Визначальні вибори в об’єднаних громадах

  • 18 грудня у 143-х об’єднаних територіальних громадах України відбудуться перші вибори. Зокрема, і в семи ОТГ на Прикарпатті. Івано-Франківщина замкнула десятку областей, де цьогоріч створено найбільше громад. Чого очікувати від цих виборів та хто хоче очолити об’єднані громади, дізнавався «ГК».

    Зміни, які чекають ОТГ

    Координатор регіонального Офісу реформ в Івано-Франківській області Руслан Панасюк розповідає, що ОТГ передається значна система повноважень у 22 сферах управління: освіта, медицина, культура, економічний розвиток, бюджетна політика, утримання інфраструктури тощо. Тобто ті повноваження, які до моменту утворення громади виконувалися райдержадміністраціями, тепер здійснюватимуться силами громади.

    Передаючи повноваження, держава передбачила і передання фінансового ресурсу ОТГ. «Їхній власний ресурс буде формуватися з таких складових: освітня субвенція, яка розраховується на одного учня, медична субвенція з розрахунку на одного мешканця, базова дотація, що розраховується з економічних показників ОТГ та власні надходження громади. Тут уже розширюється податкова база для ОТГ. Власні надходження включають 60% ПДФО, 25% екологічного податку, 5% акцизного, 100% єдиного податку, 100% плати за землю і 100% оплати від нерухомості. Отже, маємо гроші, маємо повноваження і підходимо до того, що самі господарюємо в ОТГ», – пояснює Панасюк.

    Тим громадам, які добровільно об’єднаються одними з перших, держава декілька років надаватиме фінансову підтримку на розвиток інфраструктури: ремонт доріг, освітлення, каналізації, шкіл тощо. 2017 рік стане останнім, коли громади зможуть об’єднуватися добровільно. Тому якщо сьогодні якісь населені пункти не хочуть об’єднуватись, мотивуючи це тим, що їм і так добре, то вони змушені будуть це зробити потім згідно з законом. В Івано-Франківській області передбачено утворення 57 ОТГ.

    За словами Руслана Панасюка, закон про адміністративно-територіальний устрій зупинить етап добровільного об’єднання. Після його прийняття ми перейдемо на трирівневу систему державного управління. Найнижчим, базовим рівнем управління стануть ОТГ, другим рівнем буде район і третім – область. «Це будуть не такі райони, як зараз. В Івано-Франківській області передбачається 3-4 райони, які матимуть набагато менше повноважень, ніж теперішні. У результаті реформи передбачається ліквідація районних рад, РДА, обласних рад та ОДА як інституцій, які втратили свою життєздатність і потрібність», – продовжує пан Руслан. Натомість у районних та обласних центрах будуть створені префектури – наглядово-контролюючі органи.

    У 2016 році між 159 утвореними громадами розподілили мільярд гривень державної субвенції. Як зауважує Панасюк, вони розраховувалися залежно від  площі громади і кількості сільського населення. Відтак Печеніжинська, Старобогородчанська та Верхнянська ОТГ отримали 22 млн. гривень. З них 9 млн. 400 тис. грн. отримала Печеніжинська громада, оскільки вона є найбільшою, 8 млн. 100 тис. грн. – Верхнянська і 4 млн. 500 тис. грн. – Старобогородчанська.

    За словами Руслана Панасюка, четверта громада – Білоберізька, пройшла вибори навесні цього року, тому не встигла розпочати самостійне фінансове життя, оскільки бюджет планується з 1 січня. Тому дев’ять місяців вона була змушена чекати і вже з нового року отримає свої фінансові переваги й буде повноцінно функціонувати.

    А Більшівцівська, Витвицька, П’ядицька, Матеївецька, Нижньовербізька, Космацька і Тлумацька ОТГ, в яких вибори відбудуться 18 грудня, згідно з новою правкою до закону про бюджет України на 2017 рік, розпочнуть свою роботу і фінансове життя як ОТГ з 1 березня наступного року.

    Найважливіші вибори

    На думку інформаційного аналітика Ігоря Ткача, дуже багато людей взагалі не знають, що незабаром відбудуться вибори. Це пов’язано з тим, що вони будуть тільки в семи ОТГ. Тому спостерігається дещо пасивне ставлення до виборів як самих політичних сил, так і тих членів виборчих комісій, яких вони направили. До того ж, згідно з законом про місцеві вибори, ключова роль на них відведена районним виборчим комісіям. Вони утворюються ДВК, роблять подання від політичних сил, проводять жеребкування, утворюють комісії.

    «Цього року, оскільки не відбувається ніяких виборів до районних рад, то й районні виборчі комісії не отримали ніяких грошей. Зовсім нічого. І виходить, що в районних комісіях почались рухи, коли члени комісій почали відмовлятися від своїх повноважень. Є ризики, що не буде кому цього робити, і люди, які не отримали ніякого забезпечення, з великою неохотою ставляться до цієї роботи», – розповідає Ткач.

    Зараз же, вважає він, людям треба обрати в цих ОТГ голів, які зможуть їх вивести на рівень самоокупності, спроможності, щоб децентралізація мала позитивний ефект. Адже саме від цих людей залежить, як цю адміністративну реформу сприйматимуть. «Якщо в нових ОТГ керівники і ради будуть спроможні вивести на добру орбіту свої громади, то сусіди будуть бачити позитивний приклад і самі захочуть об’єднуватися. А якщо вони виберуть якихось недостойних людей або випадкових, то є загроза, що буде негативний приклад і мало хто буде розбиратися в його причинах, а просто будуть його брати і демонструвати, що нічого доброго об’єднання не дає», – акцентує аналітик, на переконання якого, ці вибори є важливішими, ніж вибори президента чи парламенту.

