Півмільйона за тролейбус

  • «Вік» місцевих тролейбусів вражає. Більшість із них можна справедливо назвати «довгожителями». Із 45 тролейбусів в Івано-Франківську 33 мають понад 27 років. Найновішому – 8 років, найстарішому – 30. При цьому середній термін експлуатації, визначений для тролейбуса, становить 14 років.

    Зрозуміло, що альтернативи новим тролейбусам нема. Але й грошей у міському бюджеті на них теж нема. Довелося шукати компроміс. Щоправда, знайшли його ще два роки тому. Тоді директор ДКП «Електроавтотранс» Леонід Яковець запропонував придбати в Чехії бувші в ужитку тролейбуси: і економно, і якість висока. Тим паче не буде потреби в додаткових запчастинах, адже основу івано-франківського рухомого складу ще з радянських часів складають тролейбуси якраз чеського виробництва.

    Однак кошти знайшлися лише цьогоріч. З міського бюджету нарешті спромоглися виділити 2,5 млн. грн. на закупівлю чеського транспорту б\у.

    Наразі для міста щонайменше потрібно чотири додаткових тролейбуси. Найнагальніша потреба – на маршруті №2, у напрямку «Карпатпресмашу». Зараз у цьому керунку їздять шість тролейбусів, але, окрім того, що ця кількість замала для наявного пасажиропотоку, ще й технічний стан тих транспортних засобів чи не найгірший.

    Також дуже великий обсяг перевезень на маршруті №3 (залізничний вокзал і мікрорайон Позитрон) і №10 (Автостанція №4 на вул. Юності).

    Один тролейбус уже придбали – SKODA 15 Тr: його вартість 16,5 тис. євро. Але разом із розмитненням, оплатою ПДВ та іншими супутніми витратами «чех» обійшовся майже в 520 тис. грн. Щоправда, купували його ще у грудні, коли валютний курс був значно нижчим. Тепер усі наступні тролейбуси влетять «в копієчку». До кінця року тролейбусне депо Івано-Франківська планують поповнити ще трьома бувшими у вжитку «чехами».

    SKODA 15 Тr – це 18-метровий «тролейбус-гармошка», який може перевозити до 180 пасажирів. Новий аналог такого транспортного засобу українського виробництва коштує 200 тис. доларів США.

    Попри те, що чеський б\у тролейбус «відпрацював» у себе на батьківщині стандартну норму, 14 років, наразі він усе одно у доброму технічному стані. До кінця травня франківці уже курсуватимуть у новому-старому тролейбусі маршрутом №2.

    До речі, досвід купівлі вживаного чеського транспорту не новий в Україні. Кілька років тому таку операцію здійснили в Одесі. Там у кілька етапів закупили вісім тролейбусів вартістю від 15 тис. євро. Як бачимо, якби франківська влада швидше зметикувала і не затягувала час із виділенням коштів на придбання чеського б\у транспорту, то могла б суттєво зекономити на ціні.

    Щоправда, в Одесі тролейбуси купували за кошти КП «Міськелектротранс». Як розповів директор підприємства Дмитро Жеман, про придбаний транспорт не шкодує, скарг ще жодного разу не надходило. А до кінця 2015-го в Одесі планують знову закупити тролейбуси, але цього разу вже нові.

    Наталія МОСТОВА

     

    Читайте також:

    Всі будуть знати, куди шофер їде

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!