Генплан обговорять у мікрорайонах

  • З середини червня і до середини липня відбудеться низка громадських слухань у мікрорайонах Івано-Франківська щодо внесення змін до генерального плану міста.

    Мешканці міста мають два місяці для подання пропозицій. Розглядатися будуть лише пропозиції у письмовому вигляді, які будуть обґрунтованими, кажуть в департаменті архітектури та містобудування.

     

     

    «Усі передбачені законом процедури, які передують затвердженню відкоригованого генерального плану, пройдені в повному обсязі і відповідно до законодавства, – запевняє  головний архітектор міста Володимир Гайдар. – Відбулися громадські слухання і збір пропозицій від громадськості. Зараз фактично готовий проект внесення змін до генплану з урахуванням пропозицій для того, щоб подавати його в Київ на експертизу. Але щоб врахувати громадські інтереси повною мірою, є рішення сесії, яким депутати зобов’язали провести дрібніші громадські слухання у мікрорайонах».

     

    На цих міні-громадських слуханнях людям  представлять територію, щодо якої ведеться обговорення, покажуть, де конкретно відбулися зміни, порівняно з попереднім генпланом. Розкажуть, на підставі чого вони відбулись. Пропозиції просять подавати письмово, інакше вони не будуть враховані. Ці пропозиції будуть винесені на депутатську комісію, куди також запросять розробників генплану та представників департаменту архітектури. Потім їх винесуть на сесію міської ради.

     

    Володимир Гайдар наголошує, що люди можуть прийти, щоб обговорити свої приватні питання, починаючи від того, що у людей у дворі чогось бракує, є дорога, а немає паркінгу, мешканці приватної садиби помітили, що її чомусь віднесли на генплані до території багатоквартирної житлової забудови, або щоб з’ясувати, чому через приватну ділянку проходить червона лінія тощо. Прийти на слухання можна ще й для того, щоб

    побачити «себе» і свій район на генплані і, якщо хтось не орієнтується в мапах, запитати про перспективний розвиток району.

     

     

    Місто поділене на 14 частин за територіями колишніх ЖЕО, включаючи села, які входять до Івано-Франківської міської ради: Вовчинець, Угорники, Микитині, Хриплин, Крихівці. Перші громадські слухання для мікрорайонів, які розміщені на території ЖЕО №1 та №2, мали відбутися 9 та 10 червня, але з технічних причин їх перенесли. Для ЖЕО №1 слухання відбудуться 8 липня о 18.00 в ЗШ №10, а для мешканців території колишнього ЖЕО №2 слухання запланували на 18.00 14 липня у ЗШ №1. Усі інші слухання відбудуться згідно з графіком.

     

    Найбільш конфліктною темою до обговорення для мікрорайону в межах екс-ЖЕО №3, що відбулося 16 червня, стала територія колишнього «Маодоту», а тепер «Арсенал-Сіті». Депутати міськради прийняли рішення про розробку детального плану території з подальшим розташуванням там зелених зон загального користування з закладами освіти та культури, фізкультурно-оздоровчими центрами, але без багатоповерхівок. В той же час «Арсенал-Сіті» задекларувало намір побудувати житловий квартал. Вже є реакція від користувачів ділянки про те, що депутатами не були враховані правові норми і той факт, що на спірній території прокладені необхідні для будівництва кварталу мережі.

     

    Промзону за кільцем на Чорновола запропоновано змінити на територію житлової і громадської забудови. Підприємства не працюють і не мають наміру використовувати землю для промислових потреб. У генплані також позначено зміни на території колишнього цегельного заводу та колишнього ДОСААФУ по вулиці Мазепи. Є звернення від керівників цих підприємств з проханням передбачити колишню промислову зону під багатоквартирну житлову забудову. Фактично, житло тут вже почали будувати, і не без порушень.

  •  

    Для мешканців території екс-ЖЕО №4 слухання заплановано на 17 червня 18.00 у ЗШ №21. Мешканці Опришівців ще раніше мали зауваження щодо розширення території цвинтаря та побажання перевести смугу землі сільгосппризначення, що межує з аеропортом, під індивідуальну забудову. Щодо промислової території у межах вулиць Бандери-Ребета-Дудаєва, раніше були подані пропозиції перевести її частину під логістичні центри, а частину під багатоповерхову забудову. Обговорюватимуть також долю території заводу «Промприлад», щодо якої сесія міськради дала дозвіл на розробку ДПТ з подальшим будівництвом громадських споруд – освітніх закладів та дитсадка, а частину планують віддати під житлову забудову.

     

    Слухання у мікрорайоні Пасічна (ЖЕО №5) відбудуться 23 червня о 18.00 у ЗШ №18. Серед питань до обговорення – пропозиція гаражних кооперативів №15 та №16 залишитись в межах міста, натомість сусідні Угорники претендують на те, щоб частина радіозаводу відійшла селу. Вирішуватимуть також долю прибережної смуги між автомобільним та залізничним мостом, частина якої віддана під багатоквартирну забудову, а решту території депутати рішенням сесії хочуть облаштувати як зелену зону.

     

    Мешканці території колишнього ЖЕО №6 обговорюватимуть долю території 63-го заводу та зміну цільового призначення ділянки з промислової зони на житлово-громадську забудову. Також вирішуватиметься доля частини першої лінії садового товариства “Бистриця Надвірнянська”. Слухання заплановані на 18.00 24 червня в гімназії №2.

     

    Питання ймовірної забудови зеленої зони біля озера – ключове для мешканців території екс-ЖЕО №7. Також до обговорення – доля території садового товариства «За мир», на яке розроблено декілька ДПТ та яку зафіксовано як територію садибної та житлової забудови. Що буде на місці колишнього шкірзаводу та цегельного заводу біля «Сільпо» – інші питання до обговорення. Слухання відбудуться о 18.00 30 червня в ЗШ №23.

     

    Для мешканців території колишнього ЖЕО №8 пріоритетним питанням є визначення долі садового товариства «Бистриця Надвірнянська». Слухання відбудуться 1 липня о 18.00 в ЗШ №22.

     

    У центральній частині міста (ЖЕО №9) жодних змін до генплану не вносять. 7 липня о 18.00 у ЗШ №3 мешканці зможуть подати свої пропозиції щодо збереження тих чи інших споруд в рамках обговорення історико-архітектурного опорного плану, до якого ця територія входить повністю.

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!