Факти – річ уперта

  • 22 квітня 2013 року невеликий і тихий Делятин сколихнула звістка: біля житлового будинку знайшли тіло 59-річного чоловіка з численними ножовими пораненнями та гематомами. Допоки покійника оглядали експерти, на його ліжку спав 19-річний хлопець Юрій Дожук, який став основним підозрюваним у вбивстві. Все було настільки «очевидним», що юнак дотепер сидить у СІЗО, допоки йдуть судові слухання.

     

    Нічого не пам’ятає

    Того дня троє хлопців із сусіднього села Білі Ослави розпивали алкоголь. Розігріті спиртним, вони вирішили піти в гості до знайомої, яка живе в Делятині. Із собою хлопці прихопили ще пляшку, тому ближче до опівночі всі уже були добряче напідпитку. Один із них залишився ночувати у гостях, а двоє інших вирішили йти пішки додому в Білі Ослави. Проте через сотню метрів думки і дороги хлопців розійшлися: Юрій Дожук вирішив повернутися ночувати до компанії, а інший твердо наполіг, що йде додому.

    На думку органів досудового слідства, 19-річний юнак через алкогольне сп’яніння заблукав і постукав у двері іншого будинку, де проживав 59-річний чоловік. Він, побачивши, що хлопець п’яний і не орієнтується в селищі, впустив Дожука у свою квартиру і запропонував почекати до ранку. Проте  далі між чоловіками нібито виникла сварка, яка переросла у бійку. Хлопчина «схопив кухонний побутовий ніж… та, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, з метою вбивства… наніс потерпілому численні цілеспрямовані удари ножем». Експерт нарахував близько 40 ударів по тілу, а також чотири різані рани шиї.  Один із таких ударів, зачепивши сонну артерію, позбавив чоловіка життя.

    Правоохоронці вважають, що хлопець «з метою приховання слідів злочину витягнув труп потерпілого на вулицю, намагався змити сліди крові на одязі». Виходить, що після того, як підозрюваний витягнув тіло під будинок, він повернувся у квартиру вбитого і заснув на його ліжку.

    Уже вранці, коли тіло оглядали міліціонери, юнак серед крові прокинувся у чужій хаті. Мама Юрія стверджує, що її син не усвідомлював, де він, і, вийшовши з будинку, спокійно пішов собі далі. Коли його почали наздоганяти правоохоронці, хлопець закрився у дерев’яному туалеті. Пізніше у тому ж таки туалеті експерти знайшли ніж, яким було вбито чоловіка. Затриманий Дожук свою причетність до вбивства заперечив і запевнив, що був п’яний та нічого не пам’ятає.

     

    Переслідують погані люди

    Усе нібито гладко і зрозуміло. Проте є декілька фактів, які змушують задуматися. Товариша підозрюваного, який уперто вирішив іти додому в бік центру смт. Делятин, почали переслідувати двоє чоловіків. Він нібито неодноразово чув їхні слова «Беремо його!». Хлопця така поведінка обурила, і він вирішив прояснити ситуацію. Проте переслідувачі втекли. За іронією долі, саме у той бік, де залишився охмелілий Дожук. Він сам та його родичі упевнені, що ті двоє чоловіків оглушили його і просто віднесли на місце убивства.

    Варто зазначити, що на місці пригоди працював кінолог. Службовий собака, беручи слід від тіла убитого, пішов не у його будинок, де перебував підозрюваний, а в інший бік. Слід привів до будинку літньої жінки. Вона розповіла: у ту ніч близько третьої години у її дім намагався зайти невідомий їй чоловік. Він вимагав їжі і телефону, аби подзвонити, погрожував зарізати. На крик вибіг син жінки і прогнав непроханого гостя. На очній ставці жінка запевнила: у її двері ломився не підозрюваний хлопчина, а інший чоловік.

    Слід, який взяв службовий собака, пролягав попри один із магазинів. До речі, він обладнаний камерами відеоспостереження. Проте після убивства відеозапис зник. Уже під час судових слухань захист підозрюваного клопотав про вилучення системного блоку або відеокамери, проте суд таке клопотання відхилив.

    22 квітня працівники травмпункту Надвірнянської ЦРЛ видали довідку, яка засвідчила: на тілі і на руках підозрюваного Дожука немає ніяких пошкоджень. То чи справді хлопця оглушили? Чи міг він нанести численні удари потерпілому, при цьому не пошкодивши свої руки? Питання відкриті.

    Ще один цікавий факт: згідно із висновком судово-дактилоскопічної експертизи, серед слідів, які були вилучені на квартирі убитого при проведенні огляду місця події, не виявлено відбитків пальців підозрюваного хлопця.

    Зате на його куртці і джинсових штанях експерти виявили кров, яка може належати потерпілому. Захист стверджує, що такий висновок експерта є «неналежним доказом», бо у день вбивства на куртці крові не було і це нібито підтверджують лікарі, які оглядали хлопця. Проте спеціалісти упевнені: плями на куртці, схожі на кров, утворились від крапель, що летять, тобто бризок, які могли потрапити на одяг підозрюваного внаслідок кровотечі (фонтанування крові) з ран потерпілого.

    Заслуговують уваги покази одного зі свідків. Він розповідає, що бачив, як 21 квітня, напередодні вбивства, до потерпілого йшли троє чоловіків. Пізніше один із них прийшов до свідка і просив притулку, бо його «переслідують погані люди». Це на судовому засіданні свідок підтвердив, а згаданий чоловік заперечив. Проте інші свідки розповіли: після вбивства чоловік приходив і до них, був переляканим, утопив свій мобільний телефон та просив притулку для ночівлі.

     

    Чекати – найгірше

    Захист підозрюваного попросив двох імовірних свідків допитати повторно. У міліції відповіли, що «з’ясувати чи дізнатись нові обставини не представилось можливим, оскільки дані особи дають покази, аналогічні до тих, що були на досудовому розслідуванні».

    У селищі ширяться чутки, нібито вбивство скоїли двоє чоловіків. Захист попросив допитати і їх, вказуючи конкретні прізвища. Як виявилось, «допитати… не представилось можливим, оскільки ці особи перебувають в місцях позбавлення волі». Виявляється, один із них за скоєне у 2013 році вбивство уже відбуває покарання у Коломийській виправній колонії №41, що у селі Товмачик Коломийського району. Інший «народний підозрюваний» перебуває під арештом і підозрюється у вбивстві мешканця Делятина навесні 2015 року. Виявляється, поговорити з особами, місце перебування яких відоме, «не представилось можливим».

    Чи убив 19-річний Юрій чоловіка, з яким до того не був знайомий, вирішить суд. До слова, зараз справу розглядає Коломийський міськрайонний суд. Спочатку кримінальну справу слухали у Надвірнянському районному суді. Вироком суду від 18 грудня 2013 року юнака визнали винним і присудили йому 12 років позбавлення волі. Також обвинувачуваний мав виплатити 89 тисяч гривень компенсації матері і брату вбитого. Проте захист хлопця подав апеляційну скаргу на такий вирок. Навесні 2014 року Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив: вирок Надвірнянського райсуду скасувати, а матеріали справи направити на повторне судове слухання. При цьому справу спочатку направили у Надвірну, але потім перенаправили до Коломиї. Запобіжний захід Апеляційний суд не змінив і залишив тримання під вартою.

    Наразі тривають судові слухання, хлопець перебуває під арештом. Його мати упевнена: чекати – це найгірше.

     

    Микола ГУРАК

    ФОТО: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!