Як франківці бійцям АТО допомагають

  • «Ситуація така, що наша армія дала військовим зброю та боєприпаси. Все решта лягає на людські плечі». Ці слова громадського активіста Олексія Драпака («Лихого»), по суті, вичерпно характеризують стан забезпечення учасників антитерористичної операції (АТО) на сході України. Держава не може забезпечити вояків всім необхідним. Є потреба у спорядженні, військовому обладнанні, а іноді навіть у продуктах харчування. Саме тому в Івано-Франківську, як і по всій Україні, громадські активісти, організації та представники влади проводять збір допомоги нашим бійцям на Сході. Ми поцікавилися, хто цим займається, як працюють ці люди і чи справді допомога надходить до бійців.

     

    Широким фронтом

    Однією з першопрохідців у цій справі стала обласна Самооборона. Починали вони із збору продуктів у супермаркетах, чим займаються й досі. 1 липня представники Самооборони вже звітували про передачу першої партії допомоги, а саме вантажу вагою 15 тонн (необхідних технічних приладів, амуніції, медикаментів та провіанту), який вони збирали протягом місяця.

    На звітній прес-конференції були представлені фото- та відеоматеріали, з яких було видно, як пакували провіант, скільки його було, а також був зафіксований процес доставки і передачі допомоги бійцям. На відео бійці АТО щиро дякували за таку підтримку та допомогу, говорили про свій бойовий настрій, а також гарантували, що будуть стояти до кінця.

    Самооборона продовжує збирати допомогу, але тепер пріоритетними стали військова амуніція та технічні прилади. Для цього було відкрито банківський рахунок, на якому будуть акумулюватися кошти для миттєвої допомоги Збройним силам України. Кожен громадянин зможе реально контролювати витрачені кошти, оскільки відео- та фото звіти, а також бухгалтерія будуть оприлюднені і в інтернет-просторі.

    Осторонь проблем військових не залишилась і влада. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус повідомив на позачерговій сесії міської ради 2 липня, що його сім’я купила тепловізор, який передає батальйону «Айдар». Ще один тепловізор, за його пропозицією і згодою депутатів, мав бути закуплений за рахунок міського бюджету, з коштів, закладених на мобілізаційні заходи.

    Допомогу нашим військовослужбовцям надали і керівники департаментів та управлінь обласної державної адміністрації. З ініціативи директора департаменту фінансів ОДА  Галини Карп були зібрані кошти, за рахунок яких прикарпатським військовим придбано три прилади нічного бачення. Їх, як повідомляє прес-служба ОДА, одразу ж було передано для доставки в батальйон територіальної оборони.

    Нагадаємо, що 9 липня відбулося екстрене засідання Ради оборони області, під час якого було прийнято одноголосне рішення про виділення коштів для придбання запчастин до автомобільної техніки та паливно-мастильних матеріалів, а також спеціалізованого обладнання (тепловізори, прилади оптичні та нічного бачення, приціли).

    Численні ініціативи

    Левову частку допомоги вдається зібрати завдяки ініціативній групі «Свій за свого», яка  розмістила скриньки для збору коштів у мережі аптек «Іва-Фарм», ресторанах «Франко», «Chicken Hut», «Пасаж Гартенберг», «Кабукі», «Десятка», театрі кіно «Люм’єр» та в перукарні «Класика». Особливість акції в тому, що вона діє за принципом «з рук у руки». Тобто за зібрані кошти активісти закуповують необхідні для військових речі та безпосередньо передають їх військовослужбовцям, повідомляє сайт міськвиконкому. Вже були закуплені тепловізор для батальйону «Айдар» та два бронежилети. Нині триває збір коштів на 30 бронежилетів для військової частини.

    Ну і, мабуть, найбільше у цю справу вкладають громадські організації та активісти міста. ГО «Спільними зусиллями» у травні збирала фінансову допомогу бійцям Національної гвардії, а минулого тижня  розпочала збір продуктів та засобів гігієни у супермаркетах міста. «Зібрали вже багато, оскільки люди охоче відкликаються на наші звернення та розуміють, що від кожного з нас може залежати доля бійців. Незабаром продукти повезуть на блокпости українським воякам», ‒ розповів голова організації Віталій Мерінов.

    Збір допомоги бійцям АТО підтримали і міськорганізація КУНу та облорганізація ГО «Патріот України». Окрім централізованого збору, активісти збирають продукти в супермаркетах та магазинах міста. Там же розміщують скриньки для коштів. Вони також отримують передачі з районів області та організували пункт прийому допомоги бійцям добровольчого спеціального батальйону «Азов» та 5-го батальйону територіальної оборони за адресою вул. Січових Стрільців, 34. Крім того, відкрито гарячу лінію, звернувшись за якою, люди можуть отримати додаткову інформацію або залишити свої контакти.

    Один із координаторів збору, провідник ІФОГО «Патріот України» Сергій Сивачук зазначає: «Ми дякуємо всім, хто долучається до акції, передає гроші та продукти, а також волонтерам, які допомагають на пунктах. Франківці довели, що їм не байдужа доля вояків України. Просимо інформувати своїх родичів та друзів про проведення збору допомоги, пункти її прийому та контактну інформацію. Наш обов’язок – підтримати тих, хто щодня бореться за наш спокій та добробут».

    Варто відзначити, що багато наших краян відгукуються на такі акції, підтримують ініціативи громадських організацій, жертвують гроші, приносять продукти чи необхідні речі на пункти збору, проводять постійний збір допомоги у супермаркетах.

    Регулярні акції зі збору допомоги бійцям АТО доповнюють різноманітні аукціони та благодійні концерти. Допомагають і наші земляки з-за кордону. Та про це ми розповімо згодом.

     

    Анна ЛУЖНА

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!