Переселенців зі Сходу примусово вивезуть до Росії з окупованого Криму

  • Переселенців зі Східної України будуть вивозити з окупованого Криму до Росії, – передає “УП“.

     

    Про це повідомляє “5 канал” з посиланням на заяву окупаційного глави Криму Сергія Аксьонова.

    За словами Аксьонова, зараз “існує масштабна програма з переселення жителів сходу України, які тимчасово виїхали із зони АТО”.

    Уже складено графік їх вивозу з півострова. Так 150 біженців планують розселити у Новосибірській, Нижегородській, Саратовській, Свердловській областях та у Башкирії.

     

    У свою чергу “Радіо Свобода” відзначає, що наразі в Криму перебуває близько семи тисяч переселенців, щодня туди прибуває ще 300 – 500 людей.

     

    Водночас, за словами кримської правозахисниці Ольги Скрипник, Росія вважає таких людей біженцями, тоді як для України вони – внутрішньо переміщені громадяни. 

    “Тут потрібно розуміти, що Росія їх називає біженцями, щоб зрадити якийсь юридичний статус біженця і говорити про те, що оскільки вони тікають з України до Криму, то вони мають бути біженцями”, – зазначила вона. 

    На думку Скрипник, у даних людей не питатимуть думки про їх бажання виїхати до Росії, чим буде порушено їхнє право на свободу пересування. 

    “Переміщення цих людей не залежатиме від їхньої думки і бажання. Отже, це є порушенням свободи пересування, порушенням європейської конвенції про права людини. Та ж Росія потрапляє під юрисдикцію європейської конвенції і зобов’язана дотримуватися цього”, – вважає правозахисниця.

     

    У свою чергу російський фотограф, працівник газети New York Times Сергій Пономарьов у своєму Твіттері написав, що тільки у четвер російське МНС відправило в Уфу (Башкирія) та Ульянівськ 601 людину.

    Як відомо, раніше Федеральна міграційна служба Росії прийняла рішення до 1 вересня закрити всі пункти розміщення переселенців у Криму та деяких регіонах Росії.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!