Цей день в історії Прикарпаття. 3 червня

  • ПОДІЇ:

    – 3 червня 1775 р. – ексгерцогиня Австрії Марія Терезія видала патент, яким обмежила свавілля панів та зобов’язала їх не вимагати від підданих селян понад те, що приписано в інвентаріях.

                                                       Марія Терезія


    – 3 червня 1848 р. – у Галичині активно готувалися до виборів у рейхстаг. Від Станиславівського виборчого округу обрали О. Прокопчиця, який вимагав права викладати українською мовою.

    – 3 червня 1921 р. – у Львові відбувся з’їзд Української трудової партії. Порядок денний: про сучасний політичний момент та питання Східної Галичини на міжнародній арені; про українську пресу; організаційні питання; про відносини з москвофілами; про економічне становище; про польську аграрну політику в Східній Галичині.

    – 3 червня 1922 р. – із ініціативи львівського Краєвого комітету допомоги голодній Україні у Надвірній створили повітовий комітет організації (очолив В. Банах).

    – 3 червня 1923 р. – філія товариства «Просвіта» в Станиславові о 17 год. у залі українського «Сокола» на вул. 3-го Мая (тепер Грушевського, 18) влаштувала концерт пам’яті нашого Кобзаря Т. Шевченка з програмою:

    1) Шевченко-Стеценко «Заповіт», хор с. Павелча.
    2) Професор Мельник. Вступне слово.
    3) Шевченко-Роздольський «Сонце заходить», хор.
    4) Б. Лепкий «Дванадцять борців», декламація.
    5) Шевченко-Воробкевич «Гомоніла Україна», хор.
    6) Шевченко «Гамалія» –  декламація.
    7) Шевченко-Стеценко. «Вночі на могилі», хор.
    8) Шевченко «До Основ’яненка».

    Друга частина концерту складалася з народних пісень та декламацій.

    – 3 червня 1925 р. – український композитор Станіслав Людкевич відвідав пописи (звіт-концерт) Станиславівської філії Львівського музичного інституту ім. М. Лисенка.

    – 3 червня 1950 р. – на території західних областей УРСР діяло дев’ять збірних пунктів для розташування виселених оунівських сімей одночасного утримання – 10550 осіб. Утримується 9162 особи. Із моменту організації (січень 1949 р.) пункти прийняли 51060 осіб і відправили у місця спецпоселень – 41898 осіб.

    – З червня 1990 р. – в області вперше вільно і широко відзначили Зелені свята. В містах і селах краю вперше у післявоєнні роки відбулося освячення стрілецьких могил.

    – 3 червня 2007 р. – галицька філія Союзу українок провела урочистості з нагоди відзначення 130-річниці від дня народження Костянтини Малицької.


    ІМЕНИНИ: Олена, Костянтин, Михайло, Федір


    НАРОДИВСЯ:

    – день народження Євгена Петрушевича (1863-1940), політичного діяча, голови Української національної ради ЗУНР в Станиславові у 1918-1919 р.р., президента ЗУНР. Помер у Берліні в 1940 році.

                                             Євген Петрушевич

     

  • ЮВІЛЕЙ:

    – 75 років від дня народження Олега Герети (3.VІ.1940 – 28.ІХ.2014) – українського музиканта-альтиста, заслуженого артиста України. Понад 30 років займався педагогічною діяльністю, очолював струнний відділ Івано-Франківського музичного училища ім. Д. Січинського (1968-2000 рр). Як виконавець виступав у складі камерних ансамблів, співпрацював із артистами оркестру та відомими музикантами Європи, серед яких М. Муресано, І. Іонеску (Румунія), Дж. Карананте (Італія), Є. Мацьків (США). Із 1995 р. – художній керівник академічного камерного оркестру «HARMONIA NOBILE» Івано-Франківської обласної філармонії, уперше організував гастролі колективу в країнах Європи, започаткував творчі зв’язки з діаспорою Угорщини та Польщі. Нагороджений медаллю «За подвижництво в культурі Прикарпаття» та відзнакою «Міць і гордість міста».

                                                        Олег Герета

     

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 3 червня 1814 р. помер Оскар Кольберг (22 лютого 1814, с. Присуха Опочинського повіту, Польща – 3 червня 1890, Краків) – польський етнограф, фольклорист і композитор, автор чотиритомної праці «Покуття» . На зламі 1850-60-х років і 1880 року досліджував народну культуру західноукраїнських земель.


    ЦІКАВО:

    – 3 червня 1785 р. – у Лондоні випробували перший парашут, винайдений Франсуа Бланшаром. Першою парашутисткою стала кішка, яку скинули з повітряної кулі на 300-метровій висоті. Тварина благополучно приземлилася.

                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     

    Читайте також:

     

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня, 2 січня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    3.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!