«Золотий» Альтгамер і Франківськ: малюнок без кінця

  • 12 травня в Івано-Франківську розпочався захід світового масштабу. До обласного центру Прикарпаття у золотому автобусі приїхав Павел Альтгамер – всесвітньо відомий польський художник, скульптор, автор численних інсталяцій та відео. «Конґрес рисувальників», автором ідеї якого є Альтгамер, зібрав чимало художників, які перенесли свої емоції на стіни старого готелю «Дністер» у Франківську.

    До цієї події місто готувалось заздалегідь: за кілька днів до приїзду видатного художника на будівельних парканах почали з’являтись «золоті» малюнки, обабіч дороги “виросли” позолочені дерева і заблищали «золоті бордюри», а офіціанти почали носити білі футболки, на яких золотом написано: «До нас їде Альтгамер». Така тяга до золота пояснюється напрямком мистецтва, у якому працює Альтгамер. В одному з його проектів брали участь люди у золотих комбінезонах, які опісля полетіли до Брюсселя золотим «Боїнгом», потім митець їздив золотим автомобілем, а тепер до Франківська художники приїхали золотим автобусом.

    У 2012 році Павел Альтгамер презентував ідею «Конґресу рисувальників» на 7-му Берлінському бієнале. Проект отримав широкий розголос і успіх. Саме це спричинило його повторне проведення у Римі, Варшаві та Києві. І ось тепер прихильники вільного мистецтва зібралися в Івано-Франківську. Проект належить до так званого «мистецтва відкритої форми». Це той випадок, коли автор не може передбачити кінцевого результату. На стінах зали у «Дністрі» кожен малює, де хоче і що хоче. На «Конґресі» можна замальовувати малюнки попереднього автора, перемальовувати їх чи додавати щось нове. Під час малювання усі рівні – і професійні художники, і бізнесмени, і студенти, і навіть діти.

    Варто зазначити, що цей захід проходить у рамках проведення першої сесії Мистецької резиденції в Івано-Франківську. Це платформа, завдяки якій відбувається відкритий діалог між художниками. До слова, куратором заходу є український художник Євген Самборський, який познайомився з Альтгамером під час навчання у Польщі. «Ми з Павелом здружилися одразу. З часом він почав запрошувати мене на свої проекти, а тепер я вирішив запросити його до Франківська. Це було трохи важко, але зараз можна зітхнути з полегшенням і просто малювати», – розповідає Самборський.

    Разом з Альтгамером приїхали ще зо два десятки осіб. Організатори планували запросити двох-трьох асистентів відомого художника, проте разом з ним приїхали митці з Польщі, Німеччини та США.

    «Як ми вписані у Космос, так і наш «Конґрес» вписаний у нашу природу. Ми тут, аби разом з тими, хто запитує і хто відповідає, танцювати Танець свободи», – каже Альтгамер. До слова, малювати у Франківську художник почав не золотими кольорами, а звичними фарбами. Митця перепитали, чому він не малює золотом. «Малюю, тільки всіма кольорами золота. Золото – це найгарніше, що окутує наше тіло. Золото – це світло, яким можна ділитися, і я це золото роздаю. Тут тільки золоті люди, інших немає. Вдячний, що мене запросили до такого гарного міста. Мої друзі є всюди», – зі щирою посмішкою пояснив художник.

    До слова, саме 12 травня Павел Альтгамер відсвяткував свій 48-й день народження. На урочисте відкриття митець прийшов з букетом бузку, у якому була одна троянда. Цим букетом Альтгамер перехрестив присутніх і запросив усіх до спільної праці.

    Зазначимо, що «Конґрес рисувальників» триватиме в Івано-Франківську до 20 травня. Перенести свої емоції, переживання чи думки на стіну через малюнок може кожен, обмежень у цьому мистецтві не існує.

     

    Микола ГУРАК

     

    Читайте також:

    До Франківська їде Павел Альтгамер (ФОТО)

    Альтгамеру в Франківську показали золотий трон (ФОТО, ВІДЕО)


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!