Дозвілля франківських дітей коштує тисячі євро

  • Понад 600 команд архітекторів із 70 країн світу! Аж 81 надзвичайно креативний проект. На кону – 3600 євро.

    В Івано-Франківську завершився один із наймасштабніших конкурсів в Україні «Місто дружнє до дітей». Незабаром маленькі франківці тішитимуться довгоочікуваною зоною відпочинку, яку облаштують у центрі міста.

    Організаторами виступили ГО «Мами Прикарпаття», БФ «Тепле місто» і Департамент містобудування та архітектури виконкому Івано-Франківської міськради.

    Як розповів журналістові «Галицького кореспондентуа» головний архітектор міста Володимир Гайдар, перед архітекторами з усього світу стояло непросте завдання – впорядкування не конкретної площі, а громадського простору з урахуванням дитячої тематики та неодмінно оригінальним вирішенням. Не йдеться про типовий дитячий майданчик із гойдалками, пісочницями, гірками тощо. Мовиться про специфічний для нашого міста благоустрій, який, до речі, є звичним явищем у розвинутих європейських країнах.

    Висунули п’ять альтернативних ділянок: площа навпроти кінотеатру «Люм’єр», вулиці Шпитальна і Низова, привокзальний сквер та сквер позаду кінотеатру «Космос».

    Ціна питання – 3600 євро. Власник першого місця отримає 1800 євро, другого – 1200 євро і 600 євро для «бронзового» переможця. Основними джерелами фінансування мають стати БФ «Наше Прикарпаття», місцеві підприємства та небайдужі франківці.

    Левова частина конкурсних проектів, за словами координатора конкурсу архітектора Андрія Назаренка, надійшла в останні дні. Більшість робіт від авторів із-за кордону. Що цікаво – чимало з Китаю і Тайваню.

    З 25 травня по 1 червня триватиме оцінка конкурсних проектів. Окрім організаторів, до складу журі належать професійні архітектори з Німеччини, Канади, Польщі

    Який саме проект із трьох переможців буде втілений у життя, залежить від їхніх особливостей і вартості реалізації. Можливо, навіть усі три роботи знайдуть себе в нашому місті – аби лише були на те кошти.

    Голова ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна припускає, що фінансування нового дитячого простору можна розподілити між міським бюджетом та франківською громадою.

    Найкращі архітектурні проекти представлять на спеціальній виставці на початку червня в Івано-Франківську. Також у рамках цієї презентації члени журі конкурсу проводитимуть тематичні лекції, цікаві не лише для архітекторів, а й тим, кому не байдужий міський простір.

     

     

     18.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!