Дощова каналізація в Івано-Франківську потребує правильного фінансування

  • Учора, 17 липня, в Івано-Франківську на засіданні громадської ради з контролю за використанням коштів на ремонт доріг йшлося про дощову каналізацію.

     

    «У місті немає єдиного центру з координації утримання і ремонту доріг, – акцентує голова громадської ради Михайло Панчишин. – А зараз йдуть катаклізми… Міська влада зовсім не дивиться до ремонту доріг. Ми пропонували на цей рік два мости відремонтувати. На Галицькій міст в аварійному стані, а його ніхто й не думає ремонтувати. Науково-дослідний інститут розробив проект: міст потрібно не тільки асфальтувати, а й замінити деталі».

    Як пояснив громадській раді керівник КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Микола Саєвич, обслуговування дощової каналізації підприємству передали при реформуванні галузі ЖКГ в Івано-Франківську. Але це не його функція. Мовляв, основними обов’язками КП «Івано-Франківськводоекотехпром» є надавати послуги з водопостачання і водовідведення. Все інше – функція міської влади.

    «На дощову каналізацію повинні виділятися кошти, – підкреслює Саєвич. – І це не обов’язково має робити «Водоекотехпром», це може робити УКБ чи департамент комунального господарства. Проте дощову каналізацію нам передали за рішенням міського голови. Я підготував відповідь, щоб передати на баланс тому, хто обслуговує дорогу. Моє рішення не прийняли, замість того прийшло розпорядження, щоб і решітки передати нам на баланс. Тепер кажуть: замінюйте, а ми на це коштів не маємо».

    Микола Саєвич нагадав, як кілька років тому в івано-франківському бюджеті заклали 800 тис. грн на чистку дощової каналізації. Неочікувано тендер виграла київська фірма. Хтось припускав, що вона буде погано працювати. Втім, вона виявилася якісною, з добрим обладнанням. Але фірма не захотіла виконувати роботу в борг. Як наслідок, дощову каналізацію передали «Водоекотехпрому»…

    Цього року на чистку решіток в бюджеті передбачили 500 тис. грн. Їх розбили на 10 місяців – з березня по грудень. Саєвич переконує, що це неправильно.

    «Прошу: дайте нам 250 тисяч в квітні-травні і ще 250 у вересні чи жовтні, – зазначає він. – Ми спершу половину почистимо, а потім ще половину. Мені не вигідно навіть техніку виганяти за 50 тисяч. Та й для чого мені кошти в грудні, коли мороз і зима? Я ж тоді чистити й так не буду».

    На його думку, треба виділяти в бюджеті кошти й оголошувати конкурс. І тоді знайдуться фірми, які робитимуть це якісно.

    18.07.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!