Переймаючи досвід сусідів

  • Нещодавно прочитав у мережі Інтернет, що в сусідньому Львові запровадили нічні маршрутки з 1 липня. Автобуси ходитимуть щоночі кожних півтори години з 23:00 по 06:00. Вартість квитка буде подвійна – 8 грн без можливості пільгового проїзду. Обслуговуватимуть нічні маршрути невеличкі автобуси «Еталон» та «Богдан». «Головна ідея нічні маршрути повинні поєднувати центр міста і вокзал із віддаленими районами, вони не мають бути дуже довгими, але максимально покривати великі житлові квартали. Ми відкриті до ваших пропозицій», повідомляють в управлінні транспорту та зв’язку міської ради Львова. Поки що такий експеримент Львівська міська рада запроваджує до 30 вересня, а потім вирішить остаточно, чи потрібні такі маршрути взагалі і чи будуть вони щоденні, чи тільки в дні пікових навантажень: пятниця, субота, неділя, вихідні та святкові дні. Всього запроваджено сім маршрутів.

     

    Це питання актуальне і для нашого міста. Звичайно, краще придумати свою схему, запросити дорогих та шановних експертів для розробки графіка руху. Але можна як базову розглянути мою пропозицію, скопійовану та змасштабовану з львівської схеми. Мовою цифр: населення Львова 800 тис., Івано-Франківська 250 тис., тобто втричі менше. Приблизно. Площа Львова, згідно з даними «Вікіпедії», – 182,01 км кв., а Івано-Франківська 83,73 км кв. Івано-Франківськ приблизно вдвічі менший за Львів. Отже, зважаючи на чисельність населення, пропорційно треба вводити два-три маршрути, а виходячи з площі міста –  вдвічі менше, тобто три з половиною маршрути. Також варто врахувати, що відстань у Львові від центра міста (Оперний театр я вважаю центром) до Двірцевої площі (Залізничний вокзал) набагато довша, ніж у нас від стометрівки чи ратуші до головних воріт міста. А від крупного транспортного вузла «перехрестя біля “Надії”» до вокзалу відстань взагалі смішна.

     

    Тому я пропоную такі маршрути:

    1. Базовий 30й маршрут: «Сільпо» (БАМ) Кільце Чорновола «Велмарт» – Коновальця «Космос» – Кінотеатр Горького Івасюка Хоткевича – Вокзал «Надія» – Коновальця «Велмарт» – Кільце Чорновола – «Сільпо». Цей маршрут охоплює мікрорайон БАМ, військове містечко, вулиці Коновальця-Бандери, мікрорайони Майзлі і Брати та сполучує їх із центром міста.

    2. Базовий 73й маршрут: АС-4 магазин «Жан» – Кінотеатр Горького – «Космос» – «Надія» – Пошта Новгородська ЦУМ Княгинин вул. Целевича АС-2 Радіозавод Хіміків Тролейбусна – ресторан «Овен» – Музична школа Швейна фабрика Меблевий магазин Ринок (ЦУМ) Вокзал – «Космос» – Майзлі магазин «Жан» – АС-4. Цим маршрутом можуть скористатись мешканці величезного мікрорайону Пасічна, вулиць Галицької, Майзлів та району АС-4.

    3. Базовий 58й маршрут: вулиця Симоненка «Метро» (Галицька академія) «Кобзарик» – Вовчинецька Василіянок ТРЦ «Панорама-Плаза» – Довга Тичини ЦУМ Вовчинецька «Кобзарик» – Симоненка. Логічніше би було «дотягнути» до «Арсена» чи «Епіцентру» через вул. 24 серпня. Цей маршрут призначений для жителів мікрорайону Каскад та Позитрон, вулиць Стуса, Вочинецької, Хмельницької та мікрорайону Набережна.

    Жителям Набережної взагалі з цією схемою щастить найбільше, бо вони можуть скористатись і «пасічнянською» маршруткою, і маршруткою, що йде вулицею Довгою. Найбільш невезучими і в прямому, і в переносному значенні залишаються мешканці приватного сектора їм узагалі ніколи не щастить із громадським транспортом через відсутність пасажиропотоку і якісних доріг. Район Південного Бульвару також лишається ображеним мешканцям все одно треба йти до центру. Можна щось придумати для зручності жителів цього мікрорайону, щоб останній, 58й маршрут продовжити до кінця вулиці Довгої і пустити схемою: Бельведерська біля міського відділку міліції поворот направо, потім вулицею Володимира Великого, далі Новгородською до ЦУМу і далі за маршрутом. Щодо перспективного напрямку до міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ», то якщо він колись усе-таки воскресне – можна буде 30м маршрутом «зачепити» і його.

     

    Плюси в цьому цікавому експерименті очевидні. Міська влада мала б запропонувати перевізникам на конкурсній основі прийняти в ньому участь. Пасажири знайдуться, а тарифи вдвічі вищі за «економічно обґрунтовані». Все одно буде дешевше, ніж таксі. Та й у місті вночі дороги не завантажені.

    Мінус один нестабільна криміногенна ситуація. Кінцеві зупинки знаходяться:

    – 30й маршрут супермаркет «Сільпо» з освітленою парковкою, поруч заправка з цілодобовою пультовою охороною. Друга кінцева на Хоткевича, там кінцеву зупинку на нічний маршрут можна перенести на заправку «Формула» біля мосту через річку на вулиці Івасюка.

    – 73й маршрут. На АС-4 ситуація вночі не дуже, але кінцеву зупинку можна продовжити на 500 метрів Тисменицькою трасою до ще однієї заправки. Друга кінцева може бути на заправці на вул. Пасічна.

    – 58й маршрут. Перша кінцева на добре освітленій парковці біля торгового центру, другу варто зробити біля ЦУМу або ж продовжувати маршрут попри міський відділ міліції, щоб там зробити кінцеву хоч криміногенна ситуація мала би бути там спокійна на всі 100%.

    Зрештою, в місті є міліція та патрульно-постова служба (чи як вони там зараз називаються), які цілодобово стежать за порядком нехай і посилюють свою увагу на кінцевих зупинках.

     

     

    Такий проект дуже потрібний і соціально важливий для Івано-Франківська. Маю надію – мене почують.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!