Прикарпатські депутати про план формування територій: Ми як сліпі коти, не знаємо за що голосувати

  • В Івано-Франківську розпочалося третє пленарне засідання 36-ї сесії обласної ради. Головує заступник голови обласної ради Остап Дзеса, адже Василь Скрипничук відсутній із поважних причин.


    У залі, за даними реєстрації, присутні 76 депутатів із 113 обраних.


    І та ІІ пленарне засідання відбулося в червні. Відтоді Івано-Франківщина втратила ще чотирьох воїнів АТО. Присутні вшанували їх хвилиною мовчання.

     

    Остап Дзеса зазначив, що Франківщина вже втратила 64 воїнів. 


    Сьогодні, 21 липня, сесію розпочали із питання про перспективний план формування території в рамках закону про децентралізацію.  


    За словами керівника апарату Івано-Франківської ОДА Руслана Панасюка, робоча та регіональна група доопрацювала проект-рішення про добровільне об’єднання громад. Тож у доопрацьованому варіанті Панасюк представив проект, втім зазначив, що  вчора внесли певні зміни, про які він і розповів депутатам. За словами Панасюка, рішення змінилося і щодо кількості, а саме – 61 громада. 


    Основні зміни стосуються Галицького району: раніше там пропонували створити три громади, однак Дубівецька громада вирішила перейти до Галича й утворити таким чином дві громади. У Калуші буде Калуська та Новицька територіальні громади, Яблуниця перейшла у Ворохтянську громаду, а Гвіздецька громада у повному складі перейшла до Городенківського району. До Івано-Франківська ввійшло 15 сіл.

    Панасюк попросив депутатів підтримати та схвалити напрацювання робочої групи, зазначивши, що документ не є сталим, прийняті перспективні плани доопрацьовуються, ще будуть вноситись зміни до проекту перспективного плану формування територій. 


    Втім депутати обурилися, що проект-рішення неналежно опрацьоване, адже його надали депутатам у попередньому, а не остаточному варіанті. Депутати  зазначають, що потрібно зважати: не всі громади хочуть об’єднуватися, хтось не визначився, а хтось хоче бути самостійним. А у варіанті, поданому ОДА, ніби всі за добровільне об’єднання, однак це не так. 


    “Ми хочемо розумних перетворень, але нам роздали не те… Ми як сліпі коти: не знаємо, за що голосувати”, – акцентують депутати. 


    Фракція ВО “Свобода” зазначила, що за таке рішення голосувати не буде. Також пропонують ОДА доопрацювати проект та перенести питання на наступну сесію, адже громади теж не готові до таких об’єднань. 

     

    Однак депутат Юрій Романюк зазначив, що проект-рішення потрібно приймати, щоб київські фахівці допомогли навести порядок із територіальними громадами.  

     

    Директор офісу реформ у Франківську Дмитро Дзвінчук звернувся до депутатів із поясненням, що «збиратися можна буде безліч разів, втім, зараз необхідно підтримати перспективний план, який стане дорожньою картою, якою зможемо оперувати».

     

    21.07.2015


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!