботу архітектора Світлани Кос під №16. Композиція називається «До сонця». Вона символізує біле і чорне як світлу дорогу на темному тлі, рух до світла, із зображенням птахів та будинків. За проектом, робота буде з мармуру, чорного базальту та бронзи.

    Втім до проектів є ще зауваження, тому до 30 травня всі роботи будуть виставлені на огляд мешканців у фортечній галереї Бастіон. А вже 10 червня відбудеться фінальний етап відбору. До цього часу автори мають врахувати зауваження. Переможців конкурсу відзначать преміями: за перше місце – 5 тис. грн., друге місце – 3 тис. і третє місце – 2 тис. гривень.

     

    Олександра БАКУН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!