У Франківську експерти розповіли, у чому важливість державного фінансування політичних партій

  • У Франківську експерти центру політичних студій та аналітики організували круглий стіл «Державне фінансування партій – як покласти край політичній корупції?»

    Мета  круглого столу, за словами організаторів, – обговорити ключові тези законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції» до першого читання.   

    За словами експерта Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана, партії, які фінансуються олігархами, відстоюють права не громадян, а осіб, які їх фінансують. Замість того, щоб писати закони для людей, вони займаються популізмом. Тому подібні круглі столи організовують і в інших обласних центрах України.

    Сьогодні головна ціль – подолати політичну корупцію, яка є  матір’ю корупції в Україні. Скандали, які відбуваються, –  доказ того, що корупція нікуди не зникла.

    Як зазначив експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик, в Естонії щорічно з держбюджету виділяють кошти на фінансування партій. Так, партії, які отримали 1% голосів виборців, отримують 9 тисяч євро, для тих, хто понад 4% – 16 тисяч євро, у кого більше – майже 34 тисячі євро. Але при цьому є механізм контролю за коштами, які виділено на фінансування партії.

    За словами політолога Случика,  українцям не потрібно нічого нового видумувати, адже всі механізми давно діють в інших країнах і рівень корупції там значно менший. Можна здобути державне фінансування і бути незалежним парламентарем.

    Таким чином депутати та парламентарі зможуть підтримувати і відстоювати думку громади, а не олігархів, які дають їм кошти. «Це шанс змінити політичну систему в Україні», – наголошують експерти.    

    8.07.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!