Франківські садівники повстали проти забудовників (ВІДЕО, ФОТО)

  • Франківські садівники товариства «Бистриця Надвірнянська» бють на сполох. Як повідомили журналістові “Галицького кореспондента”, вони стверджують, що першу лінію (територію садових ділянок уздовж вул. Івасюка) хочуть загарбати забудовники.

    Ще в квітні в Івано-Франківську відбулися громадські слухання щодо розроблення детального плану частини території садового товариства «Бистриця Надвірнянська». Ініціаторами стали підприємці, які викупили окремі дачні ділянки першої лінії та планують там спорудити об’єкти придорожнього сервісу.

    Але для цього потрібна згода всього товариства «Бистриця Надвірнянська», адже територія цих дачних ділянок, крім індивідуальних державних актів на землю, має ще й колективний державний акт, де зазначено, що земля – для садівництва.  

    Сьогодні, 23 травня, відбулася конференція учасників садового товариства для прийняття рішення щодо дозволу на забудову. На зібрання прийшла рекордна кількість дачників – понад 200. Окрім цього, своїм вихідним пожертвували депутати міськради і головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар.

    Власники дачних ділянок обурені нахабством забудовників та після довгих дискусій одноголосно вирішили: садівники проти комерційної забудови вздовж вулиці Івасюка, а також будь-якого будівництва, крім садових будиночків членів товариства, на всій території товариства відповідно до державного акту на право колективної власності на землю, виданого садовому товариству «Бистриця Надвірнянська» Івано-Франківською міською радою.

    Хоча голова товариства Володимир Пахульський переконаний, що проблема забудови першої лінії все одно не вирішена: «Сьогоднішнє колективне рішення лише заклало бомбу. Підприємці викупили понад 20 ділянок першої лінії ще вісім років назад, отже, їм щось обіцяли. Однозначно будуть суди».

    Громада вирішила, що необхідне кваліфіковане юридичне втручання. Адже в цій справі чимало суперечливих моментів. Наприклад, попри індивідуальні державні акти кожного дачника і колективний державний акт товариства на землю для ведення садівництва, згідно з генеральним планом міста, ця ділянка має статус зеленої зони загального користування.

    Мало того, садівники мають гарантію міського голови Віктора Анушкевичуса, який у вересні 2006 р. підписав рішення виконкому про те, що влада зобов’язується не «чіпати» сади до 2017 р.

    Загальна площа садів становить 68 га, де розташовані понад 1156 земельних ділянок.

     

     

    23.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!