Андрій КОРНІЄНКО: “В Україні повинно відбутися повне перезавантаження влади”

  • Голова Івано-Франківської міської організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Андрій Корнієнко у розмові з журналістом «Галицького кореспондента» поділився думками стосовно подальшого розвитку міської організації партії, якою повинна бути нова українська влада, хто і як має змінити Івано-Франківськ, а також розповів про ту роботу, яку щоденно роблять активісти партії.

    – Пане Андрію, нещодавно партія “УДАР” організувала акцію під стінами обласної ради із закликом розпуску ВРУ і проведення дострокових парламентських виборів. А як ви ставитеся до ідеї проведення ще й дочасних виборів до місцевих рад?

    Вимога Майдану про повне перезавантаження влади залишається пріоритетним завданням партії “УДАР”. Це та позиція, від якої партія ніколи не відступить. Першим завданням є дострокові вибори до ВРУ ще в 2014 році. Ті люди, які перебувають під куполом ВРУ, абсолютно не відбивають настроїв українців.

    Фракція “УДАРу” у Верховній Раді України зареєструвала законопроект про саморозпуск парламенту. Чому важливий саморозпуск? Тому, що для чинної ВРУ питання саморозпуску є принциповим. А тільки після саморозпуску суспільство зробить певні висновки про тих депутатів, які готові піти на цей крок, і про тих, які всіма силами тримаються за крісла. На підтримку саморозпуску ми і провели акцію. Скоріше за все, на наступному пленарному тижні це питання буде поставлено на голосування у ВРУ. Ми переконані, що більшість депутатів підтримає його і вибори відбудуться восени. Після того, звичайно, необхідно проводити дострокові вибори до місцевих рад, рішення про перевибори яких має прийняти вже новообрана Верховна Рада України. Я впевнений, в країні повинно відбутися повне перезавантаження влади. В ім’я тих хлопців, які загинули, ми зобов’язані довести до кінця ту справу, яка була розпочата на Майдані.

    – Якою повинна бути нова влада, на вашу думку?

    У владу на всіх рівнях повинні прийти люди, які пройшли Майдан, зрозуміли цінності Майдану і будуть впроваджувати їх в життя. Ми стояли на Майдані не проти когось конкретно, а за те, щоб повністю змінити систему. І її потрібно міняти. У владі потрібні люди, які зрозуміли, як її змінити і як не допустити повернення назад. Сьогодні потрібні кардинальні реформи на всіх рівнях. Головне зараз ініціатива.

    Ми, зокрема, співпрацюємо з низкою громадських організацій міста, які проявляють свою громадську позицію. Також звертаємося до усіх активних середовищ Івано-Франківська, креативних франківців із закликом до спільних дій. Маємо також ідею, щоб на базі політичної партії “УДАР” об’єднати тих активістів і ті громадські організації, які мають бажання реальних змін у місті. Спільно змінювати завжди легше.

    Так розуміємо, що ви поставили перед собою завдання сформувати нову команду…

    Команда “УДАРу” формується постійно. Основу команди складають люди, які були під час її заснування в 2010 році. За чотири роки до нас долучилися спеціалісти з різних напрямків. Ми відкриті для усіх активних франківців, які готові не словами, а щоденними справами змінювати місто. Політична партія – це не самоціль для нас. Це інструмент для досягнення цілей – змін в суспільстві, державі. Тому нашим завданням є сформувати команду, залучивши спеціалістів із різних галузей, і з цією командою прийти на місцеві вибори. Нам потрібні молоді, цікаві люди, які по-новому бачать управлінські процеси.

     – Зараз багато людей об’єднуються навколо питань допомоги військовим. Чи працює в цьому напрямку партія “УДАР”?

    Військовим ми допомагаємо, але не надаємо розголосу цьому. Допомагати людям, які захищають державу, – обов’язок пересічного  українця, але у який спосіб це робити – це вже особиста справа кожного. Вважаю, що так само, як і участь у подіях на Майдані, допомога армії  – це особиста справа кожної людини і використовувати це для здобуття якихось політичних балів чи преференцій недоречно.

     – Якщо говорити про вибори до місцевих рад, то з якою програмою ваша політична сила йтиме на них?

    Наразі міською організацією партії “УДАР” розробляється програма розвитку Івано-Франківська. ЇЇ лейтмотивом і головним шляхом розвитку міста вважаємо залучення іноземних інвестицій.

    – У чому причина, що зараз іноземні інвестиції не працюють у місті?

    Будь-який інвестор перед тим, як вкласти ресурси у певне бізнесове середовище, вивчає ризики. Нині, окрім нестабільності у політичній і військовій сфері, є ще й питання «корупційної гідри». Інвестор на кожному кроці стикається з вимогами хабарів, завданнями, які в країнах Європи взагалі не існують, – дозволами, погодженнями. Як на мене, то і влада, й інвестори повинні бути у партнерських відносинах, мати спільні зобов’язання і чіткий розрахунок у співпраці. Потрібно максимально спростити дозвільні процедури. Що таке інвестиція? Це, в першу чергу, робочі місця, податки у місцевий бюджет. Ми вже повинні працювати на те, щоб промислові зони міста розвивалися, бо програма децентралізації неминуча, а тому левова частка коштів, які буде сплачувати інвестор у вигляді податків, залишиться у місцевому бюджеті. Чим більше інвестицій, тим більше податків, а отже, більше коштів на дороги, садочки, школи, лікарні та поліклініки, дитячі майданчики, стадіони, ремонти будинків та соціальну сферу.

