Навчання на канікулах

  • Літні мовні табори для школярів та студентів Європи – звична річ. В Івано-Франківську та інших містах України цьогоріч мовні табори централізовано організовують уперше.

     

    Як розповіла начальник управління освіти та науки міськвиконкому Наталія Микула, літні мовні табори – це інноваційний волонтерський проект, введений профільним міністерством. Його основна мета – підвищити в учнів загальноосвітніх шкіл рівень володіння англійською та німецькою мовами та збільшити зацікавлення дітей у вивченні іноземних мов.

    Для того, щоб в Івано-Франківську літні мовні табори були організовані на високому рівні, британська освітня компанія «PEARSON-Dinternal» організувала на базі школи №5 семінар для вчителів та волонтерів ПНУ, які будуть викладати у шкільних мовних таборах. Також одна із вчителів цієї школи Христина Щербак бере участь у навчальному семінарі в Київському інституті Ґете, присвяченому проведенню мовних таборів.

    За словами головної освітянки міста, кампанія літніх мовних таборів розпочалася наприкінці березня. У квітні всі заклади освіти отримали листи з повідомленнями, що будуть проводитися такі заходи на базі чотирьох спеціалізованих івано-франківських шкіл. Учителі мали можливість підготувати та подати свої пропозиції щодо організації. До речі, так і з’явилися перші школярі, які забажали долучитися до інноваційного мовного табору. На сьогодні понад триста учнів зголосилися займатися у мовних таборах.

    В Івано-Франківську працюватимуть чотири мовні табори. Основні напрямки їхньої діяльності – англійська та німецька мови. Так, літні мовні табори з англійської мови діятимуть у СШ №1 для учнів 10-х класів, СШ №11 – 2-5-х класів, приватній Католицькій школі – для молодших школярів. Із німецької мови табори організують в СШ №5 для учнів 10-х класів. Перебування у мовному таборі, який працюватиме на базі шкіл із 2 по 15 червня – безкоштовне. Батькам доведеться оплатити школярам лише харчування. Діти пільгової категорії харчуватимуться безкоштовно, для інших харчування коштуватиме 8 грн на день.

    Упродовж дня педагоги та волонтери працюватимуть не тільки у режимі звичайного уроку, а й проводитимуть заняття в ігровій формі та формі самостійної роботи. Також учасники таборів переглядатимуть фільми та презентуватимуть проекти. Кожна група складатиметься з 12-15 дітей, це оптимальна кількість учнів для ефективного вивчення іноземної мови.   

    Начальник табору початкових класів СШ №1 Світлана Авраменко зауважила, що в їхній спеціалізованій школі вже кілька років діють мовні табори. І цьогоріч у них очікують до 300 учнів. «Якщо буде більше дітей, нас це не лякає. Наші вчителі кваліфіковані і знають, як дати собі раду», – наголосила пані Світлана.

    Цікаво, що мовні табори в Івано-Франківську зможуть відвідати учні не лише спеціалізованих шкіл, а й ті, які навчаються в інших школах міста. Їм потрібно звернутися до адміністрації шкіл, де проводитимуться мовні табори.

  • «На сайті управління освіти ми вже оприлюднили офіційне повідомлення, що діти з інших шкіл міста можуть долучатися до літніх мовних таборів або за територією, де їм ближче, або за бажанням можуть відвідувати будь-яку школу. Ми вибрали ці школи, адже вони мають не тільки марку «спеціалізовані», а й відповідно забезпечені матеріальною та технічною базою. Для мовних таборів у них є лінгафонні кабінети, відеозаписи, інформаційні та комунікаційні технології. Також ми використовуємо їхній кадровий потенціал. Учителі проходять різноманітні курси з удосконалення мови не тільки в Україні, а й за кордоном», – зауважила пані Микула.

    Наразі освітяни не очікують великого ажіотажу навколо мовних таборів. Начальник управління освіти і науки припускає, що літній мовний табір відвідає близько півтисячі школярів. «Зараз найбільше у проведенні таких таборів зацікавлені 10-і класи… Це буде для них своєрідна підготовка до ЗНО», – акцентувала Наталія Петрівна.

    Також освітяни планують перед початком мовних таборів разом із центром практичної психології зробити опитування. З якою метою учні прийшли в мовний табір? Які знання хотіли б отримати школярі? Що б хотіли дізнатися чи почути? Усе це робиться для того, аби в процесі навчання у мовному таборі можна було ввести корективи.

    Також проведуть опитування вчителів та учнів після завершення мовних таборів, щоб зробити аналіз і знати, як покращити мовний табір наступного року. Адже планується, що мережа мовних таборів розшириться і участь у них братимуть і загальноосвітні школи.

    Олександра БАКУН

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!