    Ткач каже, що перше, з чим доведеться стикнутися громадам, – це будівництво доріг, мостів, організація транспорту та торгівлі. «Це все на розгляд місцевої влади. Вона має пожвавити господарське життя», – наголошує аналітик.

    Розмаїття кандидатів

    18 грудня вибори відбудуться у Витвицькій ОТГ Долинського району, Більшівцівській ОТГ Галицького району, Тлумацькій ОТГ, Космацькій ОТГ Косівського району та П’ядицькій, Нижньовербізькій і Матеївецькій ОТГ Коломийського району. Вони мали б відбутися ще і в Олешівській ОТГ Тлумацького району, однак їх перенесли, оскільки в с. Озеряни, яке входить в цю ОТГ, на 4 грудня призначені позачергові вибори сільського голови.

    До Витвицької ОТГ вирішили приєднатися такі села: Липа, Лужки, Слобода Болехівська, Церківна, Станківці, Кальна, Розточки та власне Витвиця. Якщо в інших громадах сформовані 26 виборчих округів, то в цій тільки 22. Орієнтовна кількість виборців – 4 410.

    За посаду сільського голови ОТГ позмагаються шість кандидатів. Зокрема, сільський голова Кальни Віктор Равлюк та сільський голова Витвиці Дмитро Тишківський. До слова, у списку є ще двоє однофамільців останнього – це пенсіонери Стефан Тишківський та Галина Тишківська. Окрім них, зареєструвалися також Микола Шикор та Михайло Юсип. Кандидатів в депутати ОТГ є 60.

    Космач, Брустури і Прокурава об’єдналися в ОТГ з центром у Космачі. Виборців у цій громаді – 6 387. Кандидатів на посаду голови ОТГ є тільки троє. Це Дмитро Бербеничук – діючий сільський голова, Дмитро Боб’як – тренер-викладач з дзюдо Косівської ДЮСШ «Гірське орлятко» та Оксана Деренович – заступник директора з виховної роботи Космацької ЗОШ І-Ш ст. Кандидатів у депутати зареєструвалося 70.

    Більшівцівська ОТГ складається з смт. Більшівці та сіл Слобідка Більшівцівська, Жалибори, Кукільники, Загір’я-Кукільницьке, Кінашів, Курів, Нараївка, Поділля та Яблунів. Відповідно до перспективного плану формування територіальних громад Івано-Франківської області, сюди також мали ввійти і села Дитятин, Хохонів, Набережне, Старі Скоморохи, Нові Скоморохи і Підшумлянці, однак вони відмовились приєднуватися до Більшівців.

    Загальна кількість виборців у громаді – 5 355. Кандидатів на посаду голови – троє: селищний голова Василь Саноцький, керівник одного з івано-франківських відділень «ПриватБанку» і чоловік голови Більшівцівської ТВК Юрій Маслій та голова Рогатинської РДА Надія Цимбаліста. А от за 26 депутатських мандатів позмагається аж 101 кандидат.

    Тлумацька ОТГ є найбільшою. До неї входять м. Тлумач та села Бортники, Братишів, Вікняни, Гринівці, Загір’я, Колінці, Королівка, Надорожна, Остриня, Прибилів, Пужники, Тарасівка. Загальна кількість виборців – 14 150. Боротьба між кандидатами тут передбачається напружена. Так, на посаду міського голови зареєструвалося дев’ять кандидатів. Зокрема, міський голова Володимир Корженьовський, приватні підприємці Володимир Тихоліз та Зіновій Білуник, заступник директора КП «Тлумач-водоканал» Григорій Гринишин, викладач Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Роман Круховський, сільський голова Гостіва Ганна Нащук, заступник директора «Діпроміста» Василь Сенів, директор територіального центру соціального обслуговування населення Тлумацького району Петро Сулима та студентка ПНУ ім. Василя Стефаника Анастасія Соболь. Депутатами в Тлумацькій ОТГ хочуть стати 284 кандидати.

    У Нижньовербізьку ОТГ об’єдналися села Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Великий Ключів і Мишин. Виборців тут 7 800. За посаду голови громади поборються сільський голова Нижнього Вербіжа Ольга Олексюк, сільський голова Верхнього Вербіжа Віктор Андрійчук, сільський голова Великого Ключева Ярослав М’якущак, співвласник ТзОВ «Велес-Тревелс» Роман Височанський, безробітні Ярослав Сорич та Іван Явдошняк. До слова, останній є водночас головою Нижньовербізької ТВК. Кандидатів у депутати тут зареєструвалося 67.

    До ОТГ з центром у П’ядиках приєдналися села Турка, Велика Кам’янка, Мала Кам’янка та Годи-Добровітка. Загальна кількість виборців – 7 868. Кандидатами на посаду голови ОТГ стали чотири висуванці: сільський голова П’ядиків Роман Сікорський, сільський голова Джуркова Павло Мігович, начальник відділу агропромислового розвитку Коломийської РДА Петро Гайдейчук та приватний підприємець Олег Буда. Кандидатів в депутати П’ядицької ОТГ є 60.

    Села Пилипи, Кропивнище, Тростянка, Матеївці, Перерив, Залуччя, Дебесловці, Липники, Замулинці, Семаківці, Ганів об’єдналися в Матеївецьку територіальну громаду. Загальна кількість виборців – 5 518. Кандидатами на посаду сільського голови ОТГ зареєструвалися четверо осіб. Зокрема, приватний підприємець Дмитро Харбіст, директор ТзОВ «Прут-Генетик» Петро Книшук, голова Семаківської сільради Іван Назарійчук та голова Матеївецької сільради і син голови ТВК Роман Шупяк. За мандати місцевих депутатів тут поборються 44 кандидати.

    Наталя КОЗАК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!