Вода на вагу золота

  • У Коломиї водопостачання хочуть зробити погодинним

     

    Коломийський «Водоканал» знову став головним збуруювачем настроїв у «місті над Прутом». Минулого тижня керівник цього комунального підприємства оприлюднив звернення до коломиян, у якому пригрозив повернути Коломию у 90-ті роки та зробити подачу води погодинною. Мовляв, велика кількість містян за спожиту воду не платить, тож іншого виходу у «Водоканалу» нема. Та найпарадоксальнішим у цій ситуації є те, що зробити подачу води за графіком планують у місті, де тарифи на воду одні з найвищих в Україні.

     

    Вода у Коломиї – річ недешева…

    Після минулорічного збільшення тарифів на воду 1 куб у Коломиї коштує 14,64 гривні. Це третій за дороговизною показник в Україні. Більше платять тільки у Фастові (Київщина) – 17,9 грн. та  Калуші – 17,8 грн. Для порівняння скажемо, що львівські Дрогобич, Стрий та Червоноград (схожі за населенням із Коломиєю міста) сплачують 7,79, 7,18 та 8,77 грн. відповідно. У волинських Ковелі та Нововолинську тарифи, відповідно, 11,65 та 10,36 грн. Схожа ситуація і в наших закарпатських сусідів. Наприклад, мукачівці за воду платять 7,44 гривні. У більшості цих міст поблизу немає великих водойм, у Коломиї ж, де тече річка Прут, ціна води – як у пустелі.

    Минулого літа цей факт викликав у коломиян обурення. Тоді навіть відбувалися акції протесту, на одній із яких керівника коломийського «Водоканалу» добряче облили водою. Також громада звинувачувала керівництво «Водоканалу» у фінансових зловживаннях та неефективному керуванні. Ті, звичайно, все спростовували, казали, що нові тарифи економічно обґрунтовані, та бідкались, що за старих працювали у збиток.

    Після серії мітингів, всіляких перевірок та роботи різних комісій «водяна істерія» у Коломиї вщухла, мешканці з дорожнечею води змирилися, і все стало на свої місця.

    …та ще й за графіком

    Минулого тижня «водяний спокій» знову було порушено. Зробив це директор КП «Коломияводоканал» Ігор Калиняк. Він у зверненні до коломиян повідомив, що вже скоро підприємство буде змушене перейти на погодинну подачу води для коломиян. Керівник комунального підприємства сказав, що добре розуміє важку економічну ситуацію, що склалася в Україні і яку на собі відчули мільйони українських і в тому числі коломийських родин. Однак на «Водоканалі» також працюють люди, що мають свої сім’ї, які також потрібно забезпечувати.

    Ситуація така, каже пан Калиняк, що на сьогодні 50% коломиян не платять за воду. Крім того, що не платить населення, «Водоканалу» держава ще й не повертає субсидії. Якщо раніше за місяць повертали 90 тисяч гривень, то цього місяця дали тільки 16 тисяч. Це, за словами керівника «Водоканалу», призводить до того, що комунальне підприємство не має за що платити за електроенергію, зарплату своїм працівникам, податки тощо.

    Тож у разі непогашення усіх боргів перед «Водоканалом» іншого виходу, як зробити водопостачання погодинним, у комунальному підприємстві не знаходять. Про графіки ще говорити рано, але вода буде подаватися впродовж стількох годин, на скільки вистачить грошей заплатити за електроенергію. Звичайно, це величезна небезпека для обладнання, але інших варіантів у «Водоканалі» не бачать.

    Ця звістка викликала у мешканців Коломиї обурення, тож ми звернулись до міського голови Ігоря Слюзара, щоб він повідомив, як до цієї ініціативи ставиться міська влада. Мер дещо заспокоїв громаду та сказав, що не дозволить запровадити погодинну подачу води. За словами пана Слюзара, таким чином проблеми «Водоканалу» вирішити неможливо, адже будь-яка, навіть невелика, зупинка прокачування води – це велика загроза для інфраструктури. Тому в разі переходу на погодинну роботу місто буде мати величезні експлуатаційні видатки, які завдадуть набагато більше шкоди, ніж теперішні борги споживачів.

  • Єдиний прийнятний варіант – це законодавчий, як його назвав Ігор Слюзар. За його словами, на сьогодні є ініціатива кількох народних депутатів, які пропонують виключити усі комунальні підприємства з переліку тих, що зобов’язані працювати із податком на додану вартість (ПДВ). Якщо вдасться цю ініціативу зробити законом, то зі структури тарифу на водопостачання буде вилучено ПДВ, відповідно, тарифи зменшаться на 12-13%.

    А щодо несплати коломиянами за послуги «Водоканалу», за словами міського голови, це явище тимчасове. Люди не платять, бо чекають, поки їм призначать субсидії. Тож з часом проплата за використану воду зросте і ситуація стабілізується, впевнений Ігор Слюзар.

     

    Не все так просто

    Втім, проблема набагато глобальніша і складніша, ніж проста несплата коломиянами за використану воду. Річ у тому, що всі споруди «Водоканалу» побудовані нижче від рівня міста. Через це вода до коломийських споживачів потрапляє не природним способом, тобто самоплином, зверху вниз, а завдяки тому, що воду закачують насоси, які працюють на електроенергії і робота яких складає велику частину тарифу за воду. Крім цього, постійний видобуток гравію із Пруту призвів до того, що рівень річки впав на 5 метрів, що значно погіршило ситуацію.

    Раніше це не було великою проблемою, адже у місті працювало багато потужних промислових підприємств, які компенсували усі додаткові витрати на закачування води. Тепер, коли «радянська» промисловість у Коломиї зникла, увесь тягар ліг на простих мешканців. Щоб вирішити цю проблему, «Водоканал» взяв кредит у Світовому банку реконструкції та розвитку. За ці гроші були поміняні радянські насоси на нові, які зменшили використання електроенергії в три рази, однак і цього виявляється замало. Тому потрібно шукати інші рішення.

    На думку Юрія Романюка, депутата Івано-Франківської обласної ради, таких рішень може бути два. Перше – будувати новий водозабір або ж шукати можливості для зменшення витрат електроенергії. І для першого, і для другого потрібні великі кошти. Їх, за словами пана Романюка, в Україні знайти неможливо, тож шукати потрібно в Євросоюзі. Було б добре, щоб це були не кредити, які треба повертати, а гранти, які повертати не потрібно.

    Втім, за словами депутата, усі ці проекти перебувають лише на стадії теоретичного вивчення та розрахунків доцільності, тож говорити про якісь конкретні речі ще дуже рано. Перші реальні кроки можна буде робити не раніше 2016 року. А поки що усю важку водяну ношу на своїх плечах будуть нести прості коломияни.

     

     

    Віктор ФІТЬО

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!