Зона розкошів: “Галицький кореспондент” побував у Межигір’ї

  • Два маєтки Януковича належать народу України і відкриті для огляду – резиденції «Межигір’я» у селі Нові Петрівці під Києвом та «Синьогора» у селі Гута на Богородчанщині. Обидва стали символом корупції і жадібності влади. Навідався до «Межигір’я» і «Галицький кореспондент». 

     

    Золотий батон і червоні майтки

    Щільний потік людей несе до недавно ще президентського маєтку – від минулої суботи Межигір’я відкрите для відвідування. Поглянути на небачені розкоші, в яких купався ідеолог «покращення», у Нові Петрівці їдуть з усієї України. Перший рівень охорони комплексу – кілька КПП та десятки кілометрів металевого семиметрового паркана. «Колючка» по його верху викладена в три ряди, один із них ще тиждень тому був під напругою. Поруч із вхідними воротами – триповерхова будівля, де мешкала президентська охорона. Від неї в інший бік і до обрію так само стримить паркан, оздоблений колючим дротом.

    Інший парканець – ажурна ковка з позолотою і загострені шпичаки верхівок – оточує власне маєток. Поміж парканами – десять метрів охоронної зони, яку раніше цілодобово патрулювали бійці Управління державної охорони. Тепер тут несе варту самооборона Майдану. Розкішні ворота відкривають дорогу на територію комплексу. Перші асоціації – з Лівадійським палацом і його прекрасним парком. Робочий будинок Януковича, комплекс «Галеон», відпочинковий павільйон «Зелений» та мисливський палац «Хонка» – верхній ярус споруд, пов’язаних між собою системою озер, алей, альтанок і клумб із вічнозеленими рослинами. Карпатські ялівці контрастують із карликовими соснами бонсай. Тропічні ліани і троянди закутані від морозів, показує охоронець-волонтер, біолог за освітою Володимир Кривошеєв. Бронзові і мармурові статуї – копії відомих робіт античних скульпторів.

    Віктор Янукович покинув свою резиденцію в Межигір’ї минулої п’ятниці. В той день, як свідчать записи камер спостереження, звідти вивозили речі – вантажівками і вертольотом. Однак навіть те, що залишилося, вражає: президент зубожілої країни купався в небаченій розкоші. У розкішних апартаментах «Хонки» залишилося чимало творів мистецтва, предметів старовини, цінних речей і подарунків, багато з яких свідчать про патологічну жадібність, самозакоханість, неадекватність і несмак екс-диктатора. Так, знайшли золотий батон у натуральну величину, золоті медалі з портретами Януковича, позолочені банкноти, портрет оголеного Януковича, позолочений посуд і сантехніку. Виявили багато старовинних ікон і стародруків. Та колекцію ретро-автомобілів, яка була розміщена в спеціальному просторому павільйоні вартістю від 100 до 800 тисяч доларів за кожне авто. Поруч з ними – мотоцикли, колекційні дитячі і дамські велосипеди.

    Цікаво, що в маєтку, розрахованому на прийом численних гостей, жили всього троє осіб: Янукович і його співмешканка Любов Полежай з донькою. Інтернет облетіли фото червоних сімейних трусів, покинутих у ванній…

    Зона форевер

    Скробагатьки незаконно привласнили майже 140 га дніпровських схилів. Із оглядового майданчика біля «Хонки» відкривається вид на широку затоку ріки. До води природними уступами й терасами спадає парк, його схили помережані плетивом дерев’яних доріжок та алей із каменю. Над ними вигинають спини мости і мостики. Змійкою спускається вниз асфальтівка – вона виводить на своєрідну набережну. З пагорбів збігають штучні річки. Їхні русла поки що сухі, але з квітня до жовтня ними, подібно до фонтанів замкненого циклу, циркулює вода. В другому ярусі парку за окремим парканом із позліткою – гостьовий будиночок та споруди з його обслуговування. В третьому – загони для коней. Ще десь далі – ферми, комплекси з переробки продуктів, павільйон для яхт і катерів.

    Пряма, мов стріла, набережна з кожного боку впирається у той самий задротований паркан зовнішнього периметру. Фіртка на причал також обгороджена «колючкою». Такі самі дроти тягнуться вздовж лінії води. Мерзенне відчуття – ніби перебуваєш у в’язниці. Його ще більше підсилюють стовпці вздовж алей із написом «охоронна зона». І хоч ідеться про кабель під напругою, та сприймається символічно. Чари привабливого місця остаточно і вщент розбиває сітка з камерами стеження кожних п’ять метрів і світлодіодними ліхтарями, які реагують на рух. Вона починається від внутрішнього КПП біля гостьового будинку, навпіл перерізує масив терас вниз від «Хонки» і зникає десь на просторах Межигір’я.

