Перерваний політ

  • Збитий на сході України малайзійський авіалайнер з майже трьома сотнями людей на борту може суттєво змінити вектори у міжнародній політиці і насамперед – у відносинах між Заходом і Росією. Деякі аналітики навіть стали гадати, а чи не призведе ця трагедія до світової війни.

     

    Минулого четверга у небі над Донбасом потерпів катастрофу пасажирський літак «Боїнг-777», що летів із столиці Нідерландів Амстердама у столицю Малайзії Куала-Лумпур. Усі 283 пасажири, з них 80 дітей, та 15 членів екіпажу загинули. Уламки повітряного судна, яке йшло на висоті понад 10 км, розлетілися на кілька кілометрів.

    Серед загиблих – 192 підданих Нідерландів (один з них мав і громадянство США), 44 громадяни Малайзії (серед них 15 членів екіпажу), 27 громадян Австралії, 12 – Індонезії, 10 – Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один – Нової Зеландії.

    Оскільки літак зазнав катастрофи над зоною АТО (антитерористична операція – авт.) на сході України, одразу виникли підозри у тому, що він був збитий.

     

    Фатальна помилка чи теракт

    Буквально через лічені хвилини після падіння малайзійського «Боїнга» лідер донецьких сепаратистів Ігор Стрєлков поспішив похвалитися у «Вконтакте», що вони збили черговий український літак. «В районі Тореза щойно збили літак АН-26, лежить десь за шахтою «Прогрес». Попереджали ж – не літати «у нашому небі», – повідомив він о 16.50.

    Одночасно зі «Стрєлком» цю інформацію також поширили російські ЗМІ. Але швидко з’ясувалося, що жодного українського військово-транспортного літака в тому районі у той час не падало. Натомість, впав малайзійський борт рейсу MH17, на якому було 293 людини. Авіалайнер зник з екранів радарів Дніпропетровського районного диспетчерського центру о 16.20, а о 16.45 впав за 3 км на північний захід від населеного пункту Грабове Шахтарського району Донецької області.

    Крім того, прес-служба Міністерства оборони заявила, що «за період проведення АТО зенітно-ракетні комплекси Збройних сил України (ЗСУ) не застосовувалися, жодного пуску зенітних керованих ракет не було». У військовому відомстві також підкреслили, що винищувачів ЗСУ в повітряному просторі на той час також не було.

    Служба безпеки України (СБУ) оприлюднила записи розмов терористів, з яких випливає, що саме вони, терористи, збили цей літак. На записах зафіксовано, як о 16.40 терорист на прізвисько «Бєс» доповідає полковнику ГРУ Генштабу ЗС РФ Василю Гераніну про те, що козаки збили літак. Спершу він каже, що то український літак, але телефонує ще раз і уточнює, що це цивільний літак з багатьма жертвами.

    СБУ також продемонструвала журналістам фото зенітно-ракетної установки «Бук-М» на одній із вулиць міста Торез, а також фото слідування колони сепаратистів з цією установкою Донецькою областю. Окрім того, було оприлюднено фото, зроблене в момент запуску ракети в районі міста Торез в напрямку селища Сніжне, на якому чітко видно інверсійний слід ракети, якою був збитий малайзійський літак.

    А путінська Росія – проти

    Здавалося б, яких ще доказів потрібно, але офіційна Росія продовжує відхрещуватися від можливої причетності до падіння літака і звинувачує у цій трагедії виключно Україну. «Цієї трагедії не сталося б, якби на цій землі був мир, в усякому разі не були б відновлені бойові дії на південному сході України. І, безумовно, держава, над територією якої це сталося, несе відповідальність за цю страшну трагедію», – заявив президент Росії Путін невдовзі після трагедії, тим самим накресливши генеральну колію для своєї пропагандистської машини.

    Як наслідок, російські медіа почали висувати версії, одна від іншої фантастичніші. Чого вартує, наприклад, таке безглузде припущення, що малайзійський «Боїнг» вилетів з Амстердама вже набитий трупами?! Або що справжньою ціллю української ракети був літак президента Путіна, так званий «борт №1», який узагалі останнім часом не літав над територією України? Складається враження, що російська державна пропаганда з усіх сил намагається перетворити на фарс жахливу трагедію, котра забрала майже три сотні життів, щоб заплутати всіх остаточно.

    Реакція світу

    Однак заголовки іноземних газет на зразок «Путінська ракета», «Мого сина вбив Путін», «Загони Путіна збили літак» свідчить про те, що у світі керівнику Російської Федерації не вірять. Реакція лідерів провідних держав на катастрофу в донецькому небі також, по суті, є однозначною: цього б не сталося, якби не підтримка Росією сепаратистів на сході України.

    Держсекретар США Джон Керрі прямо звинуватив Москву в передачі ополченцям системи протиповітряної оборони (ППО), а прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що якщо вина ополченців в авіакатастрофі буде доведена, відповідальність понесе Москва.

    «Росія може використати момент, щоб знайти вихід з цієї небезпечної кризи. Сподіваюся, що це буде зроблено. Але якщо цього не відбудеться, то ми повинні відповісти рішуче», – написав він у статті, опублікованій вчора в “Sunday Times”. Кемерон закликав європейських колег трансформувати обурення в дії. «Йдеться, зрозуміло, не про військові дії, – уточнив він. – Але настав час використовувати нашу владу, вплив і ресурси, щоб виявити тих, хто скоїв цей злочин, і притягнути їх до відповідальності».

    А глава МЗС Великобританії Філіп Хаммонд навіть пригрозив, що Росія ризикує стати країною-ізгоєм, якщо не одумається.

    Не спиться

    Цілком ймовірно, що жорстка реакція міжнародного співтовариства або ж представлені докази приперли російського лідера до стінки. Останніми днями Путін не виглядає таким самовпевненим, як завше, а у ніч з неділі на понеділок офіційно звернувся до сепаратистів з проханням допустити міжнародних експертів до місця падіння літака.

    «Необхідно, щоб на місці катастрофи працювала повноцінна група експертів під егідою ІКАО, відповідна міжнародна комісія. Потрібно зробити все для забезпечення її повної, абсолютної безпеки, забезпечити необхідні для її роботи гуманітарні коридори», – наголошується у нічному зверненні Путіна, опублікованому на офіційному сайті російського президента о 1.40 за московським часом. Путін також запевнив, що зі свого боку Росія зробить усе, що «від нас залежить, щоб конфлікт на сході України перейшов із сьогоднішньої військової фази у фазу обговорення за столом переговорів мирними і виключно дипломатичними засобами».

    Можливо, й справді лідер РФ вирішив нарешті, після жахливої трагедії, що забрала опосередковано і з його вини 298 життів, прислухатися до голосу цивілізованого світу. А може, він просто зрозумів, що настала пора зупинити сепаратистів-терористів, поки вони зовсім не вийшли з-під його контролю. Або ж це був лише черговий відволікаючий маневр напередодні понеділкового засідання Радбезу ООН, який повинен був ухвалити резолюцію щодо рейсу МН17. 

    Якщо ж Путін зробив останнє (на що він завжди був мастак), то Росія невдовзі може й справді стати міжнародним ізгоєм, і тоді почнуться нові темні часи у її відносинах із Заходом. В усякому разі збиття пасажирського літака вже, схоже, стає переломним моментом у гібридній війні Росії проти України. Усе більше країн у світі починають розуміти справжню суть путінського режиму і підтримувати Україну в її справедливій боротьбі.

    Тарас ТКАЧУК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!