МВС назвало топ-13 афер України

  •  

    Міністерство внутрішніх справ склало топ-13 найпопулярніших видів шахрайства, які поширені в Україні.

    Як розповів виданню «Сегодня» речник МВС Сергій Бурлаков, список складено на основі найчастіших звернень українців до міліції. В першій десятці – афери з ксерокопіями паспортів, за допомогою яких шахраї беруть великі кредити. Крім цього, в чортовій дюжині – махінації з банківськими картками, інтернет-продажі неіснуючих товарів і торгівля дешевими путівками на дефіцитні напрямки невідомими фірмами-одноденками. Також останнім часом популярною стала грошова афера: злодії приходять до пенсіонерів, представляючись соцпрацівниками, і лякають, що нинішні гроші вже недійсні, тому гривні треба обміняти на нові купюри.

    Одне з перших місць у такому рейтингу зараз займає «телефонний тероризм». «Шахраї, представляючись міліціонерами, дзвонять на мобільний телефон жертві і пропонують перерахувати гроші на картку за те, що звільнять вашого родича, який начебто збив автомобілем людину. Раніше багато хто платив, але тепер громадяни не тільки розпізнають таких шахраїв, а й допомагають міліції їх піймати, – розповів Бурлаков. – Знаю, що одній із жертв подзвонили аферисти, але пильна громадянка одразу звернулася за допомогою в міліцію, і наші працівники впіймали те угруповання. Телефони жертв аферисти вибирають з довідників (дзвонять на випадкові, одна з таких груп була затримана в Херсонській області), із соцмереж, але є й такі, які дзвонять батькам своїх знайомих». У прокуратурі додають, що за такі афери масово беруться зеки (Читайте також: «Альо! Заплатіть за сина…»)

    В МВС наголошують: якщо робите десь копії паспорта, слід забирати всі примірники копій, навіть браковані. Гроші з картки варто знімати в банкоматах, розміщених у офісах банків. Міліція також нагадує, що за правилами Visa і MasterCard банки зобов’язані повернути потерпілому вкрадені гроші, якщо жертва звернулася з заявою до міліції і надала банку підтвердження про звернення в органи.

    Найпоширеніші афери 2013 року:

    1.      Кредит на втрачений паспорт чи залишені при роздруківці ксерокопії документів.

    2.      Телефонний тероризм (дзвонять вночі, повідомляють про родича, що потрапив в аварію і вимагають гроші – від 2 до 10 тис. грн.)

    3.      Викрадення техдокументації на автомобіль.

    4.      Гадання, «зняття порчі».

    5.      Грабіж з боку фальшивих соцпрацівників (міняють гривні на намальовані гроші) .

    6.      Шахрайство з банківськими картками.

  • 7.      Лжецілительство.

    8.      Пропозиція купити дешеві продукти (термін придатності минув).

    9.      Продаж контрафакта під виглядом ліцензійного товару.

    10.  Продаж дешевих путівок на дефіцитні напрямки (фірми зникають за кілька днів).

    11.  Продаж в інтернеті неіснуючого товару (як правило, за ціною, вдвічі нижчою за середню на ринку).

    12.  Фальшиве працевлаштування.

    13.  Фальшивий продаж квартири.

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!