    За дві години можна оглянути хіба десяту частину маєтку. Тож більшість гостей гуляють його центральною частиною – молодь і літні люди, галасливі родини з дітьми. Люди фотографуються, охоче обмінюються враженнями, знайомляться. «Щодня Межигір’я відвідують близько 150 тисяч людей – хочуть бачити, як жив султан-сулейман-хан-Вітя-Межигірський», – коментує начальник зміни охорони, мешканець Нових Петрівців Аркадій Мусієнко. Розповідає, що територію патрулюють близько двох тисяч чоловіків. «Це громадяни України, які мають революційний досвід, – каже Аркадій. – Намагаємося все контролювати і організувати в такий спосіб, щоби тут нічого не знищили і не винесли звідси те, що належить народу». Він показує одну з кімнат на КПП, яка тепер є складом речей, що їх охоронці відібрали у «туристів». Серед іншого – гаптовані золотом халати, ікони, статуетки. Щоби не спокушати гостей, будинки замкнули на ключ. Та люди годинами вистоюють біля вікон, намагаючись розгледіти, що ж там всередині.

    «Раніше тут була дача Щербицького. Вона частково збереглася – це будинок для гостей. Парк заклали в 1961 році. Все було перероблено за час правління Януковича. Він почав учащати сюди, відколи став прем’єром», – розповідає Аркадій. «Людина приходить в цей світ нагою і так само без нічого покидає цей світ, – філософствує охоронець. – А він, певно, вважав, що буде жити вічно…»

    Дача на кістках

    Порівняно з “Межигір’ям”, президентська резиденція “Синьогора” в Гуті – просто дача. Її також відкрили минулої суботи на вимогу громадськості. Першими побували в “Синьогорі” учасники надвірнянського Автомайдану.

  • Начальник охорони режимного об’єкту, який ховається за огорожею з сигналізацією, навіть провів гостям екскурсію. До неї долучилося й кількадесят місцевих мешканців. «Ми тут з дідів-прадідів живемо і ще жодного разу за цей паркан, який на нашій землі збудували, не заходили!» – з такими словами гутяни йшли оглядати президентські маєтки.

    «Це все народне, – запевняли працівники державної охорони, які лишилися на місці. – То людські гроші, то треба зберегти. Зрозумійте, охорона президента є в кожній державі, навіть у Папи Римського є охорона. Це наша робота, ми охороняємо об’єкт від протиправних дій, не від людей… Ми не стріляли в людей…» Але активісти і не збиралися вчиняти жодних погромів. Вони лише вимагали відкрити резиденцію для громади. Охорона “Синьогори” пообіцяла приймати відвідувачів і не чинити їм перешкод в огляді території. Будинки резиденції передбачливо залишили зачиненими.

    На просторій території “Синьогори” у 50 га чудові бруковані доріжки, ковані ліхтарі, доглянутий парк з рідкісними деревами, штучне озеро з коропами, підйомник, критий тенісний корт, баня і сама будівля резиденції, збудована з використанням елементів гуцульського стилю. Всередині – мармур і дороге дерево.

    Місцеві мешканці розповідають, що маєток звели в долині ріки, яку загатили для штучного озера. Будували її для Леоніда Кучми. Під час будови стався нещасний випадок, який коштував життя чотирьом робітникам. Незважаючи на це, Кучма любив приїздити в Гуту – відпочивав тут влітку, святкував зимові свята. Любов до “Синьогори” поділяв і його наступник Віктор Ющенко. А от Янукович, навпаки, навідувався рідко. За словами начальника охорони, Янукович побував у Гуті лише тричі. Перший візит відзначив наказом вичистити резиденцію від попередника – гутяни, найняті в робітники, здирали зі стін не лише килими, а й різьблені деталі інтер’єру, зривали підлогу. Все всередині маєтку новий «цар» переробив під себе – у тяжкому класичному стилі.

    Однак, хоч екс-президент і недолюблював прикарпатську резиденцію, за три роки його правління в реконструкцію та утримання “Синьогори” вбухали понад чверть мільярда гривень бюджетних коштів. Для порівняння, це в сім разів більше, ніж витрачається на охорону здоров’я в Богородчанському районі, де розташований маєток…

    Маєток Януковича в Нових Петрівцях став власністю народу 23 лютого – Верховна Рада України прийняла рішення повернути резиденцію «Межигір’я» в державну власність. За це рішення проголосували 324 нардепи. На передачу майна відвели 10 днів. “Синьогора” ж завжди була в державній власності – в підпорядкуванні Державного управління справами Адміністрації президента України. Наразі українці обговорюють, як використати об’єкти з користю для людей. Найчастіше лунають думки про відкриття санаторіїв для дітей-сиріт чи реабілітаційного центру для поранених майданівців. Остаточне рішення має прийняти нова українська влада.

    Наталія КУШНІРЕНКО,

    фото з Гути Руслана КОЦАБИ

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!