Життя після Олімпіади

  • Два місяці минуло з часу завершення літніх Олімпійських ігор-2008 у Пекіні. Для прикарпатського дзюдоїста Романа Гонтюка, який виборов у Піднебесній бронзову нагороду, цей час був насичений урочистими прийомами, вшануваннями та безліччю привітань. Воно й не дивно: пекінська відзнака Гонтюка стала особливою не лише для  спортсмена, але і для всієї збірної України, адже вона виявилася першою в скарбничці «синьо-жовтих» і вселила в наших олімпійців віру у власні сили…

    Після завершення Олімпіади часу на відпочинок у Романа практично не було. Прикарпатського спортсмена просто затягали по різноманітних прийомах – від вшанувань Президента та прем’єр-мiнiстра до походів по високих кабінетах рідної Івано-Франківщини. «Минуло вже два місяці після завершення Ігор, а нас із тренером ще продовжують відзначати на різних рівнях. Наприклад, губернатор області дуже хоче побачити. Він сказав, що олімпійці Івано-Франківщини не будуть обділені увагою за внесок у прославляння регіону», – розповів Роман.

    Медальні привілеї

    На одному з урочистих вшанувань Гонтюку, який до цього захоплювався риболовлею, подарували рушницю. Тепер спортсмен має намір зайнятися полюванням. Крім рушниці, у кишені нашого дзюдоїста – 350 тисяч гривень за «бронзу» Пекіна і гарантована президентська стипендія у розмірі 10 000 щомісячно. Також Роману дісталася однокімнатна квартира у столиці. Про помешкання у Києві Гонтюк мріяв вже давно. Каже, що у столиці більше можливостей для тренувань, зрештою, більша кількість спаринг-партнерів. Не маючи постійного київського житла, спортсменові доводилося перебиватися у готелях та гуртожитках, адже практично увесь олімпійський цикл підготовки до Ігор-2008 Роман провів на татамі столичних спортивних залів. Але й про рідну Надвірну прикарпатський дзюдоїст не забуває.

    Почесний надвірнянин

    «У Надвірній я буваю постійно. Вважаю, що можна жити в одному місті і залишатися мешканцем другого. Я ніколи не зраджу свою малу батьківщину, бо там народився, живу, надалі буду там серцем і прославлятиму свою країну та Прикарпаття. І навіть якщо переїду зовсім до Києва, навпроти мого прізвища завжди буде згадуватись Івано-Франківська область», – каже Гонтюк. У Надвірній Роман Гонтюк зараз справжній герой. На підтвердження цих слів – нещодавня інформація про те, що його збираються зробити почесним громадянином цього прикарпатського містечка. Депутати тутешньої міськради  якраз розглядають усі нюанси цього питання. «Дуже було приємно, коли я приїхав додому й мене зустріло все міське керівництво. Розповідали, як уболівали за мене, переживали», – говорить спортсмен. До слова, ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» нагородило Романа премією в розмірі 50 тисяч гривень за прославляння нашого краю.

    Повернення на татамі

  • Олімпійські будні вже минули, а з ними підійшов до завершення ще один олімпійський цикл. На черзі новий – підготовка до Олімпіади-2012, яка проходитиме у Лондоні. Свій змагальний графік Гонтюк відкрив минулого тижня, виступивши на міжнародному турнірі «Rendez Vous», що пройшов у ці вихідні в канадському Монреалі: український дзюдоїст завоював срібну медаль у ваговій категорії до 90 кг. Цікаво, що Роман був єдиним представником України на цих змаганнях. У попередніх сутичках наш спортсмен за 1 хвилину 53 секунди чисто переміг Роджера Мазеллу зі США і за 1 хвилину 58 секунд достроково поборов канадця Лукаша Моздзена. Основний час півфінального поєдинку українця проти переможця нещодавнього Кубку Світу у Норвегії Олександра Емонда з Канади переможця не виявив, але переможний кидок вдався Роману вже в овертаймі.  На жаль, у фінальному двобої прикарпатський дзюдоїст поступився французу Ромейну Буффету.

    Нагода взяти реванш

    Проте і друге місце на Кубку світу слід розцінювати як високий результат, враховуючи, що це був перший вихід на татамі Гонтюка після «бронзової» Олімпіади. На черзі – нові старти. Зокрема, Роман планує прийняти участю у міжнародному турнірі «Megion International Judo Tournament», що проходить у Росії і традиційно збирає переможців та призерів світових, європейських першостей, Олімпійських ігор. Ці змагання цікаві тим, що відбуваються тільки в одній ваговій категорії – до 81 кілограма. Відрадно, що минулого року саме надвірнянський дзюдоїст став тріумфатором цих змагань, перемігши у фіналі бронзового призера афінської Олімпіади Дмитра Носова. Цьогоріч свою готовністю виступити на турнірі і позмагатися за грошовий приз у 2 мільйони рублів підтвердили вже 11 спортсменів з десяти країн світу, включаючи олімпійського чемпіона Оле Бішофа. Саме цьому німцю Гонтюк поступився у півфіналі олімпійських ігор у Пекіні. Тож буде нагода взяти реванш!

    Андрій МЕНІВ

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    One thought on “Життя після Олімпіади

    1. Класний матеріал! Дякую автору! Я дуже вболіваю за Романа Гонтюка, а тому цікаво було почитати чим він зараз займається! 

    Comments are closed.