Причина неякісного харчування франківських школярів – ставка на ціну (ФОТО)

  • Громадські активісти після перевірки якості харчування дітей в окремих школах міста організували круглий стіл в управлінні освіти “Що їдять діти в дошкільних навчальних закладах та школах Івано-Франківська”. 

    Під час круглого столу активісти, які проводили моніторниг шкіл та садків разом із фахівцями в галузі освіти намагалися окреслити проблеми якості харчування та напрацювати шляхи їхнього вирішення.

     Як зазначила голова ГО “Мами Прикарпаття” Мар’яна Вершиніна, попри те, що є труднощі з фінансуванням, мусить бути й відповідальність і якість.  

    За словами фахівців, управління освіти окреслило вимоги до підприємців, які надають послуги в навчальних закладах. Нормативно-правова база щодо організації харчування, яка складається зі ста різноманітних документів, є в кожному навчальному закладі. Проводять наради-семінари для приватних підприємців, що надають послуги, моніторингове обстеження, відправляють на кваліфікацію поварів тощо.  

    На думку голови Асоціації піклувальної ради Івано-Франківська та голови комітету із питань освіти та науки при Івано-Франківській ОДА Петра Хмельовського, потрібно запропонувати профільному комітету ввести щоквартальні електронні торги.

    “В нас в основному виграють приватні підприємці, а не оптові бази чи виробники. Механізм такий: хто дасть на гривню менше, той виграв тендер”, – зазначив Хмельовський.

    Натомість голова комітету з конкурсних торгів управління освіти МВК Наталія Карпик акцентувала, що на 2015 рік було укладено угод з підприємцями на 11 мільйонів гривень.

    “Якщо б нам відмінили конкурсні торги, це було б ідеально. Я не маю права відмовити підприємцю. Основний критерій – ціна, а не якість. Сертифікати – папірець”, – акцентувала Карпик. 

     

    Тож підприємці надають посвідчення та сертифікати на продукцію, але її якість при постачанні у навчальні заклади не перевіряють.

     

    3.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!