    – Якщо вже зайшла мова про практичні питання, то керівництво держави починає активно вдаватися до заходів з енергозбереження. Свого часу партія “УДАР” в Івано-Франківську запропонувала програму утеплення багатоповерхових будинків. На якій стадії зараз ця програма?

    Розробкою та впровадженням Програми теплової модернізації житлового фонду на умовах співфінансування (50% – міський бюджет, 50% – мешканці) наша команда почала займатися ще у 2012 році. Її суть у тому, що мешканці багатоповерхових будинків, як правило, панельних, де відбуваються величезні втрати тепла в осінньо-зимовий період, проявляють ініціативу і за співучасті у фінансуванні – 50% власних коштів і 50% із міського бюджету – проводять утеплення зовнішніх стін будинку. Кошти, за ініціативи фракції “УДАР” в Івано-Франківській міській раді, були закладені в міський бюджет.

  • У 2013 році утеплено 10 будинків, виконано робіт на 770 000 гривень, з яких 385 000 оплачено з міського бюджету, а 385 000 гривень мають оплатити жильці міста. Утеплення проводиться пінопластом, товщина якого 10 см, а також застосовується мінеральна вата, якою обрамляються вікна та з якої виконуються протипожежні пояси. Всі роботи здійснюються відповідно до чинних норм, і, напевно, це перші будинки в місті, при утепленні яких використовується мінеральна вата.

    У 2014 році програма продовжується. Більше того, вона розширюється. Мешканці, які відчули усі переваги програми, маючи наш досвід утеплення попередніх будинків, посприяли тому, що програма стала популярною серед франківців. Програмою передбачено не тільки утеплення фасадів, але й заміна вікон у під’їздах на металопластикові, заміна вхідних дверей та інше. Однак мешканці мають самі проявити ініціативу. Це дуже важливо, бо тоді люди відчувають свою відповідальність – вони вкладають свої кошти і, відповідно, зовсім по-іншому ставляться до результатів роботи.

    Зараз Україна у дуже складній ситуації, тому питання енергозбереження актуальне, як ніколи. Всі розуміють, що цієї зими буде дуже різко обмежене споживання природного газу, а тому такі програми дозволяють заощаджувати витрати енергії і сприяють енергоефективності.

    Відтак сподіваємося, що у бюджеті на 2015 рік кошти на програму будуть збільшені. А фракція “УДАР” в міській раді зробить усе для того, щоб кошти були виділені.

    – Скільки коштів було виділено цього року? Скільки вже будинків утеплено, хто виконує роботи?

    Було виділено 2 млн. грн. Однак поки що освоєна незначна сума, бо через бюрократичні процедури блокується фінансування. Замовником робіт є балансоутримувач будинків – КП «ЄРЦ», яке наймає підрядні організації.  Мешканці мають змогу контролювати хід виконання робіт.

    – Нещодавно активісти “УДАРу” зловили «на гарячому» підприємливих людей, які вивозили з Вовчинців газові труби. Розкажіть, як далі розвивається ця ситуація?

    Наприкінці червня активістами партії “УДАР” було виявлено факт крадіжки труб магістрального газопроводу, який розташований між селами Вовчинець і Колодіївка. За фактом цієї крадіжки вже порушено два кримінальних провадження правоохоронними органами Тисменицького району.  Це питання перебуває на контролі у прокурора району. Стосовно самого факту крадіжки і нанесення шкоди природному середовищу, оскільки це відбувалося на території природоохоронної зони «Вовчинецькі гори», то ми не можемо це залишити без належного розгляду. Я особисто провів зустрічі із керівником «Прикарпаттрансгазу» і прокурором Тисменицького району, щоб цей інцидент був розслідуваний відповідно до законодавства. Ми і надалі будемо слідкувати за розвитком цих подій.

    – Подейкують, що активістам пропонували гроші за нерозголошення побаченого…

    Дійсно, такий факт мав місце. Трьом активістам партії “УДАР” було запропоновано по 10 тис. грн. компенсації за те, що вони не будуть зчиняти галас. Але як свідомі громадяни, вони відмовилися від цього, натомість повідомили СБУ та міліцію про події, які бачили.

    Як відомо, за останній місяць на газопроводах в області відбулося декілька терористичних актів, що вивчаються СБУ. Тому допускаємо, що подія, що трапилась, може бути складовою цього ланцюжка. Але це вже повинні встановлювати правоохоронні органи. Наша ж основна мета – винні мають бути покарані.

    А тому, якщо виявляються якісь факти злочинної діяльності осіб, то їх потрібно не тільки зафіксувати, але й усіма силами намагатися довести до вирішення у судовому порядку.

    Ми ж маємо ініціативу, з якою плануємо звернутися до керівництва «Прикарпаттрансгазу», щоб труби, які вже викопані, та ті, що ще треба викопати із землі, якщо вони не придатні для експлуатації, здати на металобрухт, а виручені кошти відправити на потреби українських військових.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!