В Івано-Франківську налагоджували співпрацю між Церквою та журналістами

  • Як зробити релігійні традиції доступнішими та ближчими для світських людей? Як світські ЗМІ мають писати про діяльність Церкви та життя священнослужителів? Яку роль медіа відіграють у поширенні християнських цінностей і як етично висвітлювати проблеми Церкви?

    Ці та багато інших питань було порушено в рамках унікального заходу – медіа-форуму «Церква і журналістика». Перший такий форум відбувся цими вихідними в Івано-Франківському богословському університеті, а організувала його греко-католицька місія «Апостол».

    Мета заходу – налагодження співпраці між журналістами та Церквою, аби сприяти поширенню християнських цінностей в українському суспільстві. Як зазначила одна з організаторів форуму Любов Терлецька, захід орієнтований одночасно і на представників Церкви, і на місцевих журналістів. Усього на форум завітало понад 80 осіб, серед них журналісти,священики, студенти кафедри журналістики та духовної семінарії.


    «Мета заходу – навчити церковних осіб, які відповідають за поширення інформації, по-сучасному працювати, достукуватися до людей. А для журналістів – не боятися писати на теми релігії та Церкви, вміти знаходити контакт із Церквою та бути відкритими до співпраці», – розповідає Любов Терлецька, головний редактор телестудії місії «Апостол».

    Як зазначає о. Ігор Яців, прес-секретар глави УГКЦ, засоби масової інформації є посередниками та комунікаторами між Церквою та суспільством: «Через засоби масової інформації Церква може доносити погляди, ідеї, цінності. Тому важливе порозуміння. Відповідальність за репутацію Церкви лежить не тільки на церковних особах, а й на журналістах, що висвітлюють релігійні теми».

     

    Анатолій Бабинський, головний редактор суспільно-релігійного часопису «Патріархат», стверджує: «Головна проблема Церкви під час спілкування зі ЗМІ, це її закритість. Усі рішення в Церкві приймаються закрито, громадськість дізнається про зміни пост-фактум. Сама ж Церква зазвичай вороже ставиться до журналістів, насамперед бачачи в журналістах загрозу, а не партнерів. Такий стан речей є неправильний».

  • Ідея проведення медіа-форуму виникла в грудні минулого року, таким чином колектив телестудії місії «Апостол» хотів відзначити ювілейну соту програму «Знак часу».  «Я думаю, це тільки початок, адже очевидна практична користь від такого заходу. Пройшли майстер-класи і для журналістів, і для студентів, і для представників Церкви», – зізнається Любов Терлецька.
    Організатори поділилися з “Галицьким кореспондентом” планами на майбутнє: мріють укласти церковний словник для журналістів, який би допоміг розібратися в релігійній термінології.

    Читайте також:

    Церква об’єднує українців

    Храми для світу

    У Франківську буде дитяча церква

    2.02.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!